Νέα παρέμβαση Ομπάμα σε συζήτηση με Μέρκελ στη σύνοδο των G7: Η Ελλάδα θα φτάσει σε συμφωνία χωρίς χρεοκοπία - Σόιμπλε σε Λιού: Δώστε κι εσείς 50 δισ.
Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού προς Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Στηρίξτε την Ελλάδα - Απάντηση Γερμανού ΥΠΟΙΚ: Δώστε κι εσείς 50 δισ. για να σωθεί
- Μέρκελ σε Ομπάμα στη σύνοδο των G7: Δεν έχει λυθεί ακόμη το θέμα της Ελλάδας, απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις
- Συνάντηση Βαρουφάκη – Σόιμπλε εκτάκτως αύριο στο Βερολίνο
- Το νέο “όχι” της κυβέρνησης στην πρόταση των δανειστών
- Οργισμένη απάντηση Γιούνκερ – Γιατί δεν απάντησε στην κλήση του Τσίπρα
Με ταχύτητα φωτός "τρέχουν" οι εξελίξεις γύρω από τις ελληνικές διαπραγματεύσεις.
Συνάντηση θα έχει αύριο Δευτέρα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης θα επισκεφθεί τη γερμανική πρωτεύουσα προκειμένου να εκφωνήσει μία ομιλία και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης αυτής θα συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογό του.
Ο εκπρόσωπος Tύπου του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας γνωστοποίησε ότι δεν θα ακολουθήσει συνέντευξη Tύπου μετά τη συνάντηση που θα γίνει το πρωί, μετέδωσε το πρακτορείο.
Πληροφορίες της τελευταίας στιγμής θέλουν τους Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ, Ντράγκι και Λαγκάρντ να έχουν νέα συνάντηση ακόμη και αύριο με θέμα τις ελληνικές διαπραγματεύσεις.
Παρέμβαση Ομπάμα και επικοινωνία Λιού - Σόιμπλε
Ο Λευκός Οίκος γνωστοποίησε σήμερα ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ συζήτησαν το ελληνικό ζήτημα στη συνάντηση που είχαν στη Γερμανία.
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και να επιστρέψει στη βιώσιμη και μακροχρόνια ανάπτυξη.
Σύμφωνα με το Λευκό Οίκο, ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα και οι εταίροι της θα καταφέρουν να χαρτογραφήσουν την πορεία της χωρίς να προκαλέσουν αστάθεια στις διεθνείς αγορές.
«Δεν μπορούσαμε να πούμε ότι το πρόβλημα έχει λυθεί, αλλά είπαμε ότι εργαζόμαστε με μεγάλη επιμονή και καταστήσαμε όλοι μας σαφές ότι στην Ευρώπη αυτά πάνε πάντα μαζί - από τη μία πλευρά δίδεται αλληλεγγύη και από την άλλη πλευρά καταβάλλονται ίδιες προσπάθειες. Και σε αυτό δεν έχουμε ακόμη φθάσει στον προορισμό», δήλωσε η Καγκελάριος 'Ανγκελα Μέρκελ στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, απαντώντας σε ερώτημα εάν υποσχέθηκε στους ηγέτες των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας ότι θα κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη.
Η κυρία Μέρκελ αναφέρθηκε ακόμη στην χθεσινή επικοινωνία που είχε με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ενώ σημείωσε ότι την G7 ενημέρωσε σχετικά και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.
Την ίδια στιγμή, όπως αποκάλυψε το Mega, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο κ. Λιού είπε στον κ. Σόιμπλε "Στηρίξτε την Ελλάδα" και η απάντηση που πήρε ήταν... αποστομωτική. "Δωστε και εσείς 50 δισ. για να σωθεί η Ελλάδα" είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Σε εκείνο το σημείο ο Τζακ Λιού δεν απάντησε απολύτως τίποτα, με πηγές του Βερολίνου να επαναλαμβάνουν πως όταν μπαίνει το θέμα των χρημάτων, η Ουάσινγκτον κάνει πάντα πίσω.
Νέο “όχι” της κυβέρνησης στους δανειστές – Όλα για όλα στη συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ – Ολάντ την Τετάρτη
Τραβάει το σχοινί η ελληνική κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι το κλίμα που έχει διαμορφωθεί για την Ελλάδα είναι αρνητικό και καθημερινά ευρωπαίοι αξιωματούχοι είτε “αδειάζουν” τον Αλέξη Τσίπρα (π.χ. Γιούνκερ), είτε του υπενθυμίζουν ότι βρισκόμαστε στο χείλος της καταστροφής (π.χ. Σουλτς).
Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, μετά και την προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή “είναι σαφές ότι για την Ελλάδα η πρόταση των τριών θεσμών δεν μπορεί να γίνει στο σύνολό της αποδεκτή. Κανένα κόμμα στη Βουλή δεν είπε, ούτε καν υπονόησε, ότι μπορεί να γίνει αποδεκτό αυτό το κείμενο στο σύνολό του”.
Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση της κυβέρνησης “Η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει επισήμως από την προηγούμενη Δευτέρα στους θεσμούς ρεαλιστική και βιώσιμη πρόταση τόσο ως προς τα αναγκαία δημοσιονομικά μέτρα και τις δομικές μεταρρυθμίσεις που προτίθεται να υλοποιήσει, όσο και για το κρίσιμο ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους, του οποίου η επίλυση αποτελεί προϋπόθεση για βιώσιμη συμφωνία”.
“Η ελληνική κυβέρνηση μετά την κατάθεση της πρότασής της -που άλλωστε αποτυπώνει και το κοινό έδαφος της διαπραγματευτικής διαδικασίας που ολοκληρώθηκε στα BG- αναμένει με ενδιαφέρον τις παρατηρήσεις των θεσμών πάνω στη πρότασή της και είναι διατεθειμένη να συνεχίσει, από εδώ και στο εξής, την προσπάθεια περαιτέρω σύγκλισης σε πολιτικό επίπεδο” αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.
Οι τρεις ηγέτες, Αλ. Τσίπρας, Α. Μέρκελ και Φρ. Ολάντ, θα συναντηθούν, ούτως ή άλλως, στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, την ερχόμενη Τετάρτη.
Και μπορεί τα δημόσια ταμεία να έχουν... στεγνώσει από ρευστό, αλλά στην κυβέρνηση... δεν βιάζονται: “Η ελληνική πλευρά δεν συνηθίζει να θέτει χρονικό όριο στη διαπραγμάτευση. Όπως δήλωσε και ο πρωθυπουργός στη Βουλή όριο της κυβέρνησης αποτελεί μόνο η επίτευξη μιας κοινωνικά δίκαιης και οικονομικά βιώσιμης λύσης, ικανής να βγάλει τη χώρα από την κρίση και να δώσει προοπτική στην οικονομία αλλά και αξιοπρέπεια στον ελληνικό λαό”, αναφέρεται σε σχετικό non paper, που καταλήγει: “Όσο ο ελληνικός λαός θα στηρίζει με αποφασιστικότητα αλλά και με ψυχραιμία την εθνική διαπραγματευτική προσπάθεια, η ελληνική κυβέρνηση θα διαπραγματεύεται με σθένος και υπευθυνότητα και οι δίκαιοι στόχοι της θα γίνονται ολοένα και πιο εφικτοί”
Δείτε επίσης....
ΠΗΓΗ ; newsit.gr