Αγώνας δρόμου της κυβέρνησης για να «κλείσει» η συμφωνία
Σε ένα σπριντ δέκα ημερών, προκειμένου να δρέψει τους καρπούς από το ταξίδι… ουσίας του Αλέξη Τσίπρα στη Ρίγα της Λετονίας και να «κλειδώσει» η αμοιβαία επωφελής συμφωνία, επιδίδεται η κυβέρνηση.
Τόσο οι δανειστές, όσο και η Αθήνα συμφώνησαν ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες προκειμένου να γεφυρωθεί το όποιο χάσμα παραμένει σε επίπεδο Brussels Group και οι δύο πλευρές να απλώσουν τα χέρια. Παρόλα αυτά, η άμμος στην κλεψύδρα αδειάζει επικίνδυνα, τα χρονικά περιθώρια ασφυκτιούν και ορισμένα «καυτά» μέτωπα παραμένουν ανοιχτά.
Οι θεσμοί σφίγγουν τη θηλιά γύρω από το λαιμό της κυβέρνησης πιέζοντας συνεχώς για σημαντικές αυξήσεις στους συντελεστές του ΦΠΑ και αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, ενώ από την πλευρά του το Μαξίμου δείχνει αποφασισμένο να μην κάνει πίσω από τις σαφείς «κόκκινες» γραμμές που έχει θέσει.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επικρατεί πάντως μια συγκρατημένη αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας μέχρι τις αρχές Ιουνίου, ενώ οι συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στη Ρίγα της Λετονίας έδωσαν ώθηση στις διαπραγματεύσεις, καθώς εκφράστηκε η πολιτική βούληση, να υπάρξει συμφωνία, από όλες τις πλευρές.
Παράλληλα, εκφράστηκε η ανάγκη για αμοιβαία προσπάθεια μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών για μια συμφωνία στο πλαίσιο του ρεαλισμού και της συνευθύνης.
Δείτε επίσης....
«Η μόνη ρεαλιστική λύση αυτή τη στιγμή είναι η αμοιβαία επωφελής συμφωνία και ο καθένας θα κριθεί από αυτό», τόνισε χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή, αμέσως μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Αφού υπογράμμισε επίσης ότι «αυτή τη στιγμή απαιτείται να υπάρχει από όλους αντίληψη της κατάστασης» και πως «εάν θέλουμε να την αντιμετωπίσουμε με ρεαλισμό, πρέπει να υπάρχει ρεαλιστική λύση για το πώς έχει διαμορφωθεί η πραγματικότητα», προχώρησε σε μια σύντομη αποτίμηση της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Ρίγα της Λετονίας, κάνοντας λόγο για ένα ταξίδι ουσίας.
Σχολιάζοντας, δε, τις «εμπρηστικές» δηλώσεις όπως αυτές του κ. Σόιμπλε στον απόηχο της τριμερούς συνάντησης Τσίπρα - Μέρκελ - Ολάντ, η ίδια κυβερνητική πηγή σημείωσε ότι «αν κυριαρχήσει η σκληρή γραμμή, τότε προφανώς μας δυσχεραίνει στην εξεύρεση λύσης», ενώ όσον αφορά στα σενάρια για την παραμονή ή όχι του ΔΝΤ στο πρόγραμμα «η κυβέρνηση δεν έχει κανέναν πρόβλημα και ότι, εάν θέλει το Ταμείο να παραμείνει, ας το κάνει».
Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως στην περίπτωση που δεν υπάρξει σύγκληση απόψεων, ανοιχτό παραμένει πάντα το ενδεχόμενο σύγκλησης ενός έκτακτου Eurogroup με μοναδικό θέμα για την Ελλάδα.
Επίσπευση των… διαδικασιών ζήτησε μάλιστα από τον Αλέξη Τσίπρα και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία την Παρασκευή (22/5).
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ζήτησε την παρέμβαση των ΗΠΑ στο ΔΝΤ, αλλά και στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, ώστε να «κλείσει» όσο το δυνατόν γρηγορότερα μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία.
Από την πλευρά του ο Τζακ Λιου, αφού ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα, εξέφρασε τη στήριξη της χώρας του στην Ελλάδα, αλλά και την ανησυχία του, καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα.
Παράλληλα, δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει τον κ. Τσίπρα για την ταλαιπωρία που θα αντιμετωπίσει η Αθήνα, αλλά και για την αβεβαιότητα που θα προκληθεί στην παγκόσμια οικονομία, αν δεν υπάρξει άμεσα συμφωνία.
Όπως χαρακτηριστικά μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται πηγές του αμερικανικού ΥΠΟΙΚ, ο Λιου υπογράμμισε στον Έλληνα πρωθυπουργό την ανάγκη επίτευξης μιας συμφωνίας το ταχύτερο δυνατό, «για να αποφύγει η χώρα την ταλαιπωρία», καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα προκαλούσε «δυσκολίες στην Ελλάδα και αβεβαιότητα στην Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία».
«Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζέικομπ Τζ. Λιου συνομίλησε με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να συζητήσουν τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα», αναφέρεται στην επίσημη ενημέρωση από τον εκπρόσωπο Τύπου του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, στην οποία συμπληρώνεται:
«Ο υπουργός Λιου επισήμανε ότι το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις στην Ελλάδα και παραμένει στο πλευρό όλων των εμπλεκομένων πλευρών. Ο υπουργός χαιρέτισε τη δέσμευση του πρωθυπουργού Τσίπρα στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο συνέστησε προσοχή στο ότι η αποτυχία να επιτευχθεί σύντομα μια συμφωνία, θα έθετε άμεσα σε δοκιμασίες την Ελλάδα και (θα προκαλούσε) αβεβαιότητα στην Ευρώπη και ευρύτερα στην παγκόσμια οικονομία»…
ΠΗΓΗ : newsbomb.gr