Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Πιάνει δουλειά το ΤΑΙΠΕΔ. Με τροποποιήσεις στη σύμβαση παραχώρησης ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση του ΟΛΠ - Οι τελευταίοι σχεδιασμοί και τα αναλυτικά χρονοδιαγράμματα



Με τροποποιήσεις στη σύμβαση παραχώρησης ανοίγει ο δρόμος για την πώληση του 67% του ΟΛΠ, με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ να έχει στηρίξει μεγάλο μέρος της επιτυχίας του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων στην αξιοποίηση του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, οι δεσμευτικές προσφορές για το πλειοψηφικό πακέτο του OΛΠ αναμένεται να υποβληθούν στα τέλη Νοεμβρίου, το αργότερο στις αρχές Δεκεμβρίου, με στόχο η παραχώρηση - μεταβίβαση να έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του 2016.
Υπενθυμίζεται πως στο τελικό στάδιο του διαγωνισμού για τον ΟΛΠ έχουν περάσει η κινεζική Cosco, η APM Terminals του δανέζικου ομίλου Maersk και η ICTS (International Container Terminal Services) από τις Φιλιππίνες.
Μετά το μπαράζ αντιδράσεων που προηγήθηκε το τελευταίο διάστημα και σύμφωνα με τα όσα γνωστοποίησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, σημαντικό μέρος του παραλιακού μετώπου στον δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας αναμένεται να δοθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Μάλιστα αναμένεται να υπάρξει ειδική πρόβλεψη για αυξημένα έσοδα για τους ΟΤΑ της περιοχής. Κατά τις πληροφορίες, στα σχέδια που έχει εξετάσει το ΤΑΙΠΕΔ, από κοινού με την κυβέρνηση, περιλαμβάνεται και η αξιοποίηση του πρώην εργοστασίου λιπασμάτων της Δραπετσώνας.
Παίρνει μπρος το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων

Πέραν της αξιοποίησης του ΟΛΠ, η κυβέρνηση φαίνεται πως φουλάρει τις μηχανές για τη επιτάχυνση του συνόλου του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.
Παρουσιάζοντας σε συνέντευξή του στο Bloomberg το χρονοδιάγραμμα αλλά και τον οδικό χάρτη των ιδιωτικοποιήσεων, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιος Πιτσιόρλας αποκάλυψε πως η κυβέρνηση ανεβάζει στα 3,5 δισ. ευρώ τον πήχη για τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις για το 2016.
Μάλιστα, η κυβέρνηση αναμένεται να επιταχύνει την αξιοποίηση μιας σειράς projects εντός των ερχόμενων έξι μηνών.
ΟΛΘ

Οι δεσμευτικές προσφορές για την πώληση του 67% του ΟΛΘ θα πρέπει να κατατεθούν τον Μάρτιο του 2016 με στόχο η μεταβίβαση να έχει ολοκληρωθεί έως τα μέσα του επόμενου έτους.
ΤΡΑΙΝΟΣΕ - Rosco

Σε ό,τι αφορά την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τη Rosco, οι δεσμευτικές προσφορές θα πρέπει να κατατεθούν τον Ιανουάριο του 2016, με στόχο η μεταβίβαση να έχει ολοκληρωθεί έως τα μέσα του επόμενου έτους.
Οι Siemens και Alstom έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη Rosco, ενώ ρουμανική κοινοπραξία υπό την Feroviar Roman και η αμερικανική Watco αναμένεται να καταθέσουν προσφορές για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Περιφερειακά αεροδρόμια

Ως προς την αξιοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, η κυβέρνηση στοχεύει στην υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης με τον προτιμητέο επενδυτή, τη γερμανική Fraport, εντός του Δεκεμβρίου, με στόχο η μεταβίβαση να έχει ολοκληρωθεί πριν το καλοκαίρι του 2016 και δη πριν την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου.
Παρά το γεγονός πως, για τους καλά γνωρίζοντες, το project έχει ήδη καθυστερήσει, φαίνεται τώρα πως κινείται στη σωστή κατεύθυνση.
Όπως ανακοίνωσε μέσα στην εβδομάδα το ΤΑΙΠΕΔ, παρατάθηκαν οι εγγυητικές επιστολές των τριών ομίλων που συμμετείχαν στην διαγωνισμό.
Οι τρεις όμιλοι που ανανέωσαν τις προσφορές τους είναι:
α) ο προτιμητέος επενδυτής Fraport AG- Slentel Ltd και οι αναπληρωματικοί υποψήφιοι:
β) CASA (Corporation America S.A.)- METKA Α.Ε.
γ) VINCI Airports S.A.S.- ΑΚΤOR Παραχωρήσεις Α.Ε.
Με βάση τις ενδείξεις, η διαδικασία παίρνει τελικά μπρος, ακόμη κι αν το προηγούμενο διάστημα οι πληροφορίες ήθελαν τη Fraport, να ετοιμάζεται για... υπαναχώρηση, θεωρώντας κατόπιν εορτής... υψηλό το τίμημα των 1,2 δισ. ευρώ που έχει η ίδια προσφέρει για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια.
ΔΕΣΦΑ

Η πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ στην αζερική Socar αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του 2016. Ταυτόχρονα οι Αζέροι θα πουλήσουν αυτόματα το 16% από το 66% του ΔΕΣΦΑ που θα αποκτήσουν, με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ να αποκαλύπτει πως υπάρχουν ήδη υποψήφιοι αγοραστέ

ΠΗΓΗ : news247.gr