Η Ευρώπη κάνει πρόβες στην Α. Μεσόγειο για τον έλεγχο των θαλάσσιων συνόρων της
Αν και οι περισσότερες είσοδοι καταγράφονται στην άλλη μεριά της Μεσογείου και δη στο Αιγαίο, η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται πως κάνει την πρώτη της πρόβα στην άλλη πλευρά επιχειρώντας να ελέγξει τις παράνομες εισόδους από τη Λιβύη. Η Επιχείρηση Σοφία που πήρε το όνομά της από ένα μωρό που γεννήθηκε μέσα σε ένα γερμανικό καράβι τον Αύγουστο, αμέσως μετά τη διάσωση της μητέρας του στις ακτές της Λιβύης είναι η δεύτερη φάση του πλάνου επιτήρησης της Ε.Ε. στα εξωτερικά της σύνορα.
Το πρώτο που έγινε με τον κωδικό EUNavfor Med, τον Ιούνιο είχε ουσιαστικά επικεντρωθεί στον εντοπισμό των σκαφών που χρησιμοποιούνται για τη διακίνηση και την καταγραφή του προγράμματος δρομολογίων που έχουν.
Η Επιχείρηση Σοφία με διοικητή τον Ιταλό From Rear Admiral Enrico Credendino θα επιχειρήσει να συντονίσει τα ευρωπαϊκά πολεμικά πλοία που έχουν πλεύσει στην περιοχή έτσι ώστε να κάνουν ελέγχους (όταν τα σκάφη των διακινητών θα πλέουν σε διεθνή ύδατα).
Κανείς δε γνωρίζει αν η Επιχείρηση έχει κάποιο πρακτικό όφελος και αν θα ανακόψει το κύμα προσφύγων. Η Ευρώπη επιθυμεί να κάνει ελέγχους και να επιχειρεί εντός λιβυκών υδάτων αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να πάρει έγκριση είτε από τη Λιβύη είτε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Αυτό άλλωστε προβλέπει και η τρίτη πιο επιθετική φάση των επιχειρήσεων που όμως δε μπορεί να ξεκινήσει αν δεν υπάρχει άδεια από τις Λιβυκές Αρχές. Αν αυτή δοθεί τότε ουσιαστικά η Λιβύη παραδίδει τη φύλαξη των συνόρων της από θαλάσσης στις ευρωπαϊκές δυνάμεις.
Δείτε επίσης....
Σκληρές διαπραγματεύσεις στη δική μας πλευρά της Μεσογείου
Εν τω μεταξύ οι συζητήσεις μεταξύ Τουρκίας και Ευρώπης εντείνονται, αφού ο Ερντογάν αρνείται να συνεργαστεί χωρίς να λάβει ισχυρά ανταλλάγματα. Το ένα φυσικά είναι να ταξιδεύουν οι Τούρκοι πολίτες στην Ε.Ε. χωρίς την έκδοση visa, κάτι που ουσιαστικά ξεπαγώνει την αίτηση της Τουρκίας για ένταξη στην Ένωση.
Την ίδια στιγμή επιχειρεί να πείσει τους ευρωπαίους για την ανάγκη δημιουργίας μιας ουδέτερης ζώνης στα Βόρεια σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, θέσεις που υπερασπίζονται οι Κούρδοι. Η Τουρκία εφαρμόζει μια φιλόδοξη εξωτερική πολιτική εκμεταλλευόμενη τον τρόμο των Ευρωπαίων στο ολοένα ογκούμενο κύμα προσφύγων από τη Συρία και όχι μόνο.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα να κάνουν κοινές δηλώσεις για το θέμα η Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ από το Στρασβούργο. Οι επαφές Ερντογάν τις προηγούμενες μέρες με ευρωπαίους αξιωματούχους δεν κατέληξαν ούτε σε επιτυχία ούτε σε αποτυχία.
Και οι δύο πλευρές πιέζουν εξίσου. Η Ευρώπη δηλώνει και παραδέχεται ότι χωρίς τη συνεργασία της Τουρκίας δεν υπάρχει περίπτωση ελέγχου στο μεταναστευτικό, ενώ η Τουρκία μέσω του Ερντογάν φορά το ανθρωπιστικό της προσωπείο και μιλά για τους εκατομμύρια Σύριους που ήδη φιλοξενεί. Φυσικά δεν αναφέρει πουθενά ότι όσοι μένουν στους καταυλισμούς δεν έχουν καμία πιθανότητα να λάβουν άδεια εργασίας και άρα θα πρέπει να βασίζονται είτε σε ίδια Μέσα για την επιβίωσή τους είτε να δουλεύουν παράνομα.
Πολλοί ευρωπαίοι ηγέτες δε δέχονται τις αιτιάσεις της Τουρκίας, την οποία αντιμετωπίζουν με καχυποψία ενθυμούμενοι τις συνεχείς παραβιάσεις προσωπικών ελευθεριών που έχει στο ενεργητικό του το Τουρκικό κράτος και που ουσιαστικά πάγωσαν την είσοδό του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Βέβαια ο χρόνος πιέζει, κυρίως γιατί η μεγαλύτερη εμπλοκή των Ρώσων στο Συριακό και η υποστήριξή τους στον Άσαντ, τον οποίο η Ευρώπη δε βλέπει με καθόλου καλό μάτι θα αναγκάσει κι άλλους Σύριους να εγκαταλείψουν τη χώρα.
ΠΗΓΗ ; newsbomb.gr