Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Η νέα χιλιετία έφερε πολλά στην Ελλάδα. Έφερε καλά, έφερε και άσχημα. Η κατάσταση στην πολιτική σκηνή, ωστόσο, μοιάζει να έχει μπει σε μια ταραγμένη θάλασσα χωρίς να μπορεί να βγει από αυτή. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως η τελευταία κυβέρνηση που «έβγαλε» τετραετία ήταν αυτή που προέκυψε από την εκλογική διαδικασία του Απριλίου του 2000!



Ήταν οι εκλογές στις οποίες η Ελλάδα «κοιμήθηκε με κυβέρνηση Καραμανλή και ξύπνησε με κυβέρνηση Σημίτη»! Αυτή ήταν η έκφραση που, μεταξύ σοβαρού και αστείου, επικράτησε προκειμένου να περιγράψει το εκλογικό θρίλερ εκείνης της νύχτας.

Όλα τα exit poll όπως και τα πρώτα αποτελέσματα έδειχναν οριακή επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας, όσο όμως οι ώρες περνούσαν και η ενσωμάτωση των ψήφων από τα μεγάλα αστικά κέντρα μεγάλωνε, το ΠΑΣΟΚ έκλεινε την ψαλίδα, μέχρι που πέρασε μπροστά τις πρώτες πρωινές ώρες. Το ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη, αναδείχτηκε πρώτο κόμμα με 3.007.596 ψήφους και 43,79% καταλαμβάνοντας 158 έδρες. Η Νέα Δημοκρατία του Κώστα Καραμανλή με 2.935.196 ψήφους και ποσοστό 42,74% καταλάμβανε 125 έδρες.

Ο πρόγονος του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ, ο Συνασπισμός είχε πάρει τότε 219.880 ψήφους και 3,20% εξασφαλίζοντας οριακά την είσοδό του στην Βουλή με 6 μόλις βουλευτές.

Η κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη, περιελάμβανε μεταξύ άλλων τους: Βάσω Παπανδρέου, Άκη Τσοχατζόπουλο, Γιώργο Παπανδρέου, Γιάννο Παπαντωνίου, Νίκο Χριστοδουλάκη, Κώστα Λαλιώτη, Πέτρο Ευθυμίου, Γιώργο Ανωμερίτη, Τάσο Γιαννίτση, Αλέκο Παπαδόπουλο, Μιχάλη Σταθόπουλο, Θόδωρο Πάγκαλο, Ευάγγελο Βενιζέλο, Χρήστο Παπουτσή, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Γιώργο Φλωρίδη, Νικόλα Σηφουνάκη, Χρίστο Βερελή, Δημήτρη Ρέππα, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου.

Από τότε μοιάζει να έπεσε «κατάρα» πάνω από τις κυβερνήσεις. Ο  Κώστας Καραμανλής που εκλέχθηκε πρωθυπουργός το 2004, αναγκάστηκε να πάει σε εκλογές ένα χρόνο πριν την λήξη της θητείας της το 2007. Η νέα του κυβέρνηση άντεξε δυο χρόνια και η χώρα οδηγήθηκε σε εκλογές το 2009.

Τότε εξελέγη ο Γιώργος Παπανδρέου  που 2 χρόνια αργότερα παρέδωσε στην τρικομματική (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ) κυβέρνηση Παπαδήμου που άντεξε λίγο περισσότερο από 6 μήνες, μέχρι να περάσει την… σκυτάλη στην υπηρεσιακή κυβέρνηση Πικραμμένου που πραγματοποίησε τις εκλογές του Μαΐου του 2012. Από εκείνες τις εκλογές δεν κατάφερε να σχηματιστεί κυβέρνηση και έτσι η χώρα πήγε σε «επαναληπτικές» εκλογές όπου νικητής αναδείχθηκε ο Αντώνης Σαμαράς και η Νέα Δημοκρατία που για σχεδόν 2,5 χρόνια συγκυβέρνησε με ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Με αυτά και με αυτά φτάσαμε στον Ιανουάριο του 2015 και τις νέες εκλογές, από τις οποίες αναδείχτηκε η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς η οποία μαζί με τους Ανεξάρτητους Έλληνες συγκυβέρνησαν μέχρι και τώρα. Για κάτι λιγότερο από οκτώ μήνες, δηλαδή…

ΠΗΓΗ : newsbeast.gr