Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Το σύνολο των μέσων ευρωπαϊκής ενημέρωσης αναφέρεται στο «αδιέξοδο» των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους πιστωτές, σημειώνοντας ότι η σημαντικότερη διαφορά αφορά πλέον στο συνταξιοδοτικό σύστημα, σε συνέχεια της χθεσινής παρουσίασης της πρότασης των θεσμών προς την ελληνική κυβέρνηση από την εκπρόσωπο της Επιτροπής.



Επισημαίνεται, επίσης, η κρισιμότητα της επερχόμενης συνεδρίασης του Eurogroup, καθώς και οι έντονες παραινέσεις προς την Ελλάδα να υποβάλει νέες προτάσεις.

Ο EUObserver αναφέρει ότι «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν σχεδιάζει να σταματήσει την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες», με βάση όσα είπε χθες στην ευρωβουλή ο Μάριο Ντράγκι. Προσθέτει δε ότι αν και ο ίδιος υποτίμησε τον ρόλο της ΕΚΤ στην επίλυση της κρίσης, επιμένοντας στο μη πολιτικό χαρακτήρα της, τα δημοσιεύματα σημειώνουν ότι η ΕΚΤ θα υποστεί σοβαρές απώλειες από μια ελληνική χρεοκοπία λόγω της υψηλής έκθεσής της στο ελληνικό χρέος. Αναφέρεται επίσης η παραδοχή του επικεφαλής της ΕΚΤ ότι ενδεχόμενη ελληνική έξοδος από το ευρώ θα δημιουργήσει μια κατάσταση όπου «θα εισέλθουμε σε αχαρτογράφητα νερά», αν και «έχουμε όλα τα εργαλεία για να διαχειριστούμε την κατάσταση κάνοντας το καλύτερο δυνατό στο μέτρο των δυνατοτήτων μας». Επίσης, επισημαίνεται η δήλωσή του περί «δραματικής οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα», καθώς και η παραίνεσή του ότι «ενώ όλοι οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει τώρα να καλύψουν το τελευταίο τμήμα της διαδρομής, η μπάλα βρίσκεται στην πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης να κάνει τα αναγκαία βήματα».

Τέλος, επισημαίνεται ο «πόλεμος ανακοινώσεων» μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών, καθώς σε μια ασυνήθιστη κίνηση, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, εκπρόσωπος της Επιτροπής παρουσίασε λεπτομερώς την πρόταση που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα από τους θεσμούς προς την ελληνική πλευρά.

«Ο Τσίπρας παίζει το τελευταίο του χαρτί», αναφέρει το Euractiv, το οποίο παραθέτει εκτενώς όλες τις τελευταίες δηλώσεις επί του ελληνικού ζητήματος από ξένους αξιωματούχους, σχολιάζοντας ότι η επερχόμενη συνεδρίαση του Eurogroup αναμένεται ιδιαίτερα δύσκολη ως τελευταία προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στο αδιέξοδο, με ενδεχόμενο οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης να παρουσιάσουν προς την Ελλάδα πρόταση-τελεσίγραφο. Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνεται η σχεδόν ομόθυμη παραίνεση προς την ελληνική πλευρά να υποβάλει επιπλέον προτάσεις προς τους θεσμούς.

Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα σημειώνει ότι η Γερμανία και άλλες χώρες ζητούν από την Αθήνα «να έρθει στα συγκαλά της» και να προσφέρει νέες προτάσεις. «Η Ελλάδα πρέπει να επανέλθει στην πραγματικότητα», ανέφερε ο Βόλκερ Κάουντερ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του γερμανικού Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD. Ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Βαν Οβερντβελτ είπε ότι η αξιοπιστία της ευρωζώνης θα τρωθεί και ότι οι ριζοσπαστικές πολιτικές δυνάμεις θα ενισχυθούν αν αλλάξουν οι συμφωνίες που έχουν ήδη συναφθεί μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της.

Το δημοσίευμα καταλήγει σημειώνοντας ότι παρά την εμβάθυνση της κρίσης, ο Έλληνας πρωθυπουργός προχωρά με μια προγραμματισμένη τριήμερη επίσκεψη στη Ρωσία την Πέμπτη, ημέρα συνεδρίασης του Eurogroup, όπου και πρόκειται να έχει συνάντηση με το Ρώσο Πρόεδρο.

«Ελλάδα: Ο Τσίπρας θέλει να περιμένει "υπομονετικά"», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην Europolitics, στο οποίο αναφέρονται δηλώσεις του αντιπροέδρου της ελληνικής κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη στη Europolitics, προ της έλευσης στης Βρυξέλλες της ελληνικής αποστολής το περασμένο Σαββατοκύριακο (13-14 Ιουνίου). Σύμφωνα με δημοσίευμα ο κ. Δραγασάκης είπε πως «χρειαζόμαστε μια συμφωνία» και επικαλούμενος το ζήτημα του συνταξιοδοτικού συστήματος ανέφερε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κατά των μεταρρυθμίσεων. Αντιθέτως είμαστε η πιο μεταρρυθμιστική κυβέρνηση που είχε ποτέ η Ελλάδα» και προσέθεσε: «Το ΔΝΤ εκτιμά ότι το ελληνικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης δεν είναι βιώσιμο και συμφωνώ. Αλλά έκανε αυτήν την ανακάλυψη τώρα, μετά από πέντε χρόνια κρίσης; Ή μήπως το πρόγραμμα λιτότητας έχει επιδεινώσει την κατάσταση;».

Όπως σχολιάζει το δημοσίευμα, η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε νέες προτάσεις, καθώς και κατάλογο οικονομικών μέτρων και συμφώνησε σε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1% για το 2015. Η Επιτροπή ωστόσο αρνήθηκε ότι η ΕΕ και το ΔΝΤ είχε ζητήσει περαιτέρω περικοπές στις (ατομικές) συντάξεις.

ΠΗΓΗ : newsbeast.gr