Η οριστική διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ που φέρνει κάλπες - Όλα τα σενάρια
"Χαριστική βολή" οι 44 απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ στην ψήφιση του μνημονίου και όλα δείχνουν... εκλογές
- Το "εκλογικό καλεντάρι" και οι ημερομηνίες μέσα στον Σεπτέμβριο και τον Νοέμβριο
- Πότε τις θέλουν οι ευρωπαίοι εταίροι, πως σχετίζονται οι εκλογές σε Ισπανία και Πορτογαλία
- Τα σενάρια για τις θέσεις που "ανοίγουν" στον ΣΥΡΙΖΑ και το κόμμα Λαφαζάνη
- Τι συζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας με τους πολιτικούς αρχηγούς για το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας
- Ήρθε για να... μείνει το μνημόνιο Νο3 - Σε 32,5 χρόνια η αποπληρωμή του δανείου!
Η ψηφοφορία για το τρίτο Μνημόνιο ήταν δεδομένο πως θα αποτελούσε το "σημείο μηδέν" για τον ΣΥΡΙΖΑ, που αποκόμισε την πολιτική κυριαρχία στις 25 Ιανουαρίου με "σημαία" του το αντιμνημόνιο.
Click4more: Ώρα αποφάσεων - Οι κρίσιμες ημερομηνίες για την Ελλάδα - Το διήμερο της Παναγίας ο Τσίπρας αποφασίζει τι θα κάνει με τις εκλογές
Οι διαρροές στην τελευταία, κρίσιμη ψηφοφορία ήταν περισσότερες από κάθε άλλη φορά (αφού 44 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διαφοροποιήθηκαν με 32 «όχι», 11 παρών και μία απουσία) ενισχύοντας την αίσθηση ότι η σημερινή πολιτική κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ.
Αργα ή γρήγορα, δηλαδή είτε Σεπτέμβριο είτε Νοέμβριο, θα υπάρξει εκτόνωση της εσωκομματικής έντασης στην κάλπη.
Ηδη έχει γίνει γνωστό από το Μέγαρο Μαξίμου πως την επόμενη εβδομάδα, αφού ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τους εταίρους για τη συμφωνία και την πρώτη εκταμίευση, θα ζητηθεί ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Ο εναλλακτικός δρόμος είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ενότητας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, προκειμένου να σταθεροποιηθεί η χώρα, κάτι που σθεναρά επιδιώκουν οι εταίροι και σθεναρά απορρίπτει ο Α. Τσίπρας, ο οποίος βγήκε... "λαβωμένος" από τη συνεδρίαση στη Βουλή για το τρίτο Μνημόνιο.
Τα "διακομματικά πηγαδάκια"
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, ο πρωθυπουργός στις συνομιλίες που είχε με τον Ευ. Μεϊμαράκη, τον Στ. Θεοδωράκη και τη Φ. Γεννηματά πριν από την ψηφοφορία τούς είχε ενημερώσει ότι αν οι απώλειες ήταν σημαντικές για τον ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, το επόμενο βήμα θα γίνει με τις εκλογές, παρόλο που ο ίδιος εμφανίστηκε στους πολιτικούς αρχηγούς να μην τις θέλει.
Δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο αριθμό διαρροών ούτε σε συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά τους άφησε να καταλάβουν ότι συμμερίζεται την άποψή τους πως οι κάλπες μόνο βλάβη θα προκαλέσουν στην οικονομία αλλά ίσως δεν θα μπορέσει να τις αποφύγει.
Εξάλλου, η εικόνα στο Κοινοβούλιο πριν από την ψηφοφορία επιβεβαίωσε την εντύπωση ότι ο εσωκομματικός εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ έχει εκτραχυνθεί τόσο, ώστε με κάποιον τρόπο πρέπει να υπάρξει μια ριζική κάθαρση.
Τα δύο σενάρια
Η αλήθεια είναι ότι η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, οι επόμενες δύσκολες ψηφοφορίες και ο αντίκτυπος των σκληρών μέτρων που θα εφαρμοστούν προσφέρουν σημαντικά επιχειρήματα στον πρωθυπουργό για να επιλέξει το δρόμο των εκλογών, ακόμη και στις 13 ή 20 Σεπτεμβρίου, εναλλακτικά αφού ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος, στις 8, 15 ή 22 Νοεμβρίου, όταν θα έχουν γίνει οι εκλογές στην Πορτογαλία και την Ισπανία, όπως επιθυμούν οι εταίροι. Click4more: Καλοφόρετο! Ήρθε το νέο μνηνόνιο ύψους 86 δισ. και θα... μείνει στην Ελλάδα για τουλάχιστον 32 χρόνια - Πότε και πώς θα πάρουμε τα χρήματα
Η όποια απόφαση του πρωθυπουργού δεν πρόκειται να ανακοινωθεί πριν εκταμιευθεί η δόση με απόφαση του Eurogroup και αφού έχουν γίνει οι σχετικές ψηφοφορίες στα εθνικά Κοινοβούλια της ευρωζώνης, όπου αυτό είναι αναγκαίο.
