Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Καλή επιτυχία και καλή δύναμη στο δύσκολο έργο τους, ευχήθηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στους υπουργούς και υφυπουργούς της κυβέρνησής του, κατά την εισήγησή του στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο.


«Οφείλουμε να τιμήσουμε τη στήριξη και την εμπιστοσύνη που μας έδωσε ο λαός μέσα σε επτά μήνες, πράγμα που μας γεμίζει με ευθύνες να ανταποκριθούμε και να φανούμε άξιοι της επιλογής να κυβερνήσουμε, να φέρουμε τις αναγκαίες αλλαγές, τομές και μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος για να ανασάνει», είπε και ζήτησε σκληρή δουλειά από όλους, με συλλογικότητα, χωρίς ιδιοτέλεια.
«Ευθύνη μας είναι να αποκαταστήσουμε την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού, ώστε σε 4 χρόνια να έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε μια Ελλάδα που θα έχει φύγει από την επιτροπεία των δανειστών, με πρόσημο προστασίας των πιο αδύναμων», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Περιγράφοντας το οικονομικό παραγωγικό μοντέλο που θα εφαρμόσει η κυβέρνησή του, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι θα στηρίζεται στο σεβασμό και στην προστασία της εργασίας, αλλά και στην αναδιανομή των βαρών.


Είπε, επίσης, ότι θα δοθεί έμφαση στην καινοτομία και στην αξιοποίηση των υψηλών προσόντων των Ελλήνων.
«Για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτόν τον μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό», είπε ο πρωθυπουργός, «απαιτείται η ομαλοποίηση του τραπεζικού συστήματος».
Τόνισε δε ότι υπάρχει η υποχρέωση της γρήγορης υλοποίησης των συμφωνηθέντων, χωρίς χρονοτριβή.
«Στο πλαίσιο αυτό, άμεση προτεραιότητα είναι η ταχύτατη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ώστε να ξεκινήσει η κρίσιμη συζήτηση για την απομείωση του δημόσιου χρέους και για να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
«Είναι σημαντικό να μη χάσουμε ούτε σπιθαμή από το κερδισμένο έδαφος της διαπραγμάτευσης και να μην επιτρέψουμε αδιέξοδες πολιτικές ακραίου νεοφιλελευθερισμού», είπε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στα εργασιακά, όπου «κύριος στόχος είναι το συντομότερο η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων», στη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων, στη λειτουργία του νέου Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας, «που πρέπει να διασφαλίζει την αξιοποίηση και όχι την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων» και στη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ και των Δικτύων και «όπου πρέπει άμεσα να παρουσιάσουμε εναλλακτικό σχέδιο στους δανειστές».
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην ανάγκη ενεργοποίησης ισοδύναμων μέτρων για την αποτροπή της εφαρμογής ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις.


Ο κ. Τσίπρας αποκάλυψε ότι θα προωθηθούν άμεσα για ψήφιση νομοσχέδια που άφησε η κυβέρνηση πριν από τις εκλογές.
Ειδικότερα, σημείωσε, ότι μετά το άνοιγμα της Βουλής, θα ψηφιστούν το νομοσχέδιο για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες, τη λαθρεμπορία των καπνικών, το νομοσχέδιο που ρυθμίζει θέματα Παιδείας, το νομοσχέδιο για τη συνεταιριστική οργάνωση των αγροτών και το νομοσχέδιο για την έρευνα και την καινοτομία.
«Στην Υγεία πρέπει να προχωρήσουμε οργανωμένα και γρήγορα, ώστε να συνεχιστεί η προσπάθεια αναβάθμισης του Εθνικού Συστήματος Υγείας και πρέπει να βάλουμε ως μεγάλο στόχο τη δημιουργία ενός Εθνικού Συστήματος Πρόνοιας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, που μπορεί να αποτελέσει μεταρρύθμιση ιστορικής σημασίας, μια μεταρρύθμιση εμβληματική για την ελληνική κοινωνία», ανέφερε ο πρωθυπουργός.


«Αντιστοίχως εμβληματική πρέπει να είναι και η παρέμβαση μας στα ζητήματα της Παιδείας και της Έρευνας», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, ενώ χαρακτήρισε πρώτιστη ανάγκη «να αναβαθμίσουμε την ερευνητική κουλτούρα, αξιοποιώντας το επιστημονικό δυναμικό μας και να αφήσουμε το στίγμα με μια μεγάλη μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, που θα αντιμετωπίζει παθογένειας και δυσλειτουργίες».
«Δεν είστε μόνιμοι...»
«Δεν είστε μόνιμοι και κανείς δεν είναι μόνιμος. Κι εσείς καλείστε να ανταποκριθείτε στην ευθύνη. Οποιαδήποτε άλλη στάση δεν θα γίνεται αποδεκτή. Δεν έχετε χρόνο, δεν πρέπει να λειτουργήσετε έχοντας στο μυαλό σας ότι έχει ο Θεός», τόνισε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στα μέλη της νέας κυβέρνησης και τους κάλεσε να μη στελεχώνουν τις πρωινές τηλεοπτικές εκπομπές, γιατί η δουλειά τους, όπως είπε, είναι στα υπουργεία για το καλό του ελληνικού λαού.
Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι ο καθένας θα κριθεί από το έργο που θα παράγει.


O κ. Τσίπρας περιέγραψε, τέλος, το σχήμα και τη δομή του κυβερνητικού σχεδιασμού και συντονισμού.
«Θα συστήσουμε τρεις βασικούς κύκλους κυβερνητικού σχεδιασμού και συντονισμού. Κύκλους διυπουργικής επαφής, ώστε να επιλύονται άμεσα τα όποια προβλήματα και ταυτόχρονα να εκπονείται ένας συμπαγής κυβερνητικός σχεδιασμός νομοθετικών αλλά και άλλων παρεμβάσεων», ανέφερε ο κ. Τσίπρας και εξήγησε:
- Ο πρώτος κύκλος αφορά το ΚΥΣΟΙΠ (Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής), στο οποίο θα συμμετέχουν τα οικονομικά και παραγωγικά υπουργεία. Ρόλος του θα είναι ο σχεδιασμός και υλοποίηση μεταρρυθμίσεων για τον μεγάλο παραγωγικό σχεδιασμό της ελληνικής κοινωνίας.
- Ο δεύτερος κύκλος θα είναι το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής, στο οποίο θα συμμετέχουν τα υπουργεία Υγείας, Εργασίας και Παιδείας και θα έχει στόχο τον συντονισμό των πολιτικών για τη στήριξη της εργασίας και του κοινωνικού κράτους.
- Ο τρίτος κύκλος του κυβερνητικού συντονισμού θα είναι το ΚΥΣΕΑ, το οποίο δεν θα συνεδριάζει μόνο για να παίρνει αποφάσεις, αλλά για να χαράζει πολιτική και στρατηγική.


Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, το επιτελικό όργανο που θα έχει την ευθύνη για την καθημερινή λειτουργία της κυβέρνησης θα είναι ένα ολιγομελές κυβερνητικό συμβούλιο, το οποίο θα ελέγχει και θα αξιολογεί, διαρκώς, τις δομές συντονισμού, ώστε να επιλύονται στο ανώτατο δυνατό επίπεδο πιθανές δυσλειτουργίες.
«Και εγώ ο ίδιος θα έχω περισσότερο χρόνο να ασχοληθώ με την αξιολόγηση και τον έλεγχο του κυβερνητικού έργου και κάθε υπουργείου ξεχωριστά», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ : newsbomb.gr