Ολοταχώς για εκλογές! Ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας μετά τις 20 Αυγούστου!
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις μετά τις απώλειες που υπέστη η κυβέρνηση στην ψηφοφορία για το Μνημόνιο
- Το μπαλάκι στους διαφωνούντες πετάει ο Αλέξης Τσίπρας! Τους καλεί επι της ουσίας να ρίξουν την κυβέρνησή του
- Κυβερνητική εκπρόσωπος: Θα γίνουν όλα όσα πρέπει να γίνουν όπως είπε και ο πρωθυπουργός με βάση όσα προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής και το Σύνταγμα
- Το Μνημόνιο υπερψηφίστηκε αλλά μετά την απώλεια της δεδηλωμένης ο Αλέξης Τσίπρας δρομολογεί πολιτικές εξελίξεις
- Κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν ότι μόλις εκταμιευθεί η δόση της 20ης Αυγούστου η κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης
- Τι προβλέπει το Σύνταγμα για την διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης
- Ποτάμι: Το αποτέλεσμα δημιουργεί ασφυξία στο κυβερνητικό σχήμα
Οι εκλογές αχνοφαίνονταν στον ορίζοντα αλλά τώρα πλέον οι κάλπες είναι κοντά αφού ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αποφάσισε να φέρει προ των ευθυνών τους τους βουλευτές του κόμματός του και επι της ουσίας προκαλεί την Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη να τον "ρίξει".
Κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν ότι μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένης της εκταμίευσης της δόσης στις 20 Αυγούστου, η κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή.
Τα όσα διαδραματίσθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες στην Βουλή έδειξαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διασπαστεί και ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί πλέον να κυβερνήσει μετά τις βαριές απώλειες στην ψηφοφορία του Μνημονίου. Έτσι, ρίχνει το μπαλάκι στους διαφωνούντες και τους φέρνει προ των ευθυνών τους στην ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, δήλωσε αμέσως μετά την ψηφοφορία ότι:
«Μόλις ολοκληρώθηκε μια δύσκολη συνεδρίαση, με ισχυρή πλειοψηφία εγκρίθηκε η συμφωνία και αυτό είναι το πρώτο βήμα. Η κυβέρνηση θα παρακολθήσει την εξέλιξη του Eurogroup. Έπεται η εκταμίευση της δόσης και στην πορεία έρχεται η δεύτερη μεγάλη μάχη για την συζήτηση για το χρέος. Μέχρι τότε η κυβέρνηση θα είναι σε συνεχή διαπραγματευτική προσπάθεια για όσα μέτωπα είναι ανοικτά. Είχαμε όμως έναν αριθμό βουλευτών που επέλεξαν διαφορετική διαδρομή. Θα γίνουν όλα όσα πρέπει να γίνουν όπως είπε και ο πρωθυπουργός με βάση όσα προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής και το Σύνταγμα. Ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη του απέναντι στην ιστορική συγκυρία».
Το Ποτάμι πριν από λίγο σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι:
Η Βουλή σήμερα, με μεγάλη πλειοψηφία επιβεβαίωσε την απόφαση των πολιτικών δυνάμεων του τόπου να κρατηθεί η χώρα στο κέντρο της Ευρώπης. Το σημερινό αποτέλεσμα παράλληλα, αποδεικνύει ότι ο Πρωθυπουργός αμφισβητείται από μεγάλο μέρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του, πράγμα το οποίο δημιουργεί ασφυξία στο κυβερνητικό σχήμα. Το Ποτάμι επισημαίνει προς όλους ότι η χώρα δεν έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο. Αυτό που προέχει τις επόμενες ώρες, τις επόμενες ημέρες, είναι η επισφράγιση της συμφωνίας και από τους εταίρους μας.
Τι προβλέπει το Σύνταγμα για την ψήφο εμπιστοσύνης
Το άρθρο 84 του Συντάγματος και το άρθρο 141 του Κανονισμού της Βουλής προσδιορίζουν τη διαδικασία υποβολής πρότασης εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, της συζήτησης αυτής και της ψήφισής της.
Σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος, η κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Η συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει δύο ημέρες μετά από την υποβολή της σχετικής πρότασης και δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της.
Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για 48 ώρες, αν το ζητήσει η κυβέρνηση.
Πρόταση εμπιστοσύνης δεν μπορεί να γίνει δεκτή, αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών.
Σύμφωνα με το άρθρο 141 του Κανονισμού, η Κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής με γραπτή ή προφορική δήλωση του πρωθυπουργού στη Βουλή. Στην περίπτωση αυτήν η πρόταση εμπιστοσύνης εγγράφεται σε ειδική ημερήσια διάταξη. Η συζήτηση αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της και τερματίζεται με ψηφοφορία, το αργότερο έως τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας από την έναρξη της.
Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης είναι πάντοτε ονομαστική και κατά τη διάρκεια αυτής ψηφίζουν και οι υπουργοί και υφυπουργοί, αν είναι μέλη της Βουλής.
Δείτε επίσης....
ΠΗΓΗ : newsit.gr