Η Μέρκελ «χαϊδεύει» την Τουρκία ελπίζοντας να κρατήσει τους πρόσφυγες εκεί
Την ίδια στιγμή που τα διεθνή Μέσα βοούν για τις παραβιάσεις ατομικών δικαιωμάτων και την καταπάτηση της Ελευθερίας του Τύπου στη χώρα, η Άνγκελα Μέρκελ επικαλείται την ιδιότητας της υποψήφιας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωσης χώρας και βγάζει «λάδι» την Τουρκία.
Το σκληρό πόκερ μεταξύ Τουρκίας και Ευρώπης συνεχίζεται με τον Πρόεδρο Ρετζίπ Ερντογάν να μιλά για το ανθρωπιστικό έργο της χώρας που φιλοξενεί εκατομμύρια πρόσφυγες και να ζητά «γη και ύδωρ» προκειμένου να συγκρατήσει τις προσφυγικές ροές. Το βασικό «μέτωπο» είναι τα ελληνοτουρκικά σύνορα και αυτό το ξέρουν πια όλοι.
«Η Τουρκία είναι η χώρα από την οποία έρχονται αυτή τη στιγμή οι περισσότεροι πρόσφυγες. Είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και χώρα υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ», ανέφερε σε τηλεοπτική της συνέντευξη η Άγκελα Μέρκελ και υπενθύμισε ότι η ίδια ήταν και παραμένει αντίθετη στην προοπτική πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.
Δείτε επίσης....
«Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν μπορώ να συζητώ με αυτήν τη χώρα όταν υπάρχουν προβλήματα. Βεβαίως, χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον. Αναγνωρίζουμε ότι μια επένδυση στην Τουρκία για μια καλύτερη ζωή των προσφύγων μπορεί να είναι καλή - και για μας και για τους ίδιους τους πρόσφυγες, διότι θα είναι πιο κοντά στη Συρία. Είναι λοιπόν υποχρέωσή μου να συζητήσω», δήλωσε η καγκελάριος.
«Στα ελληνοτουρκικά σύνορα έχουμε δύο κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ, τα οποία έχουν σύνορα που απέχουν περίπου 10 χλμ. στη θάλασσα. Και εκεί πρέπει να δημιουργήσουμε συντεταγμένες και λογικές καταστάσεις» είπε.
Ερωτηθείσα σχετικώς με το εάν η Τουρκία μπορεί πράγματι να θεωρηθεί ασφαλής χώρα προέλευσης, η Άγγελα Μέρκελ επικαλέστηκε την ιδιότητα της υποψήφιας προς ένταξη χώρας που της έχει παραχωρηθεί. «Άρα, πρέπει να πληροί τα κριτήρια της Κοπεγχάγης. Γι’ αυτό λοιπόν και η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να θεωρηθεί η Τουρκία ασφαλής χώρα προέλευσης. Αυτό συζητείται αυτή τη στιγμή στα ευρωπαϊκά όργανα», επισήμανε και εξήγησε ότι το ζήτημα των συνθηκών διαβίωσης των Κούρδων εξακολουθεί να απασχολεί την Ευρώπη, αλλά, όπως και για τους Σίντι και τους Ρομά από τις Βαλκανικές χώρες, έτσι και για την Τουρκία ισχύουν οι ατομικές διαδικασίες χορήγησης ασύλου.
Τι ζητά η Τουρκία
Αντίστοιχα, η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε ότι και το θέμα της χαλάρωσης της βίζας για τους Τούρκους που ταξιδεύουν στην Ε.Ε. είναι κάτι το οποίο βρίσκεται εδώ και καιρό υπό διαπραγμάτευση. «Υπό αυτή την έννοια δεν θυσιάζουμε τίποτα, αλλά συζητούμε με την Τουρκία και το θεωρώ σωστό» υπογράμμισε.
Το θέμα της βίζας είναι ένα από τα βασικά αιτήματα Ερντογάν, αφού θα επιτρέψει στους Τούρκους πολίτες να ταξιδεύουν εντός Σένγκεν ελεύθερα. Το δεύτερο φυσικά είναι η δημιουργία ουδέτερης ζώνης στα Βόρεια σύνορά της για να δημιουργηθούν καταυλισμοί για τους Σύριους πρόσφυγες.
Όλοι βέβαια γνωρίζουν ότι αυτές ακριβώς οι περιοχές είναι εκείνες που υπερασπίζονται οι Κούρδοι, τους οποίους η Άγκυρα θέλει επειγόντως να ξεφορτωθεί. Μέχρι στιγμής το συγκεκριμένο αίτημα έχει απορριφθεί από τους Ευρωπαίους.
Η Άνγκελα Μέρκελ πάντως, απέρριψε κατηγορηματικά την υπόθεση ότι η Ευρώπη θυσιάζει τις αξίες της προκειμένου να εξασφαλίσει τη συνεργασία της Άγκυρας και τόνισε ότι θεωρεί υποχρέωσή της να συζητήσει με την τουρκική ηγεσία, αλλά και ότι δεν είναι ευάλωτη σε ενδεχόμενους εκβιασμούς από την άλλη πλευρά.
ΠΗΓΗ : newsbomb.gr