Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

3b44ef94ee824a0e8a170e13bee477ef

Στα τέλη Απριλίου θα υπάρχει αναλυτική εικόνα για το νέο σχήμα προστασίας των ευάλωτων νοικοκυριών από πλειστηριασμούς, ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στη τηλεόραση του OPEN.

Απηύθυνε επίσης κάλεσμα σε όσους έχουν κόκκινα δάνεια, να προσέλθουν στον νέο νόμο Κατσέλη που θα λειτουργεί έως τη 1η Μαΐου. Μίλησε για στήριξη από Γαλλία για τα χαμηλότερα πλεονάσματα και για αναλυτικές κοστολογημένες προτάσεις μέσα στο Φεβρουάριο. Για τον Μάιο και η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup που θα συνδέεται με την 6η αξιολόγηση.

Επίσης προσδιόρισε ως επόμενη μεγάλη ελάφρυνση τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Πλειστηριασμοί

Για το θέμα των πλειστηριασμών ανέφερε ότι "οι πλειστηριασμοί γίνονταν και πριν την κρίση και θα συνεχίζουν να γίνονται και στο μέλλον" και είπε πως δεν υπάρχει διαφορετική προσέγγιση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Εξήγησε πως η προστασία της πρώτης κατοικίας παρατάθηκε μέχρι τον Μάιο και "πράγματι λήγει γιατί υπάρχει και συγκεκριμένο Ευρωπαϊκό Πλαίσιο που ψηφίστηκε το 2019 για τη λήξη της εν λόγω προστασίας αφού δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη".

Κάλεσε τους πολίτες κάνουν χρήση της υφιστάμενης πλατφόρμας μέσω του νέου νόμου Κατσέλη έως την 1η Μαΐου. Όποιος έχει πρόβλημα "να ενταχθεί στο σύστημα και να σώσει το σπίτι του". Δεσμεύθηκε πως την 1η Μαΐου θα υπάρχει ένα "πλαίσιο στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών όχι όμως με τη σημερινή μορφή".

Αναφέρθηκε σε τέσσερις άξονες που θα περιέχει το νέο πλαίσιο:

  1. Πρώτον, ένα ενιαίο σχήμα προστασίας έναντι 8 σχημάτων που υφίστανται σήμερα

  1. Δεύτερον, θα υπάρχει δεύτερη ευκαιρία για πολίτες και επιχειρήσεις

  2. Ο τρίτος άξονας είναι να βγουν στη σέντρα και οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Ήδη στο ΥΠΟΙΚ προσπαθούν να τους εντοπίσουν μέσα από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες της αρμόδιας ειδικής γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι 1 στους 4 πολίτες είναι στρατηγικός κακοπληρωτής ή ένας στους δύο στο νόμο Κατσέλη.

  3. Ο τέταρτος άξονας είναι η ειδική πρόνοια για ευάλωτα νοικοκυριά. Η άσκηση θα ολοκληρωθεί στα τέλη Απριλίου ή και αργότερα "όταν θα είμαστε έτοιμοι". Δεσμεύτηκε να επανέλθει στο μέλλον όταν θα υπάρχουν παραπάνω στοιχεία. Στήριξη από Γαλλία – προτάσεις μέσα στο Φεβρουάριο για πλεονάσματα

Ο ΥΠΟΙΚ αναφέρθηκε σε μία εξαιρετική συνάντηση με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών στον οποίο, όπως είπε, κατέθεσε όλες τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς, μεταξύ των οποίων και για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Η Γαλλία "είναι σύμμαχος της Ελλάδας σε αυτή προσπάθεια, αυτό που απομένει είναι να ποσοτικοποιήσει η ελληνική πλευρά τη θέση της αναφορικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα". Κάτι που όπως είπε θα γίνει μέσα στο Φεβρουάριο".

Ο ΥΠΟΙΚ επισήμανε πως "μέχρι τώρα με βάση τα στοιχεία στο πεδίο της οικονομίας φαίνεται ότι θα πάμε καλά. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός. Πράγματι πρέπει να διεκδικήσουμε περισσότερο δημοσιονομικό χώρο από το 2021 και μετά". Αντικειμενικές αξίες

Για τις νέες αντικειμενικές αξίες στα ακίνητα ανέφερε ότι θα υπάρχουν περίπου 2 αξιολογήσεις μέχρι την οριστικοποίησή τους σε επίπεδο Θεσμών. Μία έκθεση θα γίνει τον Φεβρουάριο και μία τον Απρίλιο για το Eurogroup του Μαΐου στο οποίο προσδιόρισε την έκτη αξιολόγηση. Τότε, είπε, θα γίνει και αξιολόγηση των αντικειμενικών αξιών η οποία θα συνδυαστεί με τη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Προανήγγειλε μειώσεις για τη μεγάλη πλειονότητα των ιδιοκτητών αλλά και διόρθωση αδικιών σε περιπτώσεις που υποφορολογούνταν ακίνητα σε πλούσιες περιοχές. Στόχος είναι, σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, μείωση του ΕΝΦΙΑ στα νοικοκυριά και στις περιοχές χαμηλών εισοδημάτων. Πρόσθετες ελαφρύνσεις