Επομένως, ό, τι είναι να γίνει θα γίνει μετά τις 20 Αυγούστου και στη βάση των πολιτικών δεδομένων όπως θα διαμορφώνονται μέρα τη μέρα.
Δεδομένο θεωρείται πως οι εταίροι θα προτιμούσαν να αποφευχθούν οι εκλογές τον Σεπτέμβριο, για να έχει αρχίσει η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, να έχουν εκλεγεί νέες κυβερνήσεις στη Μαδρίτη και τη Λισαβόνα, να έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος έλεγχος εφαρμογής του Μνημονίου.
Είναι επίσης αυτονόητο ότι οι εταίροι θα ήθελαν να σχηματιστεί μετά τις εκλογές μια κυβέρνηση συνεργασίας, χωρίς τη συμμετοχή των ΑΝ.ΕΛ., με κάποιο ή κάποια από τα κόμματα της φιλευρωπαϊκής αντιπολίτευσης, ωστόσο κάθε τέτοια πρόβλεψη είναι επισφαλής, από τη στιγμή που τώρα δεν υπάρχουν δημοσκοπήσεις που να αποτυπώνουν τις τάσεις της κοινής γνώμης στο νέο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται με το τρίτο Μνημόνιο και το κόμμα Λαφαζάνη.
Το ανακάτεμα της τράπουλας του ΣΥΡΙΖΑ
Εάν γίνουν εκλογές τον Σεπτέμβριο, το έκτακτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που έχει αναγγελθεί δεν θα πραγματοποιηθεί νωρίτερα, ενώ θα διεξαχθεί εφόσον γίνουν εκλογές τον Νοέμβριο.
Η εκτίμηση είναι ότι 40 περίπου βουλευτές θα βρεθούν εκτός ψηφοδελτίων ΣΥΡΙΖΑ και πιθανότατα θα ακολουθήσουν τον Π. Λαφαζάνη στο νέο κόμμα, χωρίς να είναι βέβαιο ότι αυτό θα κάνουν όλοι οι διαφωνούντες. Click4more: Ο Λαφαζάνης παίρνει... το σφυροδρέπανό του! "Οι όρκοι πίστης και προσήλωσης στο ευρώ έφεραν το φριχτό μνημόνιο" - Η πρώτη... προεκλογική συνέντευξη
Σε κάθε περίπτωση, η σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής θα αλλάξει άρδην αφού θα αποχωρήσουν οι αντιμνημονιακοί, καθώς αυτή τη στιγμή φαίνεται αδύνατο να επιλέξουν να φτάσουν μέχρι το συνέδριο, όπου θα ηττηθούν βαριά, ενώ αν γίνουν εκλογές Σεπτέμβριο και πάλι θα πρέπει να φύγουν για να οργανώσουν το νέο κόμμα.
Για τις θέσεις που θα αδειάσουν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον εκτός κομματικών τειχών. Πέρα από πρόσωπα όπως ο υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος, αναμένεται να δούμε πρόσωπα προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜ.ΑΡ., με το προφίλ της Μιλένας Αποστολάκη, της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου ή του Μάρκου Μπόλαρη. Δίαυλοι επικοινωνίας (χωρίς αυτό να σημαίνει συζήτηση για υποψηφιότητες) υπάρχουν ή αναζητούνται και με πρόσωπα-έκπληξη, όπως η Μυρσίνη Ζορμπά και η Ζωρζέτα Λάλη (πρώην συνεργάτις του Χ. Ράιχενμπαχ).
Ενα ερώτημα που δεν έχει αυτονόητη απάντηση είναι πόσα νέα κόμματα θα πάρουν μέρος στις επόμενες εκλογές. Το κόμμα Λαφαζάνη θεωρείται δεδομένο, ενώ έχει δηλώσει σχετική πρόθεση ο πρώην υπουργός Αλέκος Παπαδόπουλος, που, όμως, ακόμη δεν έχει παρουσιάσει τους 40άρηδες που λέει ότι θα αναλάβουν την ευθύνη. Οσο πιο νωρίς γίνουν εκλογές τόσο πιο δύσκολο είναι να δημιουργηθούν νέα πολιτικά εγχειρήματα και γι’ αυτό πολλοί πιστεύουν ότι ο Α. Τσίπρας στην πραγματικότητα βιάζεται για κάλπες, προκειμένου να μην έχει χρόνο να απλωθεί το κόμμα που θα προκύψει μέσα από τα σπλάχνα του ΣΥΡΙΖΑ.
Δείτε επίσης....
ΠΗΓΗ : newsit.gr