Λαγκάρντ: Στην Ελλάδα υπάρχει κουλτούρα μη πληρωμής φορών
Για «κουλτούρα μη πληρωμής φορών» που ισχύει στην Ελλάδα, έκανε λόγο η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
Η Κριστίν Λαγκάρντ ανάφερε πως το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι σε μια νομισματική ένωση, πρακτικά οδηγεί σε απώλεια ενός εργαλείου κατά της ύφεσης, καθώς δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την υποτίμηση του νομίσματός της, ενώ άλλες χώρες, εκτός νομισματικής ένωσης, έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αμερικανική Huffington Post, η διευθύντρια του ΔΝΤ, εξήγησε πως μπορείς «να επαναφέρεις την παραγωγικότητά σου με δύο τρόπους: Δουλεύοντας πάνω στο κόστος εργασίας, όπως έγινε στην Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιρλανδία, αλλά και την Ελλάδα. Παράλληλα, βελτιώνεις τη συνολική οικονομία αναδιαρθρώνοντας όλα τα επίπεδά της, ώστε να την κάνεις πιο ευέλικτη και θετική στην καινοτομία».
Ωστόσο, «αυτή την επιλογή, η Ελλάδα δεν την έχει κάνει ακόμα», υπογράμμισε η κα Λαγκάρντ.
«Το άλλο σημείο σχετικά με την Ελλάδα που θεωρώ ότι την καθιστά ιδιαίτερη περίπτωση στην Ευρωζώνη, είναι πως υπήρχε μια κουλτούρα –σε ένα συγκεκριμένο κοινωνικό επίπεδο- της μη κοινωνικής συνεισφοράς, πληρώνοντας φόρους. Στο πλαίσιο του Συντάγματος, ολόκληρη η ναυτιλία είναι απαλλαγμένη από τους φόρους. Και με το πέρασμα του χρόνου, ο ορισμός της ναυτιλίας διευρύνθηκε σταδιακά. Μία από τις προτάσεις που είναι στο τραπέζι είναι ο περιορισμός του ορισμού της ναυτιλίας, για να πληρώνονται φόροι. Είναι λίγο αλλόκοτο. Σε κάποια φάση, 18 μήνες πριν, η ναυτιλία προσφερόταν να συνεισφέρει με φόρους, επειδή δεν πλήρωνε. Αυτό δεν συμβαίνει σε πολλά μέρη», δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ.
Μάλιστα, ενώ έδινε αυτή την απάντηση, έκανε μια παύση, με το δημοσιογράφο να την παρακινεί να συνεχίσει και την ίδια να εξηγεί πως «δεν θέλω να προσβάλω ανθρώπους» και πως «αυτοί (σ.σ. οι Έλληνες) προσπαθούν να αλλάξουν αυτήν την κουλτούρα».
Ερωτώμενη για την έκθεση του ΔΝΤ πριν μερικούς μήνες που έκανε λόγο για αναπόφευκτη μείωση του χρέους, η ίδια απάντησε ότι το Ταμείο δεν είπε ποτέ «να διαγραφούν» αλλά «να αναδιαρθρωθούν» τα δάνεια προς την Αθήνα.
«Με αυτό το επίπεδο χρέους, με αυτό το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμών, με την έλλειψη ελκυστικότητας της Ελλάδας ως οικονομικού προορισμού, όλοι γνωρίζουν ότι η αναδιάρθρωση πρέπει να γίνει», αναφέρει στη συνέντευξή της.
Παράλληλα, η ίδια παραδέχτηκε ότι «δεν της άρεσε» η έκθεση. Όταν ρωτήθηκε αν αυτό οφείλεται σε οικονομικούς λόγους ή σε πολιτικό πρόβλημα, απάντησε πως «νομίζω ότι είναι περισσότερο πολιτικό πρόβλημα. Με τέτοιο επίπεδο χρέους, τέτοιο πρόγραμμα αποπληρωμής, την έλλειψη ελκυστικότητας της Ελλάδας ως οικονομικός προορισμός, όλοι ξέρουν ότι η αναδιάρθρωση πρέπει να γίνει».
Δείτε επίσης....
ΠΗΓΗ : newsbeast.gr