Οι δανειστές θέλουν τον πλήρη έλεγχο του ΣΔΟΕ
Στο περιθώριο του προεκλογικού αγώνα συντελούνται διάφορες αλλαγές στις δομές των υπουργείων οι οποίες θα λειτουργήσουν ως δούρειος ίππος για να αποκτήσουν οι δανειστές τον πλήρη έλεγχο του κράτους. Την ώρα που κινδυνεύουν να παραγραφούν 35.000 υποθέσεις φοροδιαφυγής οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ μετακινούνται στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων η οποία ουσιαστικά ελέγχεται πλήρως από τις Βρυξέλλες.
Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου
Το σχέδιο μεταφοράς των αρμοδιοτήτων και των κρίσιμων υποθέσεων από το ΣΔΟΕ στη Γ.Γ.Δ.Ε. είναι το «πρόπλασμα» που θα χρησιμοποιηθεί σταδιακά και στα υπόλοιπα υπουργεία. Σύμφωνα με πληροφορίες ο στόχος των δανειστών είναι να εγκαταστήσουν σε όλα τα υπουργεία, ισχυρές και πλήρως ελεγχόμενες γενικές γραμματείες υποβαθμίζοντας τον ρόλο των υπουργών οι οποίοι θα είναι πλέον επί της ουσίας διακοσμητικοί.
Την καταγγελία ότι οι αλλαγές στο ΣΔΟΕ γίνονται για να εξυπηρετηθούν συμφέροντα κάνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες Εθνικό και χαρακτηρίζει εθνικό έγκλημα την απόπειρα διάλυσης του ΣΔΟΕ.
H κορωνίδα των ελεγκτικών μηχανισμών, την αιχμή του δόρατος κατά της φοροδιαφυγής δεν θα έχει πια τη δύναμη που είχε αφού 500 υπάλληλοι σε σύνολο 740 μεταφέρονται προς την ΓΓΔΕ σε μία περίοδο που μεγάλος αριθμός σοβαρών υποθέσεων βρίσκεται σε προχωρημένο και ώριμο στάδιο για την ολοκλήρωσή τους και την εισροή στα ταμεία του κράτους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Δείτε επίσης....
Λόγω των μετακινήσεων είναι άγνωστο ποια θα είναι η τύχη δεκάδων χιλιάδων υποθέσεων μεγάλης φοροδιαφυγής (λίστες, εμβάσματα, εξοπλιστικά, πολιτικό χρήμα) που θα παραμείνουν στο ΣΔΟΕ, αφού η διαδικασία παράδοσης και παραλαβής μπορεί να διαρκέσει πάνω από τρία χρόνια.
Προς παραγραφή βαίνουν περίπου 3.500 σοβαρές υποθέσεις που θα παραμείνουν στο υπουργείο Οικονομικών στα χέρια 250 ελεγκτών από τον επόμενο μήνα, ενόψει των επικείμενων αλλαγών στο ΣΔΟΕ. Κι αυτό γιατί στο Μνημόνιο ορίστηκε η μεταφορά των αρμοδιοτήτων φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων από την Ειδική Γραμματεία ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ έως τις 30 Οκτωβρίου, με ενδιάμεσο σταθμό την έκδοση των απαραίτητων υπουργικών αποφάσεων για τη μεταφορά 500 υπαλλήλων και 3.500 υποθέσεων έως τις 20 Σεπτέμβρη, ημερομηνία που αναβάλλεται λόγω εκλογών.
Υπάρχει όμως πληθώρα υποθέσεων που υπολογίζεται στις 35.000, χιλιάδες υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής (λίστες, πολιτικό χρήμα, εξοπλιστικά κ.λπ., κ.λπ.) που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο ΣΔΟΕ και οι οποίες δεν πρόκειται, όπως ρητά αναφέρεται, να μεταφερθούν στη ΓΓΔΕ και δεν είναι δυνατό να ολοκληρωθούν εγκαίρως από τους υπαλλήλους που θα μείνουν πίσω. Η πρώην υπουργός κ. Ν. Βαλαβάνη επεσήμανε χθες το πρόβλημα μιλώντας σε τηλεοπτικό κανάλι λέγοντας ότι όλες αυτές οι υποθέσεις πρόκειται να παραγραφούν. Σημείωσε μάλιστα ότι ο κίνδυνος παραγραφής υπήρχε και πριν λίγους μήνες επί υπουργίας της και για αυτό ετοιμαζόταν νομοθεσία που δεν θα επέτρεπε παραγραφές, νόμος που πλέον δεν πρόκειται να ψηφιστεί.
Ειδικότερα οι αλλαγές στο ΣΔΟΕ ήρθαν μετά το Ν. 4336/2015 που προβλέπει την ότι θα μετακινηθούν από το ΣΔΟΕ στην ΓΓΔΕ οι φορολογικές και τελωνειακές αρμοδιότητες και θα μείνουν αυτές που ορίζει το Π.Δ 85/2005 και ο Ν. 3842/2010 οι οποίες τα προηγούμενα έτη δεν αποτελούσαν βασική προτεραιότητα(ενδεικτικά: το οικονομικό έγκλημα ,ο έλεγχος κίνησης κεφαλαίων, ο έλεγχος κατοχής και διακίνησης απαγορευμένων ή υπό ειδικό καθεστώς ειδών και ουσιών, ο έλεγχος εθνικών και κοινοτικών επιδοτήσεων και επιχορηγήσεων, η προστασία της δημόσιας περιουσίας, η ανάκτηση περιουσιακών στοιχείων και κεφαλαίων από εγκληματικές δραστηριότητες κ.λ.π.).
