«Μόνο ενωμένοι στο εσωτερικό και με ορθές συμμαχίες στο εξωτερικό θα μείνουμε όρθιοι»
«Μόνον ενωμένοι στο εσωτερικό μέτωπο αλλά και κάνοντας τις ορθές συμμαχίες στον διεθνή πολιτικό περίγυρο, επιτυγχάνονται οι μεγάλοι εθνικοί στόχοι. Είμαι βέβαιος ότι έτσι θα πράττουμε και στο μέλλον, αντιμετωπίζοντας επιτυχώς όλες τις μεγάλες προκλήσεις των καιρών μας», τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος εγκαινίασε έκθεση κειμηλίων με τίτλο «Η Μακεδονία του Μεγάλου Πολέμου. 100 χρόνια μετά», στο Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα.
«Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή εγκαινιάζοντας την Έκθεση για τα 100 χρόνια από την δημιουργία του Μακεδονικού Μετώπου. Η οποία φιλοξενείται στο θαυμάσιο νεοκλασικό κτίριο του Τσίλερ, το οποίο στα χρόνια του ένοπλου Μακεδονικού Αγώνα υπήρξε το μυστικό επιτελικό κέντρο του, έχοντας ως επικεφαλής τον πρόξενο Λάμπρο Κορομηλά. Πρόκειται για έκθεση που συνιστά πραγματικό εθνικό κειμήλιο, αφού αφορά την έκρηξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, τις συνέπειές του για τα Βαλκάνια, τις καθοριστικής σημασίας εξελίξεις στην εσωτερική πολιτική ζωή της Χώρας, αλλά και την επίδραση που είχε η παρουσία των συμμαχικών δυνάμεων της Αντάντ στην ζωή των κατοίκων της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας γενικότερα», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Τον κ. Παυλόπουλο υποδέχθηκαν ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ιωάννης Χασιώτης και ο διευθυντής Βασίλης Νικόλτσιος.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε τα γραφεία της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (ΕΜΣ) όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Αθανάσιο Καραθανάση και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε το έργο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και σημείωσε: «Γνωρίζω κι εκτιμώ ιδιαιτέρως το, εθνικής σημασίας, έργο που προσφέρει μέσ' από την συλλογή και συστηματική μελέτη κάθε γλωσσικού, αρχαιολογικού, ιστορικού και λαογραφικού υλικού, το οποίο συνδέεται με τη Μακεδονία μας. Έχει αποδείξει, έτσι, με τρόπο επιστημονικώς στέρεο -και γι' αυτό αναντίρρητο από κάθε καλόπιστο τρίτο- και την διαχρονική ελληνικότητα της Μακεδονίας, αποστομώνοντάς τους κατά καιρούς φαιδρούς κιβδηλοποιούς και παραχαράκτες της Ιστορίας της. Επίσης, ευτύχησε να έχει Προέδρους ευπατρίδες, όπως ο Νικόλαος Μέρτζος, που αφιέρωσε ολόκληρη την ζωή του στην υπηρέτηση αυτού του σκοπού. Από την ίδρυσή της, στις 29 Απριλίου 1939, η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών αποτελεί πανελλήνιο εμβληματικό πνευματικό κέντρο. Και είμαι βέβαιος ότι θα εξακολουθήσει να είναι στο διηνεκές, προσφέροντας ανεκτίμητες υπηρεσίες στην διατήρηση και ενίσχυση της εθνικής μας αυτοσυνειδησίας και στην βαθύτερη γνώση του πολιτισμού μας».
Ο πρόεδρος της ΕΜΣ απένειμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το μετάλλιο της Εταιρείας.
Δείτε επίσης....
ΠΗΓΗ : newsbeast.gr