Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Νέα δημοσκόπηση της ProRata σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή της διαπραγμάτευσης, προσφέρει καλή ευκαιρία για σύγκριση με τα ευρήματα της αντίστοιχης έρευνας του Μαϊου.
Από τα ευρήματα της πρόθεσης ψήφου φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να διατηρεί ένα σαφές προβάδισμα έναντι των αντιπάλων του, με μία ελαφρά κάμψη σε σχέση με τα ευρήματα της έρευνας στις 4-5 Μαΐου 2015. Πολύ συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 33,5% (36,5%), η ΝΔ 13,5% (14%), η ΧΑ 6% (4,5%), το Ποτάμι 6% (5%), το ΚΚΕ 4% (4,5%), οι ΑΝΕΛ (3%), το ΠΑΣΟΚ 3% (2,5%) και η Ένωση Κεντρώων 3% (1,5%).


Η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ συνεχίζει να είναι μεγάλη - 20 μονάδες σε σχέση με τις 22 μονάδες διαφοράς στις 4-5 Μαΐου 2015. Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζεται από υψηλή συσπείρωση (78%) σε σχέση με τη ΝΔ (48%) η οποία φαίνεται ότι χάνει ψηφοφόρους προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και προς το Ποτάμι - δύο ροές της τάξεως του 8%. Ως προς τη συσπείρωση των υπόλοιπων κομμάτων η ΧΑ έχει 82%, το Ποτάμι 51%, το ΚΚΕ 59%, οι ΑΝΕΛ 59% και το ΠΑΣΟΚ 49%.
 
Ίσως όμως πιο πολύ ενδιαφέρον να έχει η άποψη των πολιτών για τη διαπραγμάτευση. Ο επιστημονικός συνεργάτης της ProRata Κώστας Ελευθερίου αναφέρει:   
 
«Φαίνεται ότι η καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας δημιουργεί μία στάση αβεβαιότητας στους ερωτώμενους. Η συντριπτική πλειονότητα - 96% - θεωρεί ότι η οικονομική της κατάσταση είτε έχει μείνει ίδια είτε έχει χειροτερεύσει. Στο ίδιο πλαίσιο το 53% βλέπει το μέλλον με απαισιοδοξία, ενώ μόλις το 35% με αισιοδοξία.
 
Ως προς το ζήτημα της αξιολόγησης των διαπραγματευτικών προσπαθειών της κυβέρνησης το 52% τις αποτιμά θετικά - από 57% στην έρευνα του Μαΐου - ενώ το 30% αρνητικά - από 26% τον Μάιο. Η μικρή κάμψη μπορεί να αποδοθεί επίσης στη μη επίτευξη τελικής συμφωνίας.
 
Για τις πιθανές εκβάσεις σε περίπτωση αδιεξόδου με τους δανειστές το 40% επιθυμεί δημοψήφισμα - από 50% τον Μάιο - το 21% αποδοχή των όρων των εταίρων - όπως και τον Μάιο - και το 16% πρόωρες εκλογές - από 15%. Έχει αυξηθεί σημαντικά το "Δε γνωρίζω/Δεν απαντώ" σε αυτήν την ερώτηση - 23% από 14%.
 
Για το κείμενο προτάσεων των δανειστών η μεγάλη πλειονότητα των ερωτώμενων - 59% - θεωρεί ότι η κυβέρνηση οφείλει να το διαπραγματευτεί. Το 25% κινείται προς την απόρριψη του κειμένου, ενώ μόλις το 7% καλεί σε αποδοχή του.
 
Σε ό,τι αφορά τη θέση των ερωτώμενων για τη στάση που πρέπει να κρατήσει η κυβέρνηση σε συγκεκριμένες απαιτήσεις των δανειστών, φαίνεται ότι οι περισσότεροι ερωτώμενοι θεωρούν ότι η κυβέρνηση πρέπει να συμβιβαστεί στο ζήτημα της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ και της πρόωρης συνταξιοδότησης. Σε όλα τα υπόλοιπα προκρίνεται η διατήρηση μίας αμετακίνητης θέσης από την κυβέρνηση, ιδίως σε σχέση με προτεινόμενες αυξήσεις ΦΠΑ, απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων και μείωση συντάξεων.
 
Στο ερώτημα εάν οι ενέργειες της κυβέρνησης βρίσκονται κοντά στις προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ το 45% απαντά "λίγο κοντά", το 37% "καθόλου κοντά" και το 13% "πολύ κοντά". Τα αντίστοιχα ποσοστά για την έρευνα του Μαΐου ήταν 53%, 29% και 15%.
 
Στο ερώτημα "ποια κυβέρνηση θα θεωρούσατε καλύτερη για τη χώρα" η πλειονότητα υποστηρίζει την ιδέα μίας κυβέρνησης "εθνικής ενότητας" με όλα τα κόμματα (37%). Το 20% προτιμά μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το 18% μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και μόλις το 5% μία κυβέρνηση ΝΔ/Ποταμιού/ΠΑΣΟΚ.
 
Όσον αφορά την αξιολόγηση της δράσης των κομμάτων της αντιπολίτευσης φαίνεται ότι έχουν πέσει οι αισθητά κάποιοι από τους μέσους όρους. Τον καλύτερο μ.ο. επιτυγχάνει το Ποτάμι (3,4/10, όπου 10 το "πολύ θετικά"), μετά η ΝΔ (3,2/10), το ΚΚΕ (3,1/10), το ΠΑΣΟΚ (2,8/10) και η Χρυσή Αυγή (1,8/10). Τα αντίστοιχα ποσοστά τον Μάιο ήταν Ποτάμι: 4,3, ΝΔ: 3,3, ΚΚΕ: 4,4, ΠΑΣΟΚ: 2,3, Χρυσή Αυγή: 2,4.
 
Στην αξιολόγηση της παρουσίας των πολιτικών αρχηγών, ο μόνος ο οποίος καταγράφει πλειοψηφία θετικών γνωμών είναι ο Αλ. Τσίπρας με 60%. Τις περισσότερες αρνητικές γνώμες μαζεύει ο Ν. Μιχαλολιάκος (88%), ο Ευ. Βενιζέλος (67%) και ο Αντ. Σαμαράς (65%)."

ΠΗΓΗ  : news.gr