Νέα καθυστέρηση στην έλευση της τρόικας - Φόβοι για νέα προαπαιτούμενα
Την Τρίτη θα ξεκινήσουν τελικά οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα, εκπρόσωποι της οποίας αναμένονται στην Αθήνα χωρίς τους επικεφαλής!
Η καθυστέρηση αυτή εγκυμονεί κινδύνους, καθώς τα δημόσια ταμεία παραμένουν άδεια και ίσως η Αθήνα χρειαστεί νέα χρηματοδότηση - γέφυρα, άρα νέα προαπαιτούμενα. Σύμφωνα με το Reuters, η τρόικα θα έχει πρόσβαση και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Ερωτήματα προκαλεί η στάση του ΔΝΤ. Τα παράπονα των αξιωματούχων του Ταμείου.
Σύμφωνα με το Mega, μέχρι την Τετάρτη δεν αναμένεται στην Αθήνα η επικεφαλής του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου, παρά μόνο τα τεχνικά κλιμάκια του Ταμείου, τα οποία θα δουν πού βρίσκεται η ελληνική οικονομία. Στο Ταμείο εκφράζονται παράπονα ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν δίνει “στοιχεία” στους δανειστές κι έτσι δεν μπορούν να βγάλουν συμπεράσματα για τη βιωσιμότητα τους χρέους αλλά για για τα ταμειακά αποθέματα της χώρας.
Οι αξιωματούχοι του Ταμείου ζήτησαν να δουν όλους τους αρμόδιους υπουργούς, διότι όπως είπαν πρέπει να γνωρίζουν τους ανθρώπους που θα υλοποιήσουν το πρόγραμμα. “Δεν γνωρίζουμε καν τα πρόσωπά τους”, είπε ένας εξ' αυτών στον Μιχάλη Ιγνατίου.
Επίσης, υπενθυμίζουν ότι χωρίς την επιβεβαίωση για τη βιωσιμότητα του χρέους δεν πρόκειται να συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις και σε νέα χρηματοδότηση.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών “οι συζητήσεις για το πού και το πώς θα διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πάρα πολύ καλό δρόμο και οι διαπραγματεύσεις στα τεχνικά κλιμάκια θα ξεκινήσουν την Τρίτη”.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως οι επικεφαλής των θεσμών θα καθυστερήσουν μία-δυο μέρες να έρθουν στην Αθήνα για τεχνικούς λόγους και τονίζουν πως οι λόγοι της καθυστέρησης δεν είναι ούτε πολιτικοί, ούτε διπλωματικοί.
Γεγονός είναι πάντως πως οι καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις “μεγαλώνουν” τη μαύρη τρύπα στα δημόσια ταμεία και δεν αποκλείεται η Ελλάδα να χρειαστεί νέα χρηματοδότηση – γέφυρα, κάτι που μεταφράζεται σε νέα προαπαιτούμενα μέτρα!
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συμφώνησε την περασμένη εβδομάδα να ομαλοποιήσει πλήρως τις συνομιλίες με τους πιστωτές στην ελληνική πρωτεύουσα ύστερα από μήνες που δεν δεχόταν την παρουσία τους – μια από τις βασικές απαιτήσεις των ηγετών της ευρωζώνης όταν συμφώνησαν να αρχίσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις, αφότου είχαν φτάσει πολύ κοντά στο να οδηγήσουν την χώρα εκτός ευρωζώνης.
Αλλά τρεις υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από τους θεσμούς που εποπτεύουν την ελληνική διάσωση ανέφεραν ότι η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε να υπάρξουν περιορισμοί για τους διαπραγματευτές, όπως με ποιούς μπορούν να συναντηθούν και ποια θέματα θα συζητηθούν.
Δύο από τους αξιωματούχους είπαν ότι οι ελληνικές αρχές επέμειναν οι διαπραγματευτές να σταματήσουν να χρησιμοποιούν το ξενοδοχείο Χίλτον ως βάση, ένα ξενοδοχείο που είναι κοντά στο Σύνταγμα και σε μικρή απόσταση από το υπουργείο Οικονομικών, προτείνοντας αντίθετα ξενοδοχεία που είναι αρκετά μακριά από τα κυβερνητικά κτίρια στην πρωτεύουσα.
