Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΩΣ Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ «ΔΥΝΑΣΤΕΙΑ» ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ


Το ελληνικό ζήτημα μπορεί να έκλεισε μετά την υπογραφή του Μνημονίου 3 όμως ήταν αυτό που άνοιξε ένα τεράστιο ζήτημα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Ευρωζώνη ήρθε αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο διάσπασής της.
Η αδιαλλαξία της Γερμανίας καυτηριάστηκε από πολλούς αναλυτές, ενώ και στο εσωτερικό της Κομισιόν υπήρξαν αντιδράσεις σχετικά με τον τρόπο που η γερμανική ηγεσία και κυρίως ο Δρ. Σόιμπλε χειρίστηκαν το ελληνικό ζήτημα. Οι παρεμβάσεις από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού (βλ. Ομπάμα) προκειμένου να βρεθεί λύση δεν είναι τυχαίο ότι αφορούσαν πάντοτε τη σκληρή και άτεγκτη στάση της Γερμανίας.


Αμέσως μετά την επίτευξη της επαχθούς για την Ελλάδα συμφωνίας, η πλειονότητα των ευρωπαϊκών ΜΜΕ -αυτά που μέχρι πρότινος έδειχναν την Ελλάδα με το δάχτυλο και τη χαρακτήριζαν παρία- στράφηκαν εναντίον της Γερμανίας.
Με τίτλους όπως «Σήμερα η Ελλάδα αύριο εμείς» πολλά Μέσα άρχισαν να ανησυχούν για την «δυναστεία» που φάνηκε να εγκαθιδρύεται εντός της Ε.Ε. Σκληρή επίθεση στην καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και την κυβέρνησή της, εξαπέλυσε ο Γιούργκεν Χάμπερμας, ένας από τους σημαντικότερους ευρωπαίους διανοούμενους και υπέρμαχους της ευρωπαϊκής ενοποίησης.


Φοβούμαι, είπε ο Χάμπερμας ότι η γερμανική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης της σοσιαλδημοκρατικής της πτέρυγας, έπαιξε κι έχασε μέσα σε μια νύχτα όλο το πολιτικό κεφάλαιο που μια καλύτερη Γερμανία είχε συσσωρεύσει σε μισό αιώνα δείχνοντας μεγαλύτερη πολιτική ευαισθησία και μετα-εθνική νοοτροπία, ανέφερε ο Χάμπερμας σε δήλωσή του στη βρετανική εφημερίδα Guardian.
Η Γερμανία ανερυθρίαστα αυτοπαρουσιάστηκε ως η δύναμη που επιβάλλει την πειθαρχία στην Ευρώπη και για πρώτη φορά διεκδίκησε ανοικτά τη γερμανική ηγεμονία στην Ευρώπη, υπογράμμισε ο 86χρονος Χάμπερμας, επισημαίνοντας επίσης ότι η ΕΕ βρίσκεται πιασμένη στην αρπάγη μιας "πολιτικής παγίδας".

Ο Φρανσουά Ολάντ προτείνει επανίδρυση της Ευρωζώνης
Αυτήν την πολεμική εναντίον της Γερμανίας φαίνεται να εκμεταλλεύται ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ο οποίος σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Le Journal du Dimanche λέει ότι «η Γαλλία είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε μια ισχυροποιημένη οργάνωση της ευρωζώνης και να συγκροτήσει, μαζί με τις χώρες που θα το επιθυμούσαν, μια εμπροσθοφυλακή».


Ο Φρανσουά Ολάντ ήταν αυτός που σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, προσπαθούσε καθόλη τη διάρκεια της κρίσης να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας. Οι πρωτοβουλίες του προκειμένου όλες οι πλευρές να αναλογιστούν τις συνέπειες που θα είχε η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ήταν πολλές και ανέδειξαν τη Γαλλία στη θέση του έτερου πόλου εντός της Ένωσης.
Η ευρωζώνη κατάφερε αυτήν την εβδομάδα να επαναβεβαιώσει τη συνοχή της, αναφέρει ο Ολάντ.
Το ευρωπαϊκό πνεύμα επικράτησε, όμως δεν μπορούμε να παραμείνουμε σ' αυτό, συνεχίζει. Πρότεινα να επιστρέψουμε στην ιδέα του Ζακ Ντελόρ για μια κυβέρνηση της ευρωζώνης και να προσθέσουμε σ' αυτήν έναν συγκεκριμένο προϋπολογισμό καθώς και ένα κοινοβούλιο για να διασφαλίσουμε τον δημοκρατικό έλεγχο, προσθέτει στο άρθρο του ο Γάλλος πρόεδρος.
Το να μοιραζόμαστε το ίδιο νόμισμα είναι κάτι πολύ παραπάνω από το μια σύγκλιση. Είναι μια επιλογή που έκαναν 19 χώρες επειδή είναι προς το συμφέρον τους. Άλλωστε καμία κυβέρνηση εδώ και 15 χρόνια δεν ανέλαβε την ευθύνη να βγει από το ευρώ, συνεχίζει ο Ολάντ. Αυτή η επιλογή απαιτεί μια ενισχυμένη οργάνωση και μια πρωτοπορία, με τις χώρες που θα το αποφάσιζαν. Η Γαλλία είναι έτοιμη για κάτι τέτοιο επειδή, όμως μας έχει δείξει ο Ζακ Ντελόρ, μεγαλώνει όταν βρίσκεται στην πρωτοπορία της Ευρώπης.

Ο ίδιος ο Ντελόρ, όταν ρωτήθηκε από την εφημερίδα, απάντησε ότι το σημερινό σύστημα που ακολουθείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωζώνη δεν είναι πλέον διαχειρίσιμο. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Θα πρέπει να επανιδρυθεί αυτή η οικονομική και νομισματική Ένωση. Θα το κάνουν; Υπήρξε εξ αρχής μια κατασκευαστική ατέλεια. Υπάρχουν επίσης ανοησίες και μια αδυναμία της ευρωζώνης να βάλει τέλος σ' αυτές εκτίμησε ο Ντελόρ.

Στην παρούσα κατάσταση, αποφύγαμε τα χειρότερα. Όμως η Ευρώπη δεν είναι πλέον μια ηθική δύναμη --και λέω ηθική με την καλή έννοια του όρου. Θα πρέπει να αποκαταστήσουμε αυτήν την ηθική δύναμη που ήταν η ισχύς της Ευρώπης σε άλλες περιόδους, όπως όταν έπεσε το Τείχος του Βερολίνου, έκρινε ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν.

ΠΗΓΗ : newsbomb.gr