Γιούνκερ: Ευρώπη είναι ο φούρναρης στην Κω που δίνει το ψωμί στους πρόσφυγες
«Δεν είναι η ώρα για φόβο, αλλά για θαρραλέα μέτρα» τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν στην ομιλία του στο ευρωκοινοβούλιο - Κάλλιο αργά, παρά ποτέ. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δείχνουν να αντιλαμβάνονται έστω και την ύστατη ώρα το μείζον πρόβλημα του προσφυγικού, αλλά και τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα.
Η ομιλία του προέδρου της Κομισιόν δείχνει ότι σε πρώτη φάση η Ευρώπη έχει ταρακουνηθεί από το μέγεθος του προβλήματος και πρέπει επιτέλους να δείξει ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο...
Σε θέσπιση υποχρεωτικού σχήματος ανακατανομής 120.000 προσφύγων σε όλη την ΕΕ κάλεσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στην πρώτη ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Δεν είναι η ώρα για φόβο, αλλά για θαρραλέα μέτρα τόνισε», λέγοντας πως η ΕΕ οφείλει να αποδεχθεί όσους ψάχνουν καταφύγιο από πολέμους και υπογραμμίζοντας πως «Ελλάδα, Ιταλία και Ουγγαρία δεν μπορούν να αφεθούν μόνες τους» και πρόσθεσε: «Ευρώπη είναι ο φούρναρης στην Κω που δίνει το ψωμί του σε πεινασμένες και ταλαιπωρημένες ψυχές».
Δείτε επίσης....
Η αλλαγή του συστήματος ασύλου, ο μόνιμος μηχανισμός ανακατανομής, η διατήρηση της ελεύθερης διακίνησης εντός της ΕΕ -«η Σένγκεν δεν θα καταργηθεί από αυτήν την Κομισιόν» τόνισε ο Γιούνκερ- συνδυάζεται με φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και παράλληλη διάνοιξη νόμιμων οδών για πρόσφυγες και μετανάστες.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν προανήγγειλε συνολικό πακέτο για τις αρχές του 2016, που θα θεσμοθετεί επίσης μέτρα για νόμιμη μετανάστευση. Στους άξονες αυτές προστίθενται μέτρα για αντιμετώπιση της κατάστασης στη Λιβύη και της κρίσης στην Συρία: «Όσο υπάρχει πόλεμος στη Συρία και τη Λιβύη, δεν θα σταματήσουν να έρχονται πρόσφυγες» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κομισιόν. Ως τμήμα τους προανήγγειλε ταμείο 1,8 δισ. ευρώ για προώθηση της σταθερότητας στις αφρικανικές χώρες.
Ξεκινώντας την ομιλία του, ο Γιούνκερ υπογράμμισε πως η νυν ηγεσία της Κομισιόν είναι η «πιο πολιτική», εξαιτίας της διαδικασίας με την οποία εξέλεγη.
Και ενώπιον των κρίσεων με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η ΕΕ, ο Γιούνκερ ανέφερε πως «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε σαν να μην συμβαίνει τίποτα, δεν μπορούμε να ωραιοποιούμε τα πράγματα: Η κατάσταση της ΕΕ δεν είναι καλή. Υπάρχει μία έλλειψη Ευρώπης και μία έλλειψη ενότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
«Η πρώτη προτεραιότητα είναι και πρέπει να είναι η προσφυγική κρίση» τόνισε. Οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί, και σε κάποιους προκαλούν φόβο. Όμως δεν είναι η ώρα για φόβο, αλλά για θαρραλέα μέτρα» τόνισε.
«Η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης είναί ζήτημα ανθρώπινης αξιοπρέπειας και ιστορικής δικαιοσύνης» τόνισε. Ο Γιούνκερ ανέφερε πως η αναζήτηση καταφυγίου από πολέμους και σκληρά καθεστώτα είναι εγγεγραμμένη στην πρόσφατη ιστορία της ΕΕ: Οι Εβραίοι και οι Ρομά, οι ισπανοί δημοκράτες στον εμφύλιο, οι πρόσφυγες από τη Γιουγκοσλαβία, αλλά και οι Ιρλανδοί, Σκώτοι, Πολωνοί.
«Ξεχάσαμε ότι μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο, 60 εκατομμυρία άνθρωποι έγιναν πρόσφυγες και μετανάστες στην Ευρώπη; Εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να γνωρίζουμε και δεν πρέπει να ξεχνούμε πως η παροχή ασύλου είναι από τις σημαντικότερες αξίες στο Διεθνές Δίκαιο» τόνισε.
Η Ευρώπη «αντιπροσωπεύει ένα μέρος ελπίδας και ένα λιμάνι σταθερότητας για όσους διαφεύγουν από τον πόλεμο». «Εδώ είναι μέρος ειρήνης, και για αυτό θα πρέπει να είμαστε υπερήφανοι, κι όχι φοβισμένοι» τόνισε.
«Είναι αλήθεια ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να στεγάσει όλη τη δυστυχία του κόσμου. Αλλά ας είμαστε ειλικρινείς: Ο αριθμός όσων έχει έρθει φτάνει μόλις 0,11% του συνολικού πληθυσμού της ΕΕ» τόνισε, κάνοντας τη σύγκριση με το Λίβανο, όπου τα επίπεδα είναι κατά πολύ υψηλότερα.
«Μπορούμε να χτίσουμε τείχη και φράχτες, όμως φανταστείτε να ήσασταν εσείς στη θέση των προσφύγων που προσπαθούν να διαφύγουν με τα παιδιά τους από τη βαρβαρότητα: Κανένα τείχος, κανένας φράχτης, κανένα σύνορο δεν θα σας σταματήσει» τόνισε.
ΠΗΓΗ : newsbomb.gr