Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλου, σε Γιουνκέρ και Μέρκελ. Τι δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σχολιάζοντας την πρόταση - παρότρυνση για Ελληνο- τουρκική συνεργασία στο Αιγαίο, για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης



Ξεκάθαρο μήνυμα σε Γιουνκέρ και Μέρκελ έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος- μια μέρα μετά τις σχετικές δηλώσεις Γιουνκέρ- υπογραμμίζοντας ότι η συνεργασία για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης των προσφύγων πολέμου σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να σημαίνει εκπτώσεις ή υποχωρήσεις σε ό,τι αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών, κατά την τελετή απονομής του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Φοίνικος, στον υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Ασύλου του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου Ζαν 'Ασελμπορν, που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο.
Απευθυνόμενος στον κ. 'Ασελμπορν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι «είναι αυτός ο συνδυασμός ακριβώς τους ευρωπαϊκού δικαίου και του δικαίου των κρατών-μελών και του σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου, που καθιστά την προεδρία σας, αυτή τη δύσκολη στιγμή, μια εμβληματική προεδρία και ένα παράδειγμα για το μέλλον και έως ότου λήξει αυτή η κρίση, η οποία πρέπει να λήξει με την εμπέδωση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή».
Ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε, επίσης, ότι κατά τη διάρκεια της προεδρίας του κ. 'Ασελμπορν, οι αποφάσεις που ελήφθησαν, «καθόρισαν και τους όρους υπό τους οποίους τα κράτη -μέλη και τα γειτονικά κράτη συνεργάζονται, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την ανθρωπιστική κρίση. Δηλαδή, με τρόπο ο οποίος σέβεται τα ευρωπαϊκά σύνορα, τα οποία είναι τα σύνορα των κρατών-μελών, όπως καθορίζονται κυριάρχως απ΄αυτά».
Παράλληλα, ανέφερε ότι η Ελληνική Πολιτεία τού απονέμει αυτό το παράσημο, «επειδή έχει συμβάλει τα μέγιστα ώστε να αντιμετωπισθεί αυτή η ανθρωπιστική κρίση των προσφύγων πολέμου, με τρόπο ο οποίος να διασφαλίζει όσο είναι δυνατόν την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα σύνορά της, αλλά και με τρόπο ο οποίος ταιριάζει στον σεβασμό του ανθρώπου και της αξίας του και ιδίως, των δικαιωμάτων του ανθρώπου».


Από την πλευρά του, ο κ. 'Ασελμπορν, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Ελληνική Πολιτεία γι΄ αυτή την τιμητική διάκριση, τόνισε ότι η βοήθεια που πρόκειται να προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ελλάδα, δεν είναι σε καμία περίπτωση μια προσπάθεια να θέσουμε την Ελλάδα υπό επιτήρηση, αλλά είναι βοήθεια που βγαίνει από την καρδιά μας, έτσι ώστε να συντελέσουμε στην επίλυση της προσφυγικής κρίσης.
Ταυτόχρονα, συμφώνησε με τον κ. Παυλόπουλο, ότι πρόκειται για μια ανθρωπιστική κρίση, και πρέπει να την λύσουμε-όπως είπε- με ορθολογικά και ευρωπαϊκά μέσα, ενώ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα αποτελεί μια χώρα κλειδί.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη λειτουργία των "hot spots", δηλαδή των κέντρων υποδοχής και καταγραφής των προσφύγων. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι η μετεγκατάσταση, η οποία έχει αποφασιστεί θα μπορέσει να λειτουργήσει σωστά, μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα λειτουργούν σωστά και τα "hot spots" και πρόσθεσε ότι υπάρχει κίνδυνος, αν τα «hot spots" δεν λειτουργήσουν, να καταρρεύσει το σύστημα Schengen.
Αξίζει να αναφερθεί η επισήμανση του κ. 'Ασελμπορν ότι για πρώτη φορά, εδώ και έντεκα χρόνια, που είναι υπουργός Εξωτερικών και δυο χρόνια που είναι υπουργός Υπεύθυνος για θέματα Μετανάστευσης, του τηλεφώνησε μετά από ένα Υπουργικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιας τόσο σημαντικής χώρας, της Ελλάδας, για να ευχαριστήσει, τόσο τον ίδιο προσωπικά όσο και τους συναδέλφους του, για τη βοήθεια που πρόκειται να προσφέρει η ΕΕ στην Ελλάδα.
Κοτζιάς: Δεν τίθεται θέμα κοινών ελληνοτουρκικών περιπολιών στο Αιγαίο

