Στο έλεος του Θεού τα παιδιά με καρκίνο στο Νοσοκομείο Παίδων!
«SOS» εκπέμπει το μοναδικό στη χώρα μας ακτινοθεραπευτικό τμήμα για παιδιά με καρκίνο, που στεγάζεται στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, καθώς η υποστελέχωση θέτει σε κίνδυνο την λειτουργία του.
Κάθε παιδί με νεοπλασματική ασθένεια που κρίνεται ότι πρέπει να υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία θα χρειαστεί από 20 έως 40 ακτινοβολίες και αυτήν τη στιγμή, στο τμήμα κάνουν θεραπεία περίπου 14 παιδιά.
Η λειτουργία του τμήματος, που στεγάζεται στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, βρίσκεται στον «αέρα» λόγω των μειώσεων στο ανθρώπινο δυναμικό του ΕΣΥ και του παγώματος των προσλήψεων, συνθήκες που έχουν επιβληθεί εδώ και χρόνια στην Ελλάδα στο πλαίσιο των περικοπών στον δημόσιο τομέα. Τον Ιούνιο παραιτήθηκε μία γιατρός και προς το παρόν υπάρχουν μόλις 2 επικουρικοί, όπως καταγγέλθηκε.
Δραματική έκκληση
Με δηλώσεις της στο newsIT η πρόεδρος της Φλόγας - Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια, κ. Μαρία Τρυφωνίδη, ανέφερε ότι «είναι πολύ εξειδικευμένος χώρος και απαιτεί ειδική πολύμηνη εκπαίδευση σε Ελλάδα και εξωτερικό, προκειμένου ένας ακτινοθεραπευτής να μπορεί να αναλάβει παιδιά. Μια λάθος κίνηση μπορεί να προκαλέσει φθορά σε υγιείς ιστούς. Και αν στους ενήλικους οι ιστοί αναπληρώνονται, δεν ισχύει το ίδιο στα παιδιά». Σύμφωνα με την κ. Τρυφωνίδου, με τα σημερινά δεδομένα είναι ορατός ο κίνδυνος αναστολής της λειτουργίας του τμήματος.
"Το πρόβλημα υπάρχει εδώ και καιρό. Δεν έχει δημιουργηθεί τώρα. Εδώ και καιρό εμείς το φωνάζουμε ότι θα φύγει και η άλλη γιατρός και δεν θα μείνει κανείς στο τμήμα. Όπως και έγινε η μόνιμη γιατρός που υπήρχε παραιτήθηκε τον Ιούνιο και έφυγε. Από τότε το τμήμα μένει στο τμήμα των επικουρικών. Αυτοί δεν είναι λύση για θέματα όπως αυτά της υψηλής εξειδίκευσης που υπάρχουν στο ακτινοθεραπευτικό. Δεν είναι ένα απλό τμήμα. Έχει εξοπλισμό πολύ εξειδικευμένο. Για να μπορεί κανείς να ανταπεξέλθει στο τμήμα θέλει έως και 10 μήνες εκπαίδευση. Αν είναι επικουρικός 10 μήνες εκπαιδεύεται 2 μήνες δουλεύει και μετά φεύγει”, λέει χαρακτηριστικά στο newsIT.
Τονίζει ακόμη πως το υπουργείο από το 2011 που λειτουργεί το κέντρο, υπάρχουν διαρκώς προβλήματα. Όπως αναφέρει η κ. Τρυφωνίδη, ο χώρος για τη στέγαση ενός ακτινοθεραπευτικού κέντρου για παιδιά ολοκληρώθηκε το 2000, ωστόσο δεν είχε γίνει καμία πρόβλεψη για τον εξοπλισμό. Το 2005, με πιέσεις της Φλόγας, εντάχθηκε η προμήθεια του εξοπλισμού στο 3ο Ευρωπαϊκό Πακέτο Στήριξης.
Να σημειώσουμε πως από το 2005 έως το 2008 προκηρύσσονταν διαγωνισμοί, οι οποίοι «κολλούσαν» στις προσφυγές-ενστάσεις των εταιρειών. Στα τέλη Δεκεμβρίου του 2008 ανακοινώθηκε η απόφαση του ΟΠΑΠ να χρηματοδοτήσει την προμήθεια του εξοπλισμού. Τον Δεκέμβριο του 2009 παραδόθηκε ο εξοπλισμός, ανακαινίσθηκε ο χώρος και τον Ιανουάριο του 2011 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του κέντρου, με το ελάχιστο δυνατόν προσωπικό -από μεταφορές από άλλα τμήματα- και με την υπόσχεση ότι θα γίνονταν προσλήψεις.
Υπουργείο Υγείας: Θα λύσουμε το πρόβλημα με επικουρικούς
Μπορεί η κ. Τρυφωνίδη να σημειώνει πως το πρόβλημα στο κέντρο δεν λύνεται με επικουρικούς γιατρούς, ωστόσο, σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Υγείας, προς το παρόν είναι το μόνο που μπορεί να κάνει.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες αναμένεται να προσληφθεί άλλος ένας επικουρικός γιατρός.
