Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μπαίνουν στην τελική ευθεία, οι δανειστές επιχειρούν να φέρουν για μια ακόμα φορά στο τραπέζι νέα προαπαιτούμενα μέτρα, προκειμένου να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας (3,5 δισ.) της 20ης Αυγούστου και η έγκριση της συμφωνίας να μετατεθεί για αργότερα.


Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ξεκίνησε από την πλευρά του ήδη τηλεφωνικές επικοινωνίες, καθώς εχθές (24/07/2015) μίλησε με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ενώ δεν αποκλείεται να έχει σήμερα και νέο κύκλο συνομιλιών με Ευρωπαίους ηγέτες.
Στόχος του πρωθυπουργού είναι να αρθούν και τα τελευταία εμπόδια που υπάρχουν με τους θεσμούς, τα οποία αφορούν κυρίως τον τρόπο με τον οποίο θα γίνονται οι έλεγχοι, καθώς η κυβέρνηση φέρεται να αντιδρά οι διαπραγματεύσεις να γίνονται στα υπουργεία.
Ο πρωθυπουργός, στο γεύμα που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στους πολιτικούς αρχηγούς, τόνισε πως επιδίωξή του είναι να κλείσει η συμφωνία το συντομότερο δυνατό, ακόμα και πριν από τις 20 Αυγούστου.


Και ενώ στο Μαξίμου τονίζουν με κατηγορηματικό τρόπο πως δεν θα υπάρξει νέα λίστα με προαπαιτούμενα, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το νέο πρόγραμμα φέρεται να έχουν τεθεί από την πλευρά των δανειστών νέες αλλαγές στο Δημόσιο, και ένα νέο «μπρα ντε φερ» μεταξύ δανειστών και κυβέρνησης βρίσκεται σε εξέλιξη, το οποίο αφορά το ενιαίο μισθολόγιο, την αξιολόγηση και την αποπολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης, την κινητικότητα και τις προσλήψεις νέου προσωπικού.
Σταθερά προσηλωμένοι στην τήρηση των συμφωνηθέντων και των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν συμφωνηθεί είναι η ελληνική κυβέρνηση, η Κομισιόν αλλά και οι δυνάμεις που υποστήριξαν την Ελλάδα στην προηγούμενη διαπραγμάτευση, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, απέναντί τους ωστόσο φαίνονται να βρίσκονται για μια ακόμα φορά οι σκληροπυρηνικοί Γερμανοί, με καθοδηγητή τους τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση έστειλε την Παρασκευή την πρόσκληση προς το ΔΝΤ, κάτι που ζητούσε το Ταμείο για να έρθει στην Αθήνα.
«Οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευθεί να εφαρμόσουν μία σειρά από πολιτικές, οι οποίες θα ενδυναμώσουν τη δημοσιονομική βιωσιμότητα, θα ενισχύσουν τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και, κυρίως, θα κατανείμουν το κόστος της οικονομικής προσαρμογής με τρόπο δίκαιο, διορθώνοντας έτσι τις αδικίες του παρελθόντος.
Βεβαίως, κάποια από αυτά τα μέτρα έχουν ήδη νομοθετηθεί. Εκτιμούμε, όμως, ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος πριν η ελληνική οικονομία μπορέσει να ανταποκριθεί και να επιστρέψει σε ένα δυναμικό και βιώσιμο δρόμο ανάπτυξης με δικαιοσύνη και κοινωνική συνοχή.
Με βάση τα παραπάνω και με στόχο να ανταποκριθούμε σε αυτές τις προκλήσεις, έχουμε αιτηθεί μίας νέας τριετούς δανειακής σύμβασης, η οποία έχει ήδη γίνει κατ’ αρχήν δεκτή, και οι όροι της οποίας είναι σήμερα υπό διαπραγμάτευση.


Ως εκ τούτου, και κατ’ εφαρμογή της απόφασης της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου 2015, σας ενημερώνουμε ότι αιτούμεθα μίας νέας δανειακής διευκόλυνσης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Προσδοκούμε τη συνέχιση της συνεργασίας μας με το Ταμείο», αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή του υπουργού Οικονομικών Eυ. Τσακαλώτου προς το ΔΝΤ.

ΠΗΓΗ : newsbomb.gr