Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung αποκαλύπτει όσα είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν στον Έλληνα πρωθυπουργό την περασμένη Πέμπτη


- Η ξεκάθαρη απειλή για Grexit και ο ρόλος των Θεσμών
- Η ίδια εφημερίδα αποκάλυψε ότι το ΔΝΤ "τορπίλισε" τη συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και δανειστές
- "Ο Γιούνκερ παραμένει σε επαφή με τον Τσίπρα" δηλώνει αντιπρόεδρος της Κομισιόν

Τα όσα έγιναν πίσω από τις κλειστές πόρτες του γραφείου του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, όταν υποδέχτηκε ξανά τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αποκαλύπτει δημοσίευμα της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung.

"Ο Γιούνκερ προειδοποίησε ανοιχτά τον Τσίπρα για Grexit" είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος. Ο πρόεδρος της Κομισιόν, λοιπόν, απείλησε ανοιχτά τον Έλληνα πρωθυπουργό πως αν δεν βρεθεί άμεσα λύση στο Brussels Group, τότε θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ!

"Αν δεν δώσουν οι Θεσμοί γρήγορα ένα θετικό μήνυμα, το Eurogrοup θα αρχίσει να συζητάει τις προετοιμασίες για ένα Grexit, είπε ο Γιούνκερ στον Τσίπρα την περασμένη Πέμπτη" γράφει η FAZ και προσθέτει πως οι συνομιλίες ανάμεσα στην ελληνική αντιπροσωπεία και τους δανειστές "για τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις αλλά και τις όποιες αλλαγές σε μισθούς και συντάξεις" θα συνεχιστούν σήμερα, Κυριακή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα μάλιστα "οι συνομιλίες θα αφορούν και στο πρωτογενές πλεόνασμα, με τους δανειστές να επιμένουν στο 1% για το 2015. Η ελληνική πλευρά φέρεται να το έχει αποδεχτεί".

Τσίπρας και Γιούνκερ παραμένουν σε επαφή "για την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης εντός των προθεσμιών, όμως ο χρόνος εξαντλείται", δήλωσε στο μεταξύ στη γερμανική εφημερίδα Die Welt ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις. Ο ίδιος υπενθύμισε πως η Κομισιόν είναι έτοιμη να δεχθεί αλλαγές στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων, εφόσον έχουν ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Η "βόμβα" πως το ΔΝΤ τίναξε στον αέρα τη συμφωνία

Η Frankfurter Allgemeine του Σαββάτου είχε ρίξει τη... βόμβα πως για όσα έγιναν τις προηγούμενες μέρες ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές, που έφεραν ακόμη και την αποχώρηση των εκπροσώπων του ΔΝΤ από τις Βρυξέλλες δεν ευθύνεται η ελληνική πλευρά αλλά το Ταμείο, που "τροπίλισε" τις διαπραγματεύσεις!

Επικαλούμενη διαπραγματευτικούς κύκλους στις Βρυξέλλες, η εφημερίδα αποκάλυψε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο "τίναξε στον αέρα" την πρόταση που προετοίμασε η Κομισιόν τις περασμένες μέρες. Σύμφωνα με αυτή, η Αθήνα θα μπορούσε να αναβάλει περικοπές στις χαμηλές συντάξεις (κάτι το οποίο είχε αποκλείσει κατηγορηματικά ο Αλέξης Τσίπρας), αν μείωνε ισόποσα τις στρατιωτικές δαπάνες. Ο λόγος για 400 εκ. ευρώ. Click4more: Απαισιοδοξία και... αιχμές στις Βρυξέλλες: Οι προτάσεις της Ελλάδας δεν βγαίνουν Η πρόταση παρουσιάστηκε στον Έλληνα πρωθυπουργό από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και είχε την έγκριση της Άγκελα Μέρκελ και του Φρανσουά Ολάντ.

Διαπραγματευτικοί κύκλοι δήλωσαν στη FAS ότι «το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν αποδέχεται τέτοιου είδους παζάρια. Θέλουμε να διαπραγματευθούμε, αλλά δεν έχουμε εντολή».

Σύμφωνα πάντως με την FAS η αποχώρηση της αντιπροσωπίας του Ταμείου από τις διαπραγματεύσεις πριν από λίγες μέρες σχετίζονταν με εντάσεις μεταξύ Ταμείου και Κομισιόν, που προέκυψαν μετά τη συνάντηση στην καγκελαρία πριν από δύο εβδομάδες, όταν η Άνγκελα Μέρκελ κάλεσε στο Βερολίνο εκτός από τον Φρανσουά Ολάντ και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και την Κριστίν Λαγκάρντ με τον Μάριο Ντράγκι.

Εκεί, οι τρεις θεσμοί είχαν συμφωνήσει σε κείμενο αιτημάτων προς την Αθήνα, στο οποίο ζητούσαν μειωμένο πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος και τα επόμενα χρόνια ύψους 1, 2, 3, και 3,5%.

Στο περιθώριο της συνάντησης όμως συμφωνήθηκε το εξής: Αν γίνει αποδεκτό από την Αθήνα ακόμα και ένα 0,8% για το τρέχον έτος, τότε όλοι οι εμπλεκόμενοι θα έδιναν πράσινο φως. Παρά τις αντιρρήσεις της τότε η Κριστίν Λαγκάρντ συμφώνησε τελικά.

Όμως, η επικεφαλής του ΔΝΤ φαίνεται να πήρε πίσω το λόγο της την επόμενη μέρα σε τηλεφωνική επικοινωνία με την Άγκελα Μέρκελ. Ως αποτέλεσμα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έμεινε χωρίς περιθώρια ελιγμών στις διαπραγματεύσεις με τον Αλέξη Τσίπρα. Ευρωπαίος διαπραγματευτής δήλωσε στην γερμανική εφημερίδα: «Είναι παράδοξο. Στο τέλος αποφασίζει ένας θεσμός για το μέλλον της Ευρώπης, ο οποίος δεν έχει τη στήριξη ενός λαού».

ΠΗΓΗ ; newsit.gr

Περισσότερα...