Πρόβλημα και στον Άγιο Σάββα
Τεράστιες είναι οι ελλείψεις και στο νοσοκομείο “Άγιος Σάββας”, όπως καταγγέλλεται.
Οι ελλείψεις στο νοσοκομείο σε εξοπλισμό, νοσηλευτές και γιατρούς το οποίο καλείται κάθε χρόνο να περιθάλψει χιλιάδες καρκινοπαθείς, είναι δραματικές.
Μετά το Αρεταίειο και το νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» παρουσιάζει καθυστέρηση στην παροχή ακτινοθεραπείας. Αυτή ανέρχεται ακόμη και σε 6 μήνες. Ολόκληρα τμήματα είναι υποστελεχωμένα και οι ασθενείς χρειάζεται να περιμένουν έως και έξι μήνες μέχρι να υποβληθούν σε ακτινοθεραπεία.
Το newsIT επικοινώνησε με τον πρόεδρο των εργαζομένων στο νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», Κώστα Καταραχιά, ο οποίος μας μίλησε για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο και οδηγούν σε μεγάλες καθυστερήσεις.
6μηνη αναμονή...
Όπως μας λέει «για να λυθούν τα προβλήματα, απαιτείται μία σειρά παρεμβάσεων και σημαντικές επενδύσεις σε πόρους και ανθρώπινο δυναμικό. Το νοσοκομείο είναι κυριολεκτικά υπό κατάρρευση».
Ο πρόεδρος των εργαζομένων επισημαίνει ότι το νοσοκομείο έχει 365 κενές θέσεις σε νοσηλευτικό προσωπικό και γιατρούς, με αναλογία περίπου δύο προς έναν. Η χρηματοδότησή του έχει μειωθεί κατά περίπου 50% την τελευταία πενταετία, με αποτέλεσμα να καταγράφονται ελλείψεις σε αναγκαίο υλικό.
Η χρηματοδότηση του νοσοκομείου έχει μειωθεί κατά περίπου 50% την τελευταία πενταετία
Σε πρόβλημα οδήγησε και η συγχώνευση του νοσηλευτικού ιδρύματος με το πρώην 6ο Θεραπευτήριο του ΙΚΑ, όπου αντιμετωπίζονταν ογκολογικά περιστατικά. Το κτίριο του 6ου Θεραπευτηρίου αναβαθμίστηκε με δωρεά του Ιδρύματος Λάτση και μετονομάστηκε σε Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος». Ωστόσο, αυτό δεν λειτούργησε ποτέ καθώς λεφτά δεν...υπήρχαν, όπως επίσης δεν υπήρχε προσωπικό να το στελεχώσει. Το κτίριο φυσικά στερούνται δεκάδες καρκινοπαθείς, οι οποίοι σχηματίζουν ουρές- εκτός από την Αγία Βαρβάρα- και για να λάβουν ακτινοθεραπεία. Η αναμονή για έλεγχο και εξετάσεις φυσικά μπορεί να κοστίσει ανθρώπινες ζωές.
Υποβαθμισένο είναι και το παθολογοανατομικό εργαστήριο στο οποίο πραγματοποιούνται βιοψίες. Τι μπορεί κάλλιστα να αντικρίσει κανείς σε αυτό; Όπως μας λέει ο πρόεδρος των Εργαζομένων, Κώστας Καταραχιάς, μπορεί να δει κανείς διάσπαρτα υλικά στο...πάτωμα του υπογείου και κενές- από προσωπικό- θέσεις, ενώ το κυτταρολογικό τμήμα λειτουργεί με μία παρασκευάστρια. Ακόμη ένα πρόβλημα το οποίο καλούνται να λύσουν οι γιατροί και να αντιμετωπίσουν σθεναρά οι ασθενείς είναι το θέμα της γραφειοκρατίας. Όπως μας λέει ο Κώστας Καταραχιάς , οι ασθενείς- ανασφάλιστοι καταφεύγουν στο νοσοκομείο για θεραπεία αλλά η γραφειοκρατία που απαιτείται για να νοσηλευτούν είναι τεράστια. Πρέπει να προσκομίσουν συνολικά 14 έγγραφα και στη συνέχεια να περάσουν από τριμελή επιτροπή.
«Το απαράδεκτο αυτό καθεστώς περιμένουμε να αλλάξει με τη νέα νομοθεσία», επισημαίνει ο πρόεδρος του συλλόγου. Μέχρι τότε -σημειώνει- ισχύει η προηγούμενη εγκύκλιος, η οποία προκαλεί ταλαιπωρία και ανασφάλεια στους ασθενείς: «Τις τελευταίες δύο εβδομάδες τρέχω για να καλυφθεί ένας ανασφάλιστος. Δεν είναι μέσα στις υποχρεώσεις μου, αλλά δεν μπορώ να αδιαφορώ», καταγγέλλει.
Δείτε επίσης....
ΠΗΓΗ : newsit.gr