Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

«Κλειδί» το πόσα και ποια κόμματα θα μπουν στη Βουλή – Οι επιλογές Τσίπρα και Μεϊμαράκη


Πυρετώδεις διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη τα τελευταία 24ωρα στα στρατηγεία των κομμάτων για την επόμενη ημέρα των εκλογών.
Με το βλέμμα στο αποτέλεσμα της κάλπης, κορυφαία στελέχη των κομμάτων γράφουν και σβήνουν μετεκλογικά σενάρια τα οποία ενδεχομένως να εφαρμοστούν ακόμα και από απόψε το βράδυ.


Η πρόβλεψη του αποτελέσματος είναι κάτι παραπάνω από δύσκολη και οι μετρήσεις των προηγούμενων ημερών μάλλον μπέρδεψαν τα πράγματα παρά τα ξεκαθάρισαν.
Αν και ο υπολογισμός εμπεριέχει μεγάλο ρίσκο, με βάση τον εκλογικό νόμο και το μπόνους των 50 εδρών αλλά και με βάση τα δημοσκοπικά ποσοστά, διαμορφώνεται μια εικόνα για την επόμενη μέρα.
Καταλυτικό ρόλο όμως στις εξελίξεις της επόμενης ημέρας θα έχουν και οι δανειστές, οι οποίοι ξεκίνησαν ήδη να αποκαλύπτουν τις θέσεις τους, διαμηνύοντας ότι για να ανοίξει η κουβέντα για το χρέος απαιτείται ευρεία κοινωνική στήριξη και κοινοβουλευτική πλειοψηφία.


Τα μετεκλογικά σενάρια
Για να μπορέσει να συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ ή και η ΝΔ, αν έρθει πρώτη, με κάποιο κόμμα (ΑΝΕΛ στην περίπτωση που μπουν στη Βουλή, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ) και να σχηματίσει κυβέρνηση με εύθραυστη πλειοψηφία στη Βουλή, τα δύο κόμματα από κοινού θα πρέπει να συγκεντρώνουν ποσοστό που να αγγίζει το 38%.
Αν για παράδειγμα, το Ποτάμι ή το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώσει 5% τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ ή η ΝΔ θα πρέπει να συγκεντρώσει ένα ποσοστό 32% με 33%, κάτι που θεωρείται αρκετά δύσκολο σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αν και στελέχη της Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι το ποσοστό αυτό θα ξεπεραστεί.
Το μόνον σενάριο το οποίο έχει προοπτική με βάση τα δημοσκοπικά ευρήματα είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού με ΣΥΡΙΖΑ και/ή ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ.
Το σενάριο συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ το έχει αποκλείσει ο Αλ. Τσίπρας και γνωρίζει καλά πως αν δεχτεί να μπει σε μια κυβέρνηση με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη θα πρόκειται για ακόμα μία «κωλοτούμπα».


Άρα, ο Αλ. Τσίπρας έχει δύο επιλογές:
Πρώτον, να συμπράξει ο ΣΥΡΙΖΑ μετεκλογικά με το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ σε μια κυβέρνηση κεντροαριστεράς, κάτι ωστόσο που αποκλείεται και πάλι από τα στελέχη του έως τώρα κυβερνώντος κόμματος.
Δεύτερον, να συμφωνήσει σε μια ευρύτερη κυβέρνηση με στήριξη κοινοβουλευτική από τουλάχιστον 200 βουλευτές (π.χ. ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ) την οποία επιδιώκουν διακαώς τόσο οι Ευρωπαίοι εταίροι όσο και το λεγόμενο «εγχώριο σύστημα διαπλοκής». Το επιχείρημα είναι ότι το επόμενο διάστημα θα πρέπει να περάσουν από τη Βουλή επώδυνα μέτρα κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο εάν υπάρχει ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, επειδή θεωρείται πολύ πιθανό να προκύψουν νέα ρήγματα ειδικά στη ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε μια τέτοια περίπτωση, όμως, ο κ. Τσίπρας υπάρχει η πιθανότητα, στην περίπτωση που η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ είναι οριακή, να υποχρεωθεί να μην είναι ο ίδιος πρωθυπουργός, αλλά να επιλεγεί ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής. Ήδη έχουν αρχίσει να ακούγονται τα ονόματα των κκ Προβόπουλου και Στουρνάρα.
Το ίδιο βεβαίως θα συμβεί και για τον κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην περίπτωση που η ΝΔ έρθει πρώτο κόμμα.

ΠΗΓΗ ; newsbomb.gr