Η Μέρκελ έταξε στην Τουρκία ταχύτερη ένταξη στην Ε.Ε.
«Η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Γερμανία ώστε να αποτραπεί η παράνομη μετανάστευση, αλλά η κρίση δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς μια επίλυση της σύγκρουσης στη Συρία», δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.
Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ο Νταβούτογλου είπε ακόμη πως η Τουρκία αναμένει την επίσπευση της διαδικασίας ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πως έχει σημειωθεί πρόοδος στο θέμα των ταξιδιών Τούρκων πολιτών στην ΕΕ χωρίς βίζα.
Από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ είπε πως η Γερμανία είναι έτοιμη να βοηθήσει ώστε να προχωρήσει η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.
«Πώς μπορούμε να οργανώσουμε την ενταξιακή διαδικασία πιο δυναμικά;» ρώτησε η Μέρκελ στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον τούρκο πρωθυπουργό.
«Η Γερμανία είναι έτοιμη να ανοίξει φέτος το κεφάλαιο 17 και να κάνει προετοιμασίες για τα (κεφάλαια) 23 και 24. Μπορούμε να μιλήσουμε για τις λεπτομέρειες», είπε.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι μία «ζώνη ασφαλείας» στη βόρεια Συρία είναι απαραίτητη προκειμένου να ανακοπούν οι προσφυγικές ροές.
Το βάθεμα της σύγκρουσης των κυβερνητικών δυνάμεων, που υποστηρίζονται από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές, με τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους γύρω από τη συριακή πόλη Χαλέπι μπορεί να προκαλέσει ένα νέο κύμα προσφύγων, είπε ακόμη ο Νταβούτογλου στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τη Γερμανίδα καγκελάριο.
«Γη και ύδωρ» ζητά ο Ερντογάν
Δείτε επίσης....
Το σκληρό πόκερ μεταξύ Τουρκίας και Ευρώπης συνεχίζεται με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ερντογάν να μιλά για το ανθρωπιστικό έργο της χώρας που φιλοξενεί εκατομμύρια πρόσφυγες και να ζητά «γη και ύδωρ» προκειμένου να συγκρατήσει τις προσφυγικές ροές. Το βασικό «μέτωπο» είναι τα ελληνοτουρκικά σύνορα και αυτό το ξέρουν πια όλοι.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως ζήτησε από τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, που επισκέπτεται την Κωνσταντινούπολη, καθώς και από τη Γαλλία, τη Βρετανία και την Ισπανία την υποστήριξή τους στην επίσπευση της προσπάθειας της Τουρκίας να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Ερντογάν είπε πως συζήτησε επίσης με τη Μέρκελ την ανάγκη να "ενεργήσουμε από κοινού εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων". Η Τουρκία μάχεται όχι μόνο τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους κατά μήκος των νοτίων συνόρων της με τη Συρία αλλά και τους μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στο νοτιοανατολικό τμήμα της όπου οι πλειονότητα των κατοίκων είναι Κούρδοι.
Σχεδιάζουν για το Αιγαίο με την Ελλάδα απούσα
Στο επίκεντρο των συνομιλιών της Μέρκελ με την τουρκική πολιτική ηγεσία βρέθηκε το θέμα των κοινών περιπολιών στο Αιγαίο.
Φυσικά, η Ελλάδα είναι απούσα από κάθε συζήτηση. Τους χθεσινούς πανηγυρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης, μετά την «δέσμευση» των Ευρωπαίων ότι δεν τίθεται θέμα κοινών περιπολιών, διαδέχτηκαν η απογοήτευση από τις σημερινές επαφές στην Τουρκία.
Η ιδέα της συνδιοίκησης στο Αιγαίο και μάλιστα σε κρίσιμες περιοχές στην οριογραμμή με τα τουρκικά χωρικά ύδατα, έπεσε στο τραπέζι πριν μερικές εβδομάδες στις Βρυξέλλες καθώς οι Ευρωπαίοι ιθύνοντες ελπίζουν ότι όχι μόνο θα γίνει πιο αποτελεσματικός ο έλεγχος του προσφυγικού ρεύματος, αλλά θα μπει η βάση για εκτόνωση της παραδοσιακής έντασης μεταξύ των δυο χωρών στο Αιγαίο και θα διευκολυνθεί έτσι η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.
Σε μια τέτοια περίπτωση ουσιαστικά η Τουρκία επιτυγχάνει την ακύρωση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο και θέτει τις βάσεις για να επιτύχει την κορυφαία διεκδίκηση της έναντι της Ελλάδας για επιχειρησιακή διχοτόμηση του Αιγαίου.
ΠΗΓΗ : newsbomb.gr