Δεν τίθεται θέμα κοινών ελληνοτουρκικών περιπολιών στο Αιγαίο, όπως αποσαφήνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό "Αλφα". «Αυτό σημαίνει είσοδο τουρκικών πλοίων στα χωρικά μας ύδατα, κάτι που θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες», εξήγησε ο κ. Κοτζιάς.
Η σαφέστατη τοποθέτηση του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, αποτελεί και απάντηση στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος μιλώντας χθες στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εξέφρασε την άποψη ότι «θα ήταν πολύ χρήσιμο» αν «υπό ευρωπαϊκή αιγίδα» υπήρχε ναυτική συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας, «ούτως ώστε να επιτηρείται η πύλη εισόδου» των μεταναστών στην Ευρώπη, ισχυριζόμενος μάλιστα ότι είναι θέμα ευρωπαϊκό και όχι ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Ο κ. Γιουνκέρ προχώρησε μάλιστα περισσότερο λέγοντας ότι για τις αντιρρήσεις της ελληνικής πλευράς θα υπάρξουν διαβουλεύσεις και αφήνοντας να εννοηθεί ότι εξ όσων αντελήφθη κατά τις πρόσφατες συνομιλίες του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρεγίπ Ερντογάν, η 'Αγκυρα δεν έχει αντιρρήσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατηγορηματική άρνηση της Ελλάδας να εξετάσει το ενδεχόμενο κοινών ελληνοτουρκικών περιπολιών στο Αιγαίο, είχε επισημανθεί ήδη προχθές από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνο Κούτρα με μεγάλη σαφήνεια.
Κουμουτσάκος: Η προάσπιση των συνόρων είναι εθνική αρμοδιότητα και απαιτεί σύμφωνη γνώμη των εθνικών κυβερνήσεων

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος προέβη στην εξής δήλωση:
«Μεγάλη ανησυχία προκαλούν σε όλους τους Έλληνες οι επαναλαμβανόμενες πληροφορίες ό,τι στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης, διατυπώνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο σκέψεις για κοινές ελληνο-τουρκικές περιπολίες σε περιοχές του Αιγαίου στις οποίες η Τουρκία σταθερά αμφισβητεί ελληνικά δίκαια και δικαιώματα. Υπενθυμίζουμε προς όλους ότι η προάσπιση των συνόρων είναι εθνική αρμοδιότητα που προϋποθέτει και απαιτεί σύμφωνη γνώμη των εθνικών Κυβερνήσεων.
Είναι θετικό ότι η Κυβέρνηση, ενθυμούμενη ότι υπάρχουν θαλάσσια σύνορα, απορρίπτει αυτές τις επικίνδυνες θέσεις ορισμένων ευρωπαϊκών κύκλων.
Δυστυχώς όμως, οφείλουμε να τονίσουμε ότι σε αυτήν την κατάσταση φθάσαμε γιατί η Κυβέρνηση, παρά τις συνεχείς επισημάνσεις και προτροπές μας, δεν έθεσε έγκαιρα και με την απαραίτητη έμφαση ούτε διμερώς, ούτε και στην Ευρώπη το ζήτημα της απροθυμίας Τουρκίας να εφαρμόσει συμβατικές υποχρεώσεις της που καθορίζονται στο διμερές πρωτόκολλο επανεισδοχής που έχει υπογράψει με την χώρα μας.
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι από το 2002 μέχρι σήμερα η χώρα μας υπέβαλε σχεδόν 7.000 αιτήματα επανεισδοχής για 144.000 μετανάστες. Από αυτούς η Τουρκία έκανε αποδεκτούς μόνον 15.000 και τελικώς μετέβησαν εκεί μόνον 4.000.
Την προβληματική αυτή στάση της Άγκυρας, δηλαδή να μην ανταποκρίνεται σε συμβατικές της υποχρεώσεις, η Κυβέρνηση οφείλει, έστω και τώρα, να εγείρει σε όλα τα απαραίτητα επίπεδα»

ΠΗΓΗ : news247.gr