Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Μάχη για να «κλειδώσει» η συμφωνία πριν το Eurogroup και τη Σύνοδο – H πρόταση κατατίθεται στη Βουλή για ενημέρωση του Κοινοβουλευτικού Σώματος - Κοινοβουλευτική Ομάδα και Πολιτική Γραμματεία ενημερώνει ο Αλ. Τσίπρας το πρωί της Παρασκευής.


Μία από τις κρισιμότερες ημέρες είναι η Παρασκευή 10/07/2015 για την ελληνική κυβέρνηση, στον αγώνα που δίνει για συμφωνία με τους δανειστές.
Το βράδυ της Πέμπτης κατατέθηκε από την ελληνική κυβέρνηση η πρόταση προς τους θεσμούς για την επίτευξη συμφωνίας και την έγκριση χρηματοδότησης από τον ESM.
Το κείμενο της πρότασης εστάλη με e-mail από το υπουργείο Οικονομικών στον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος και θα το κοινοποιήσει στους υπουργούς Οικονομικών των κρατών - μελών της Ευρωζώνης.


Η ελληνική πρόταση κατατίθεται απόψε 9/07/2015 στην Βουλή προκειμένου την Παρασκευή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος να λάβει γνώση η Ολομέλεια από την οποία θα ζητηθεί η εξουσιοδότηση προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον αντιπρόεδρο Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να διαπραγματευθούν επί τη βάσει αυτού του κειμένου.
Αφού ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση το οριστικό κείμενο θα κατατεθεί και πάλι στη Βουλή προκειμένου να πάρει εκ νέου έγκριση και να γίνει νόμος του κράτους.
Στην πράξη οι βουλευτές δεν θα ψηφίσουν υπέρ των μέτρων, αλλά θα ανάψουν το «πράσινο» φως στην κυβέρνηση για να υπογράψει την συμφωνία.
Η παραπάνω διαδικασία κινείται στο πλαίσιο της θεσμικής ενημέρωσης του Σώματος.


Τα βασικά σημεία της ελληνικής πρότασης
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόταση αποτελείται από το περίφημο "μείγμα" σημείων που ήθελε η κυβέρνηση, ώστε να κατανείμει τα βάρη με τρόπο που να μην την φέρει σε αντίθεση με το "όχι" του 61% στο δημοψήφισμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες:
Διατηρείται η έκπτωση 30% ΦΠΑ στα νησιά. Ενδεχομένως να υπάρξει εξαίρεση σε 2- 3 μεγάλα νησιά.
Διατηρείται το ΕΚΑΣ
Δεν μειώνονται οι συντάξεις.
Καταργούνται οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις πλην λίγων εξαιρέσεων.
Αυξάνεται η εισφορά των συνταξιούχων για την Υγεία από 4% στο 6%.
Ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία παραμένει στο 13% αλλά στην εστίαση ανεβαίνει στο 23%.
Επαναφέρονται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις εντός του έτους.
Εισάγονται υψηλότεροι φορολογικοί συντελεστές σε εφοπλιστές, μεγάλα εισοδήματα, τζόγο.


Αντίστροφη μέτρηση...
Μπορεί ο χρόνος για την Ελλάδα να τελειώνει την Κυριακή, ωστόσο μέχρι τότε θα πρέπει να γίνουν πολλά, καθώς η όποια συμφωνία θα πρέπει να κλειδώσει πρώτα σε επίπεδο Eurogroup και έπειτα σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εμμένουν στη σκληρή και αδιάλλακτη στάση τους ζητώντας από τον Αλ.Τσίπρα μια πρόταση ικανή για να αποτελέσει τη βάση για συμφωνία με τους δανειστές.
Παράλληλα, η Ελλάδα κατέθεσε ήδη από χθες επίσημο αίτημα στον ESM για χορήγηση πλήρους προγράμματος τριετούς διάρκειας για την κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών.
Τα ευρωπαϊκά όργανα έχουν ήδη κινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες για την αξιολόγηση του ελληνικού αιτήματος για χορήγηση νέου δανείου, μετά την εντολή του ESM προς Κομισιόν και ΕΚΤ να εξετάσουν την τρέχουσα κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.
Η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε το βράδυ της Πέμπτης της πρότασή της και από το περιεχόμενό της θα κριθεί εάν είναι εφικτή η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές.
Η Ολομέλεια της Βουλής θα συγκληθεί την Παρασκευή προκειμένου να συζητηθούν οι προτάσεις και να ψηφιστούν από το Σώμα. Η κυβέρνηση θέλει το "πράσινο" φως από το Σώμα ώστε να αποκτήσει ακόμα ένα διαπραγματευτικό όπλο στη φαρέτρα της.


Ενημέρωση υπουργών και βουλευτών από τον Τσίπρα
Από τη Βουλή κατευθείαν στο Μαξίμου και στη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου μετέβη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την πρόταση της κυβέρνησης και τα μέτρα ανά χείρας.
Σε πρώτη φάση ο πρωθυπουργός επιθυμεί να περάσει τα μέτρα από το κυβερνητικό συμβούλιο ενώ αμέσως μετά θα συνεχίσει το κυβερνητικό «μασάζ» στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην κορυφή της ατζέντας βρέθηκαν ασφαλιστικό και φορολογικό, ενώ κυβερνητικές πηγές εκφράζουν την αισιοδοξία ότι οι διαπραγματεύσεις θα έχουν αίσιο τέλος.


«Πάμε καλά, πάμε γρήγορα» τονίζουν κορυφαίοι υπουργοί.
Πιέσεις για ρεαλιστικές προτάσεις
Ρεαλιστικές προτάσεις ζήτησε από τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, προκειμένου οι Ευρωπαίοι να προχωρήσουν σε ελάφρυνση του χρέους, κάτι που η Κομισιόν τοποθετεί τον Οκτώβριο.
Στο ίδιο μήκος κύματος λίγα λεπτά μετά κινήθηκε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μάλιστα η Κομισιόν μετέφρασε στα ελληνικά το tweet και έγραψε: «Ρεαλιστική πρόταση από την Αθήνα - ρεαλιστική πρόταση από τους πιστωτές για τη βιωσιμότητα του χρέους. #win_win».
Ο Μαργαρίτης Σχοινάς δεν θέλησε να σχολιάσει ζητήματα που άπτονται της πληρότητας των ελληνικών προτάσεων, καθώς είπε ότι αυτά θα συζητηθούν από τους θεσμούς και το Eurogroup.

ΠΗΓΗ : newsbomb.gr

Περισσότερα...