Σχετικά με το θέμα του ΣΔΟΕ υπάρχει μεγάλη ανησυχία στους κύκλους των Συλλόγων Εργαζομένων και ο υπουργός κ. Τρ. Αλεξιάδης σε επιστολή του προς τις ομοσπονδίες εφοριακών και τελωνειακών δεσμεύτηκε ότι «δεν υπάρχει κανένα θέμα διάλυσης ή υποβάθμισης του ΣΔΟΕ, αντιθέτως το ΣΔΟΕ θα αναβαθμιστεί, θα ενισχυθεί σε προσωπικό, εξοπλισμό κάθε είδους και θα λειτουργήσει για τη δίωξη του οικονομικού εγκλήματος».
Τα προβλήματα που δημιουργεί η μετάβαση του ΣΔΟΕ από το υπουργείο Οικονομικών στην Γενική Γραμματεία, σύμφωνα με πηγές από το ΣΔΟΕ, είναι τα εξής:
-τι θα γίνει με το πλήθος των υποθέσεων που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ελέγχου;
-τι πρόκειται να συμβεί με τις υποθέσεις που έχει ολοκληρώσει το ΣΔΟΕ και απ’ τις οποίες προκύπτουν φόροι που δεν πρόκειται να βεβαιωθούν; Εάν προγραμματιστεί εκ νέου ο έλεγχός τους απ’ τη ΓΓΔΕ, η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μήνες ή και χρόνια.
Την ώρα που συμβαίνουν τα παραπάνω, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Αλεξιάδης ισχυρίζεται ότι το ΣΔΟΕ θα αναβαθμιστεί, θα ενισχυθεί σε προσωπικό, εξοπλισμό κάθε είδους και θα λειτουργήσει για την δίωξη του Οικονομικού Εγκλήματος, στα πρότυπα αντίστοιχων Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υπηρεσιών. Ήδη εξασφαλίστηκε η έναρξη διαδικασίας σε Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα (HERCULES 2014-2020) από την χρηματοδότηση του οποίου, θα ενισχυθεί η υπηρεσία, με συστήματα X-RAY, θερμικές κάμερες και άλλο ελεγκτικό εξοπλισμό. Μέχρι σήμερα είναι εξάλλου η διορία για κάθε εργαζόμενο στο ΣΔΟΕ να διατυπώσει γνώμη για το αν επιθυμεί να μετακινηθεί προκειμένου μέρος του προσωπικού να μεταφερθεί μετά τις εκλογές στην ΓΓΔΕ.
Το ΣΔΟΕ θα λειτουργήσει αρχικά στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη και μελλοντικά θα εξεταστεί η προοπτική λειτουργίας και σε άλλες πόλεις.
Με την αλλαγή αυτή και με τη μετατροπή των εκθέσεων του ΣΔΟΕ σε απλά δελτία πληροφοριών φέρνει αποδυνάμωση του σώματος. Η Ομοσπονδία των εφοριακών υπογραμμίζει ότι οι μνημονιακές πολιτικές τα τελευταία χρόνια στοχεύουν στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και εξυπηρετούν συμφέροντα με αποτέλεσμα η φοροδιαφυγή να ευδαιμονεί και ο λαός καλείται συνεχώς να πληρώσει το μάρμαρο και καλεί τους εργαζόμενους στο ΣΔΟΕ να μη συμπληρώσουν τα απογραφικά για να μην γίνουν οι μετακινήσεις τους στη ΓΓΔΕ.
Όπως αναφέρει μπορεί το πρόσχημα να είναι αναδιοργάνωση, η αποτελεσματικότητα και η ανεξαρτησία από πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, όμως η αλήθεια είναι ακριβώς το αντίθετο.
Η διάλυση του ΣΔΟΕ και η μετατροπή των εκθέσεων του ΣΔΟΕ σε απλά δελτία πληροφοριών, και μάλιστα με αναδρομική ισχύ θα οδηγήσει στην παραγραφή υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής και εισπραξιμότητας.
Η Ομοσπονδία καλεί όλους τους εφοριακούς να μη συμπληρώσουν τα «απογραφικά δελτία» και να ανακαλέσουν όσοι τα κατέθεσαν παραδίδοντάς τα στους Συλλόγους τους.
Εξάλλου στην «προαιρετική» δήλωση επιθυμίας παραμονής στο ΣΔΟΕ δεν αναφέρεται πουθενά το πού θα καταλήξουν όσοι μετακινηθούν και τηρείται σιγή ιχθύος από τον αναπληρωτή υπουργό και από τη ΓΓΔΕ.
Σημειώνει ότι ξεκίνησε εσπευσμένα η διαδικασία της μεταφοράς των 500 εφοριακών από το ΣΔΟΕ, που ούτε νόμιμη είναι, ούτε δημοκρατική και ζητείται από τον αν. υπουργό να αποσταλούν οι πίνακες με τα στοιχεία του προσωπικού του ΣΔΟΕ σε ηλεκτρονική μορφή στο γραφείο του.
Τέλος, αναφέρεται, ότι η ΠΟΕ-ΔΟΥ διαχρονικά διεκδικεί τη συνένωση του ΣΔΟΕ, των Κτηματικών Υπηρεσιών και της ΓΓΔΕ υπό μία Διεύθυνση Προσωπικού χωρίς διαχωρισμούς των υπαλλήλων και δεν πρόκειται να υποχωρήσει αν δεν επιτευχθεί η ενότητα του κλάδου.
ΠΗΓΗ ; newsbomb.gr