Για την εισφορά αλληλεγγύης και για την υπόσχεση σημαντικής μείωσης είπε ότι θα γίνει "όταν με ασφάλεια δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος το 2020 και εκτιμούμε ότι θα δημιουργηθεί περίπου μετά το πρώτο τρίμηνο του 2008, τον Απρίλιο. Τότε θα γίνει μία σημαντική μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης".

Για τον φόρο επιτηδεύματος ανέφερε ότι "δεν μπορώ να καλλιεργήσω προσδοκίες". Εξήγησε πως "δεν μπορώ να πω τίποτα με τα σημερινά δεδομένα για το 2020". Αλλά ανέφερε την πρόθεση, όταν δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος, το 70% να πηγαίνει σε μειώσεις φόρων. Οι κινήσεις αυτές είπε "αξιολογούνται κεντρικά" αλλά υπάρχουν και άλλα θέματα για τα οποία υπάρχουν προεκλογικές δεσμεύσεις. Ανέφερε τη μείωση του ΦΠΑ και επισήμανε πως "αυτό στο οποίο δίδεται ιδιαίτερη σημασία και το 2020 και τα επόμενα χρόνια είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Το θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό για να βελτιώσουμε τους όρους της απασχόλησης. Το 2020 θα υλοποιηθεί η πρώτη μείωση κατά 0,9% και εκτιμώ ότι θα υπάρχει πιο γενναία μείωση 2021". Λαθρεμπόριο

Για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου και το νομοσχέδιο που προωθείται προς τη Βουλή ανέφερε ότι "οι πολίτες ορθώς πιστεύουν ότι υπάρχει μεγάλο κομμάτι φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου" και πως "η μείωση των φόρων αποδεικνύει ότι μειώνεται η φοροδιαφυγή". Έφερε ως παράδειγμα την εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ που αυξήθηκε από το 80% στο 85% με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Χρειάζονται επίσης, όπως ανέφερε, "σοβαροί και αξιόπιστοι φορολογικοί μηχανισμοί". Μίλησε για "νομοθετικό πλαίσιο που θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της κοινωνίας αλλά και στο ρεαλισμό που πρέπει να υπάρχει για την πάταξη κυρίως του λαθρεμπορίου". Είπε πως "βούληση μας είναι μέχρι τέλος Φεβρουαρίου να έχουμε καταθέσει προς διαβούλευση ένα για πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια ολοκληρωμένο φορολογικό νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου στα καπνικά στα καύσιμα και στα ποτά. Φαίνεται ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης, δεν έχω προσδοκία ότι θα μηδενιστεί το λαθρεμπόριο και η φοροδιαφυγή, πουθενά στον κόσμο δεν γίνεται αυτό, το πρόβλημα είναι διαχρονικό. Πάντα υπάρχουν διέξοδοι αυτών που θέλουν να φοροδιαφύγουν".

Εξήγησε πως "στόχος είναι οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί να έχουν κίνητρα και βοήθεια να μειώσουν τη φοροδιαφυγή"

Για τη 13η σύνταξη είπε ότι το υπουργείο Εργασίας έχει περίπου 1 δισ. ευρώ για να το αξιοποιήσει περιλαμβανομένων των διατάξεων του νέου ασφαλιστικού.

Για την απουσία Σαμαρά στη χθεσινή ψηφοφορία ανέφερε ότι "δόθηκαν εξηγήσεις από τον γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, η κυβέρνηση έκανε μία πολιτική διαχείριση του θέματος, η διάταξη που ψηφίστηκε. Πάμε παρακάτω".

Για τους δανειολήπτες με ελβετικό φράγκο απάντησε ότι είναι "ένα δύσκολο θέμα το οποίο το μελετάμε" λέγοντας πως "κάποια χρόνια πριν αυτοί οι πολίτες που είχαν δανειστεί με ελβετικό φράγκο είχαν καλύτερους όρους δανειοδότησης από αυτούς που είχαν δανειστεί με ευρώ, άρα θα πρέπει να υπάρχει μία σοβαρή προσέγγιση" ενώ "δυσκολεύουν και οι δικαστικές αποφάσεις".

ΠΗΓΗ: www.capital.gr