«Είναι βασικά μια από τα ίδια» είπε ανώτατος αξιωματούχος από έναν από τους τρεις θεσμούς, που είναι γνωστοί ως «τρόικα». «Δεν θέλουν να εμπλακούν με την τρόικα».
Ο υπουργός Οικονομίας ΓιώργοςΣταθάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι διαπραγματεύσεις θα έχουν ολοκληρωθεί στα μέσα Αυγούστου, όταν και η Ελλάδα πρέπει να λάβει χρηματοδότηση για να πληρώσει λήξη ομολόγου 3,2 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ.
Ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα και οι πιστωτές έχουν ήδη βρει κοινό έδαφος σε πολλά από τα βασικά ζητήματα, όπως τους δημοσιονομικούς στόχους, την σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος, την απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και εμπορευμάτων, τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και τις ιδιωτικοποιήσεις.
«Έχουμε τρεις εβδομάδες και είμαι αισιόδοξος ότι αρκούν για την υπάρχουσα ατζέντα» δήλωσε στους Financial Times ο κ. Σταθάκης. «Συμφωνούμε σε κάποιους τομείς. Σε άλλους, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και πρέπει να καλυφθεί κάποια απόσταση. Αλλά η τελευταία Ευρωπαϊκή Σύνοδος προσέφερε ένα πλαίσιο που δείχνει την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθηθεί και για αυτό πιστεύω ότι τρεις εβδομάδες θα είναι αρκετές».
Ωστόσο, ένας αξιωματούχος από το στρατόπεδο των πιστωτών, τόνισε ότι οι διαπραγματευτικές ομάδες «κάθονται στις βαλίτσες τους» και δεν σχεδιάζουν να επιστρέψουν στην Αθήνα μέχρι να λυθούν τα προβλήματα.
Ο ρόλος του ΔΝΤ στην καθυστέρηση έλευσης της τρόικας
Ενδεχομένως οι συνομιλίες να περιπλέκονται περισσότερο από την αποφασιστικότητα του ΔΝΤ να αφήσει το υπάρχον ελληνικό πρόγραμμα, από το οποίο απομένουν ακόμα δόσεις 16,5 δισ. ευρώ και να διαπραγματευτούν μια εντελώς νέα διάσωση.
Η απόφαση λήφθηκε από ανώτατους αξιωματούχους του ΔΝΤ που κατέληξαν ότι το τρέχον πρόγραμμα δεν έχει καμία πιθανότητα να επιτύχει τους στόχους του – να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές – ως τον Μάρτιο, όταν και λήγει. (σ.σ. την Παρασκευή εστάλη το αίτημα της Ελλάδας για νέο δάνειο, με το ΔΝΤ να αναφέρει ότι θα συζητήσει με την Αθήνα και τους ευρωπαίους εταίρους το χρόνο και τις λεπτομέρειες για τις διαπραγματεύσεις).
Η απόφαση του ΔΝΤ σημαίνει ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης θα πρέπει να ανοίξουν τις συνομιλίες για την χορήγηση ελάφρυνσης χρέους στην Ελλάδα αρκετά νωρίτερα από ότι είχε αρχικά υπολογιστεί, από την στιγμή που το Ταμείο δεν θα υπογράψει νέο πρόγραμμα αν οι ηγέτες της ευρωζώνης δεν συμφωνήσουν στην αναδιάρθρωση των δανείων διάσωσης.
Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει πολιτικές δυσκολίες στην Γερμανία, η οποία έχει αντιταχθεί επίμονα σε μια απομείωση στα επίπεδα που ζητάει το ΔΝΤ.
Επιπρόσθετα, η κατάρρευση του υπάρχοντος προγράμματος του ΔΝΤ σημαίνει ότι η γερμανική Bundestag μπορεί να αναγκαστεί να εγκρίνει ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα τον επόμενο μήνα χωρίς την επίσημη έγκριση του Ταμείου, κάτι που Γερμανοί αξιωματούχοι επέμεναν ότι ήταν αναγκαίο για να εξασφαλιστεί η στήριξη από τους κεντροδεξιούς βουλευτές.
