Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Φόρμουλα συμβιβασμού για τους συντελεστές του ΦΠΑ αναζητούν Αθήνα και δανειστές, καθώς το θερμόμετρο των διαπραγματεύσεων στο «καυτό» αυτό ζήτημα που παρατηρείται χάσμα, έχει χτυπήσει «κόκκινο».


Οι πιστωτές ζητούν την καθιέρωση δύο μόνο συντελεστών 11% και 23% που οδηγεί σε επιβαρύνσεις για την πλειοψηφία των ελληνικών νοικοκυριών, αλλά και σε ανατιμήσεις για βασικά προϊόντα εν μία νυκτί. Η αντιπρόταση της ελληνικής κυβέρνησης είναι η καθιέρωση τριών συντελεστών: 7% στον οποίο θα ενταχθούν τα φάρμακα, βασικά τρόφιμα και κάποια άλλα είδη πρώτης ανάγκης, 14% στον οποίο μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνεται και η ενέργεια και 22% για τον υψηλό συντελεστή.
Υπό το φως των εξελίξεων αυτών, σύμφωνα με πληροφορίες, τα «αγκάθια» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τις αλλαγές στον ΦΠΑ που χωρίζουν κυβέρνηση και δανειστές είναι μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:
- η πρόταση των δανειστών για την κατάργηση του υπερμειωμένου συντελεστή που σήμερα ανέρχεται στο 6,5%. Από την ελληνική πλευρά προτείνεται να ανέλθει στο 7%, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στον υπερμειωμένο συντελεστή εντάσσονται σήμερα τα βιβλία, οι εφημερίδες, τα περιοδικά, τα φάρμακα και τα εμβόλια, τα ξενοδοχεία κ.α. Τυχόν κατάργησή του θα σημάνει αυτόματα αυξήσεις τιμών σε όλα τα αυτά τα προϊόντα και υπηρεσίες που είναι βασικά για τους καταναλωτές. Το κόστος, δε, που θα προκαλούνταν από ενδεχόμενη κατάργηση του υπερμειωμένου συντελεστή υπολογίζεται σε 528 εκατ. ευρώ σύμφωνα με την απώλεια εσόδων που προκαλεί σε ετήσια βάση σήμερα στον προϋπολογισμό.


- η πρόταση από την πλευρά των θεσμών για μετάταξη του συντελεστή ΦΠΑ στην ενέργεια από το 13% που είναι σήμερα στο ανώτερο συντελεστή 23%. Η πρόταση αυτή συναντά ισχυρές αντιδράσεις από την ελληνική κυβέρνηση που αντιπροτείνει την παραμονή της ενέργειας στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ.
- ο συντελεστής στον οποίο θα ενταχθούν τα τρόφιμα. Η πρόταση της κυβέρνησης προβλέπει να παραμείνουν στον υπερμειωμένο συντελεστή 7% κάποια βασικά είδη πρώτης ανάγκης όπως γάλα, ψωμί και ορισμένα άλλα, ενώ ο μεγάλος όγκος των τροφίμων να παραμείνει όπως και σήμερα στο χαμηλό συντελεστή που με βάση την ελληνική πρόταση θα ανέλθει στο 14% από 13% σήμερα.


- το καθεστώς το οποίο θα ισχύσει τελικά για τα νησιά του Αιγίου. Οι δανειστές προτείνουν την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ κατά 30% στις περιοχές αυτές. Ένα από τα μέτρα που συζητούνται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης είναι η επιστροφή του επιπλέον φόρου που θα προκύψει από ενδεχόμενη κατάργηση στους επαγγελματίες που θα εκδίδουν αποδείξεις.


Η πρόταση των δανειστών φέρεται να ζητά να ενταχθούν στο χαμηλό συντελεστή 11% φάρμακα βιβλία, εφημερίδες και ξενοδοχεία και βασικά είδη διατροφής. Στο βασικό συντελεστή 23% προτείνεται να υπάγονται τα υπόλοιπα τρόφιμα, οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ και όσα προϊόντα υπάγονται σήμερα σε ΦΠΑ 13%, δηλαδή αναψυκτικά, ιατρικές υπηρεσίες, εστίαση, κόμιστρα ταξί, εμφιαλωμένο νερό, καφές, χυμοί, επισκευές, ιδιωτικές κλινικές, κινηματογράφοι, θέατρα και λουλούδια. Στον ίδιο υψηλό συντελεστή 23% θα παραμείνουν τα καύσιμα, αυτοκίνητα, λογαριασμούς τηλεφωνίας, ρούχα, παπούτσια, τσιγάρα, οινοπνευματώδη, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη, έπιπλα, οικιακό εξοπλισμό, απορρυπαντικά, πλαστικά, λιπάσματα, είδη υγιεινής, γυμναστήρια, κομμωτήρια, συνεργεία, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, λογιστές, κτηματομεσίτες.
Και μπορεί οι πιστωτές να επιμένουν ότι από την κατάργηση του υπερμειωμένου συντελεστή η Αθήνα θα μπορεί να υπολογίζει σε δημοσιονομικό όφελος για τον προϋπολογισμό ύψους 528 εκατ. ευρώ και σε ακόμη 347 εκατ. ευρώ από την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος για τα νησιά του Αιγαίου, ωστόσο το Μαξίμου επιμένει στις «κόκκινες γραμμές» και διαμηνύει ότι δεν θα δεχθεί την επιβολή ενός ΦΠΑ που είναι αντικοινωνικός και επιτείνει την αυστηρή λιτότητα.

ΠΗΓΗ : newsbomb.gr