ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΟΚ: 13 δισ ζητάει η ΕΕ για να εξετάσει χρέος – Η συμφωνία περιλαμβάνει και τράπεζες
Σκληρή γραμμή, ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο τον πήχη των μέτρων θα ακολουθήσει το Eurogroup...
καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, δεδομένης της επιδείνωσης της κατάστασης της εθνικής οικονομίας ζητούν 13 δισ μέτρα έναντι 9 δισεκ. που ήταν η πρόταση Juncker που απέρριψε η ελληνική κοινωνία με το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα.
Το παράδοξο είναι ότι η ελληνική κοινωνία είπε ΟΧΙ στο μνημόνιο Juncker και το Eurogroup σηκώνει τον πήχη των απαιτήσεων στα 13 δισεκ. ευρώ δηλαδή ακόμη σκληρότερο μνημόνιο.
Η ελληνική κυβέρνηση προέβη σε ορισμένες κινήσεις πυροσβεστικού τύπου.
Παραίτησε τον Βαρουφάκη από το ΥΠΟΙΚ, τοποθέτησε τον Τσακαλώτο νέο υπουργό Οικονομικών και επικεφαλής της διαπραγμάτευσης, συγκάλεσε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών όπου συμφωνήθηκαν ορισμένοι άξονες στρατηγικής και γενικώς οι δηλώσεις…ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί ρήξη, είναι κινήσεις που δείχνουν ότι η Ελλάδα θα επιδιώξει την συμφωνία αρκεί να υπάρχει η παράμετρος του χρέους.
Πρακτικά αν Eurogroup και Σύνοδος Κορυφής ζητήσουν πολύ σκληρό μνημόνιο η Ελλάδα θα το αποδεχθεί – το δημοψήφισμα πετάγεται στο καλάθι των αχρήστων, στον πολιτικό σκουπιδοτενεκέ του πολιτικού συστήματος της Ευρώπης – αλλά ζητάει ρητή δέσμευση ότι θα υπάρξει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Τα πιο επικίνδυνα σημεία της νέας διαπραγμάτευσης είναι
1)Eurogroup και Σύνοδος Κορυφής θέλουν συμφωνία με την Ελλάδα;
Δεν είναι βέβαιο, αντιθέτως είναι ασαφές.
2)Πως θα αντιδράσει η Ελλάδα στις απαιτήσεις του Eurogroup που ζητάει επαναξιολόγηση των δεδομένων από μηδενική βάση και θα ζητήσει και αυτοψία της Τρόικα στην Ελλάδα;
3)Merkel Γερμανία και Hollande Γαλλία ανέφεραν ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία άμεσα για νέο πακέτο βοήθειας.
4)Αν δεν υπάρξει συμφωνία….οι αναφορές ότι ετοιμάζονται για το plan B δηλαδή για ρήξη είναι απειλές τρομοκράτησης ενόψει διαπραγματεύσεων ή όντως ισχύουν οι πληροφορίες;
Το PLAN A
Το βασικό σχέδιο το plan A που χρειάζεται εβδομάδες για να συμφωνηθεί περιλαμβάνει
1)Νέα μέτρα λιτότητας 13 δισεκ. ευρώ, θα είναι ένα πολύ σκληρό μνημόνιο πολύ δυσμενέστερο της πρότασης Juncker που ανερχόταν στα 9,5 δισεκ και σχεδόν διπλάσιο από τα 7,9 δισεκ. της ελληνικής πρότασης.
2)Το νέο δάνειο η νέα χρηματοδότηση προς την Ελλάδα φθάνει τα 50 ή 52 δισεκ. ευρώ και θα έχει διάρκεια 3 ετών.
Το νέο μνημόνιο θα έχει διάρκεια έως το καλοκαίρι του 2018.
3)Η Τρόικα θα πραγματοποιεί επιτόπιους ελέγχους στην Ελλάδα κάθε 2 ή 3 μήνες.
4)Θα περιλαμβάνεται στο πακέτο χρηματοδότησης και μέριμνα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών περίπου 8 ίσως και 10 δισεκ. ευρώ.
5)Εξετάζεται βραχυχρόνια οι κυβερνήσεις να εγγυηθούν τα collaterals των ελληνικών τραπεζών με μια φόρμουλα ώστε η ΕΚΤ να χορηγήσει ELA 8 με 10 δισεκ.
6)Θα υπάρχει και ρήτρα χρέους αλλά όχι συγκεκριμένη πρόταση – συμφωνία αλλά δέσμευση μεταξύ Ελλάδος και δανειστών ότι θα εξετάσουν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Το PLAN B
Αν και από αυτό το Eurogroup δεν προκύψει συμφωνία αλλά ρήξη τότε η ΕΚΤ στις 8 Ιουλίου θα αυξήσει περαιτέρω τα haircuts – ήδη αυξήθηκαν 10-18% στις 6 Ιουλίου – και με αυτό τον τρόπο χρεοκοπεί οριστικά το τραπεζικό σύστημα.
To Plan B που θα ενεργοποιηθεί αν υπάρξει ρήξη – περιλαμβάνει σύμφωνα με χρηματοδότηση κεφάλαιο 30-35 δισεκ. που θα δοθεί στην Ελλάδα χωρίς να επιστραφεί το κεφάλαιο αυτό και το οποίο θα βοηθήσει την Ελλάδα να υιοθετήσει ένα διπλό νόμισμα, με σταθερή συναλλαγματική ιστορία με το ευρώ.
Το σενάριο αυτό είναι δραματικό αλλά είναι το PLAN B θα εξεταστεί μόνο αν αποτύχει οριστικά το PLAN A.
Δείτε επίσης....
ΠΗΓΗ : newsone.gr