Γαλλικό Πρακτορείο: Η Αθήνα κατέθεσε νέα πρόταση στους πιστωτές
Πόλεμος χαρακωμάτων: Οι δανειστές διαρρέουν ότι η πρόταση που κατέθεσε η ελληνική πλευρά είναι «αναξιόπιστη».
Χρόνο για να εξετάσει τις προτάσεις ζητά επίσημα από την πλευρά της η Κομισιόν - Νωρίτερα σήμερα (9/06/2015), η Ελλάδα υπέβαλε στους διεθνείς πιστωτές της αντιπρόταση για μεταρρυθμίσεις, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας που θα επιτρέψει τη συνέχιση της χρηματοδότησης.
Έπειτα από το δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο επικαλούμενο ανώνυμες πηγές βιάστηκε να γράψει ότι οι προτάσεις είναι ασαφείς και δεν κρίνονται ως αξιόπιστες από τους θεσμούς, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκης Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ξεκαθάρισε ότι οι «νέες προτάσεις των ελληνικών αρχών παραλήφθηκαν νωρίτερα σήμερα και εξετάζονται προσεκτικά».
Δείτε επίσης....
Κυβερνητική πηγή έδωσε νωρίτερα στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για τη νέα βελτιωμένη πρόταση που έστειλε η ελληνική κυβέρνηση στους δανειστές.
«Η ελληνική κυβέρνηση, μετά την έκφραση αντίθεσης απ' όλα τα ελληνικά κόμματα στην πρόταση των θεσμών, συνεχίζει την διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο, στη βάση της πρότασης που τους έχει καταθέσει», ανέφεραν σήμερα κυβερνητικές πηγές και πρόσθεσαν ότι η κυβέρνηση στην κατεύθυνση αυτή παρέδωσε χθες στον Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί δύο συμπληρωματικά κείμενα προτάσεων με στόχο αφενός να κλείσει η διαφορά στο δημοσιονομικό με εναλλακτικές προτάσεις, και αφετέρου να προσδιοριστεί ένα εφικτό σχέδιο βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
«Η ελληνική πλευρά θα συνεχίσει την ανταλλαγή απόψεων με τους θεσμούς σε πολιτικό επίπεδο, περιμένοντας με ενδιαφέρον την επίσημη τοποθέτησή τους» ανέφεραν επίσης κυβερνητικές πηγές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νέο κείμενο η Αθήνα φέρεται να υπέβαλλε τις αντιπροτάσεις της για τους συντελεστές του ΦΠΑ και το συνταξιοδοτικό, ενώ γίνεται αναφορά στους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να γίνει η πληρωμή των ομολόγων της ΕΚΤ για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Νωρίτερα το πρωί της Τρίτης, μια ώρα μόλις μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης ότι η Ελλάδα κατέθεσε αντιπρόταση, ξεκίνησαν τα... όργανα.
Με «διαρροές» στο διεθνή Τύπο οι δανειστές ισχυρίζονται ότι η νέα ελληνική πρόταση που κατατέθηκε δεν είναι «αξιόπιστη» και κάνουν λόγο για «ασαφές αναμάσημα».
Όπως φέρεται να είπε στο Bloomberg ανώνυμος αξιωματούχος το κείμενο είναι ένα αόριστο αναμάσημα των παλαιότερων προτάσεων και δεν θεωρείται ακόμη αξιόπιστο, ενώ δεύτερος αξιωματούχος ανέφερε πως Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ αξιολογούν ακόμη το κείμενο που έφτασε τα χαράματα.
Η νέα ελληνική πρόταση, που καταγράφεται σε κείμενο επτά σελίδων συνολικά, έχει αναθεωρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, προς τα πάνω τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος και του χρόνου(από 0,6% του ΑΕΠ για φέτος και 1,5% του ΑΕΠ το 2016). Σύμφωνα με πληροφορίες οι προτάσεις στα δημοσιονομικά αναπτύσσονται σε τρεις σελίδες και οι υπόλοιπες τέσσερις σελίδες αφορούν σε πρόταση για τις χρηματοδοτικές ανάγκες των επόμενων μηνών.
Ως προς τον ΦΠΑ προτείνονται ρυθμίσεις για την αύξηση της απόδοσής του (π.χ. να αυξηθεί ο συντελεστής από το 11% στο 12%). Παράλληλα η κυβέρνηση δεν κάνει αποδεκτή την πρόταση των θεσμών για ΦΠΑ 23% στην ηλεκτρική ενέργεια. Ως προς το ασφαλιστικό, εξετάζεται μόνο η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων.Ακόμη η κυβέρνηση δεν αποδέχεται κατάργηση του ΕΚΑΣ, μέτρο το οποίο, πάντως, εκτιμάται ότι μπορεί να αποσύρουν από το τραπέζι οι πιστωτές. Επίσης, η αναθεωρημένη πρόταση έχει ενσωματώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, διοικητικού χαρακτήρα μέτρα τα οποία περιείχε η πρόταση των δανειστών.
Σχετικά με την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση προτείνει, μεταξύ άλλων, αύξηση του ορίου εντόκων και συνδρομή του ESM για την αποπληρωμή των ομολόγων της EKT του Ιουλίου και Αυγούστου. Το τελευταίο αποτελεί προϋπόθεση για να δεχθεί η Αθήνα παράταση του προγράμματος. Η ελληνική πρόταση δεν προβλέπει χρήματα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει μια συνολική συμφωνία από τώρα προκειμένου να ξεκαθαρίσει ο ορίζοντας και να αποφευχθούν νέες διαπραγματεύσεις τους επόμενους μήνες που θα έθεταν, εκ νέου, σε ομηρία την ελληνική οικονομικά.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πληροφορίες θα υπάρξει το απόγευμα νέα συνάντηση του ελληνικού κλιμακίου με τον Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί. Εν συνεχεία αναμένεται επιστροφή από τις Βρυξέλλες του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, του υπουργού αναπληρωτή Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργου Χουλαράκη.
Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, την πρόταση που κατέθεσε η Ελλάδα στους θεσμούς θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην αυριανή συνάντησή του με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ με στόχο να επιτευχθεί η συμφωνία που είναι οι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης.
ΠΗΓΗ : newsbomb.gr