Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Μην παραμελείτε τους έφηβους
Οι υγειονομικές και ιατρικές αρχές συχνά παραμελούν και δεν λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους την κατάσταση της υγείας των εφήβων, αν και είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι και έχουν περιορισμένη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
«Οι έφηβοι δεν είναι ούτε ενήλικες ούτε παιδιά, είναι μια πληθυσμιακή ομάδα που έχει συγκεκριμένες ανάγκες και η οποία παρουσιάζει αυξημένους κινδύνους», δήλωσε σήμερα από τη Γενεύη ο δρ. Άντονι Κοστέλο διευθυντής του τμήματος υγείας παιδιών και εφήβων του ΠΟΥ κατά την παρουσίαση των νέων συστάσεων του οργανισμού.
Συχνά οι έφηβοι δεν διαθέτουν χρήματα, διστάζουν να πάνε στο νοσοκομείο ή στον γιατρό, δεν θέλουν να τους συμπεριφέρονται σαν παιδιά, παρατήρησε ο Κοστέλο.
Εξάλλου περίπου το 35% των αιτιών διάφορων ασθενειών παγκοσμίως ξεκινούν από την εφηβεία. Αν οι ψυχικές ασθένειες αντιμετωπίζονταν από την εφηβεία, αυτό θα είχε σημαντικό αντίκτυπο στη θεραπεία τους στους ενήλικες, επεσήμανε ο ΠΟΥ.
Οι ψυχικές ασθένειες, η ανορεξία, η βουλιμία, το άγχος, η παχυσαρκία, η κακή διατροφή είναι πολύ συχνά φαινόμενα κατά την εφηβεία. Οι έφηβοι επίσης είναι εκτεθειμένοι στον αλκοολισμό, το κάπνισμα και τα ναρκωτικά.
Εξάλλου πλέον δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές στην κατάσταση της υγείας των εφήβων ανά τον κόσμο, τόνισε ο ΠΟΥ. «Πολλοί νέοι στη Νότια Αφρική ζουν σε αστικά κέντρα και έχουν παρόμοιες συνήθειες με τους νέους που ζουν στη Μαδρίτη ή το Παρίσι», εξήγησε ο Κοστέλο.
Σύμφωνα με τη δρ. Μαριάντζελα Σιμάο διευθύντρια του τομέα πρόληψης της υπηρεσίας του ΟΗΕ για την καταπολέμηση του AIDS (UNAIDS), περίπου 30 περιπτώσεις μόλυνσης από τον ιό HIV καταγράφοντα κάθε ώρα μεταξύ των εφήβων.
Τα τροχαία δυστυχήματα είναι η πρώτη αιτία θανάτου των εφήβων παγκοσμίως, μπροστά από το AIDS, τις αυτοκτονίες, τις μολύνσεις του αναπνευστικού και τη βία, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
«Υπάρχουν χώρες στις οποίες οι έφηβοι αποτελούν το ένα πέμπτο του πληθυσμού, όμως η πλειονότητα των φοιτητών ιατρικής δεν λαμβάνουν ειδική εκπαίδευση για να αντιμετωπίζουν τις ανάγκες των εφήβων. Είναι απαράδεκτο», κατήγγειλε η δρ. Βαλεντίνα Μπάλταγκ ειδική στην υγεία των εφήβων στον ΠΟΥ.
Τα νέα παγκόσμια πρότυπα που έδωσε στη δημοσιότητα η υπηρεσία του ΟΗΕ συνιστούν τη βελτίωση της πρόσβασης των εφήβων στις υπηρεσίες υγείας, την ενίσχυση της εκπαίδευσης και της πληροφόρησης για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, αλλά και την ανάπτυξη της παροχής ιατρικών συμβουλών για άλλα θέματα πέραν της αντισύλληψης.
Δείτε επίσης....
ΠΗΓΗ : news.gr