Σύμφωνα με πηγές που έχουν ενημερωθεί για το σκεπτικό του ΔΝΤ, το σχέδιο είναι να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα του Ταμείου αφού η Ελλάδα ολοκληρώσει τις ξεχωριστές διαπραγματεύσεις με την ευρωζώνη. Αυτό θα σήμαινε ότι το νέο πρόγραμμα του ΔΝΤ δεν θα ήταν έτοιμο μέχρι τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο και πιθανότατα θα συνδεόταν με μια επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης για την πρόοδο της Ελλάδας στο πρόγραμμα της ευρωζώνης.
Παρά τις μεγάλες υποτιμήσεις στις προβλέψεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας από το ΔΝΤ και άλλους θεσμούς, ο κ. Σταθάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η οικονομία θα ανέκαμπτε γρήγορα μόλις έκλεινε ένα νέο πρόγραμμα.
«Παρά τα περιστατικά των τελευταίων έξι μηνών και παρά τα προβλήματα ρευστότητας η ύφεση είναι σχετικά μικρή» είπε ο κ. Σταθάκης. «Έχω μια θεωρία πως η ελληνική οικονομία έχει μια ισχυρή προ-κυκλική τάση. Για αυτό μπορεί να επιστρέψουμε γρήγορα σε ένα μονοπάτι θετικής ανάπτυξης».
Reuters: Ανοίγουν την πόρτα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους
Νωρίτερα, το Reuters επικαλούμενο αξιωματούχο της ελληνικής κυβέρνησης, ανέφερε πως οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα βοήθειας θα ξεκινήσουν επισήμως την Δευτέρα.
Παράλληλα, η ίδια πηγή τονίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση ουδέποτε προσπάθησε να κρατήσει τους δανειστές μακριά από τα κυβερνητικά υπουργεία. «Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να επισκεφθούν το γενικό λογιστήριο του κράτους» υποστηρίζει.
Την ίδια ώρα, προσθέτει το Reuters, o Aλέξης Τσίπρας προσπαθεί να διατηρήσει τις ισορροπίες στο εσωτερικό του κόμματός του, μετά την έντονη αντίδραση της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως, καταλήγει το δημοσίευμα του Reuters, o κ. Τσίπρας, ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι ο πλέον δημοφιλής πολιτικός στην Ελλάδα, έχει καταστήσει σαφές ότι προτεραιότητά του, προτού κληθεί να αντιμετωπίσει την εσωκομματική αντιπολίτευση, είναι η διασφάλιση της συμφωνίας για το νέο πρόγραμμα βοήθειας.
"Εξορία” στη θάλασσα για την τρόικα
"Καταφύγιο" στους επικεφαλής των Θεσμών αναζητούν Έλληνες αξιωματούχοι, καθυστερώντας την έναρξη των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με την εφημερίδα Έθνος.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως ψάχνουν την σωστή τοποθεσία και οργανώνουν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, με τις φήμες ωστόσο να λένε πως οι ξένοι δανειστές θα μπορούσαν να "αποζημιωθούν" για τον φόβο που νιώθουν από τον... ήλιο και τη θάλασσα, αφού μία από τις περιπτώσεις που εξετάζεται είναι παραθαλάσσια, μόλις 40 λεπτά από την Αθήνα.
Ο σχεδιασμός για την ασφάλεια των εκπροσώπων των δανειστών έγινε μάλιστα ύστερα από απαίτηση των ίδιων.
Κι αυτό διότι πληροφορίες αναφέρουν πως η Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ, ο Ντέκλαν Κοστέλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ράσμους Ρέφερ της ΕΚΤ και ο Νίκολα Τιζμαριόλι του ESM έχουν τρομοκρατηθεί από το ενδεχόμενο μιας "επίθεσης όχι απαραίτητα οργανωμένης, αλλά και μεμονωμένων ενεργειών από οργισμένους Έλληνες που υφίστανται τις επιπτώσεις των μνημονίων και της παρατεταμένης ύφεσης τα τελευταία 5,5 χρόνια".
Δείτε επίσης....
ΠΗΓΗ : newsit.gr