Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα... μίλησε για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες


- Διαπιστώνει συνολική υστέρηση κεφαλαίων ύψους 14,4 δισεκ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες (δυσμενές σενάριο)
- 4,391 δισ. ευρώ οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών στο βασικό σενάριο
- Οι τράπεζες έχουν διορία έως τις 6 Νοεμβρίου για να υποβάλουν σχέδια κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών
- Από τα 86 δισ. του νέου δανείου, τα 25 προβλέπονταν να διατεθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
- Διαβάστε το σκεπτικό της σημερινής απόφασης

Θετική έκπληξη αποτελούν τα stress tests για τις 4 συστημικές τράπεζες και προεξοφλούν ότι η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει ομαλά και χωρίς προβλήματα. Κι αυτό γιατί με βάση τα αποτελέσματα για το βασικό σενάριο οι τέσσερις τράπεζες έχουν συνολικές ανάγκες 4.391 εκατ. ευρώ (και με το δυσμενές 14,4 δισ. ευρώ) και επομένως αναμένεται να βρουν τα κεφάλαια που απαιτούνται για τις αυξήσεις του μετοχικού.

Τις μικρότερες ανάγκες για κεφάλαια που πρέπει να καλυφθούν με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ή και τη μετατροπή ομολόγων έχει η Alpha Bank (263 εκατ. ευρώ) και ακολουθούν η Eurobank με 339 εκατ., η Εθνική με 1.576 εκατ. και η Πειραιώς με 2.213 εκατ. ευρώ (πρόκειται για το βασικό σενάριο).

Στο λεγόμενο δυσμενές σενάριο, το κεφαλαιακό έλλειμμα για την Alpha Bank ανέρχεται στα 2,7 δισ. ευρώ για την Eurobank τα 2,1 δισ. ευρώ για την Πειραιώς στα 4,9 δισ. ευρώ και για την Εθνική τα στα 4,6 δισ. ευρώ. Το κεφαλαιακό έλλειμμα για την Τράπεζα Αττικής όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ.

Η υστέρηση κεφαλαίων περιλαμβάνει προσαρμογές που προέκυψαν από τον έλεγχο της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού ύψους 9,2 δισεκ. ευρώ. Οι τράπεζες έχουν διορία έως τις 6 Νοεμβρίου για να υποβάλουν σχέδια κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών με τα οποία θα εξηγούν πώς προτίθενται να καλύψουν την υστέρηση κεφαλαίων.

Σύμφωνα με τους κανόνες που έθεσε η ΕΚΤ, η κάθε τράπεζα οφείλει να διαθέτει βασικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 9,5% στο σενάριο βάσης, ενώ ο δείκτης αυτός μπορεί να υποχωρήσει έως το 8% στο λεγόμενο δυσμενές σενάριο.
Oι τράπεζες, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οφείλουν να καλύψουν τουλάχιστον τα κεφάλαια που προκύπτουν στο βασικό σενάριο προκειμένου να αποφύγουν κατά τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης το «κούρεμα» των ομολογιούχων τους. Σε κάθε περίπτωση οι καταθέσεις είναι απολύτως διασφαλισμένες στο σύνολο τους μέχρι το τέλος του 20015.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι τέσσερις τράπεζες έχουν βρει τους επενδυτές οι οποίοι θα επενδύσουν και θα καλύψουν τις αυξήσεις του βασικού τουλάχιστον σεναρίου ώστε να αποτραπεί η διενέργεια εξυγίανσης που προβλέπεται από το νόμο και η οποία θα οδηγούσε σε απώλεια του κεφαλαίου των παλαιών μετόχων.

Υπενθυμίζεται ότι οι επενδυτές μπορούν να καλύψουν και μεγαλύτερα ποσά από εκείνα του βασικού σεναρίου, ακόμα και ολόκληρο το ποσό που απαιτείται με το δυσμενές σενάριο και το ΤΧΣ να συμμετάσχει με κεφάλαια μέχρι την πλήρη κάλυψη του δυσμενούς σεναρίου.

Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημανθεί πως από τα 25 δισ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί στο μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση για τις 4 συστημικές τράπεζες, θα χρησιμοποιηθούν μόνο 10 δις. ευρώ, ενώ ορισμένα κεφάλαια θα διατεθούν από το ΤΧΣ για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας Αττικής (θα χρειαστούν το πολύ 1.021 εκατ. ευρώ), καθώς και για τις συνεταιριστικές τράπεζες.

Αποτελέσματα της συνολικής αξιολόγησης ανά τράπεζα (ως ποσοστά %, σε εκατ. ευρώ)

          Επίδραση του AQR    Βασικό σενάριο    Σενάριο δυσμενών εξελίξεων
Τράπεζα    Δείκτης κεφαλαίου CET1 πριν από τον AQR Ιούνιος 2015    Δείκτης κεφαλαίου CET1 μετά τον AQR Ιούνιος 2015    Υστέρηση κεφαλαίων έναντι 9,5% μετά τον AQR    Δείκτης κεφαλαίου CET1 μετά το βασικό σενάριο    Υστέρηση κεφαλαίων έναντι 9,5% μετά την άσκηση προσομοίωσης    Δείκτης κεφαλαίου CET1 μετά το σενάριο δυσμενών εξελίξεων    Υστέρηση κεφαλαίων έναντι 8% μετά την άσκηση προσομοίωσης
Alpha Bank    12,7%    9,6%    0    9,0%    263    2,1%    2.743
Eurobank    13,7%    8,6%    339    8,6%    339    1,3%    2.122
Εθνική Τράπεζα    11,6%    8,1%    831    6,8%    1.576    -0,2%    4.602
Τράπεζα Πειραιώς    10,8%    5,5%    2.188    5,2%    2.213    -2,4%    4.933
Σύνολο    12,1%    7,9%    3.358    7,6%    4.391    0,1%    14.401Η ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος
Η Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ διενήργησε συνολική αξιολόγηση των τεσσάρων σημαντικών ελληνικών τραπεζών (Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και Τράπεζα Πειραιώς) σύμφωνα με την απόφαση της συνόδου κορυφής για το ευρώ της 12ης Ιουλίου 2015 και το μνημόνιο συνεννόησης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – ενεργούσης εξ ονόματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) –, της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Τράπεζας της Ελλάδος που υπογράφηκε στις 19 Αυγούστου 2015.

Στο πλαίσιο της ως άνω αξιολόγησης διενεργήθηκε έλεγχος της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού (Asset Quality Review – AQR) και μια μελλοντικής προοπτικής άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, η οποία περιελάμβανε ένα βασικό σενάριο και ένα σενάριο δυσμενών εξελίξεων, προκειμένου να αξιολογηθούν οι ειδικές ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των επιμέρους τραπεζών στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.

Ο έλεγχος της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού είχε ως αποτέλεσμα συνολικές προσαρμογές ύψους 9,2 δισεκ. ευρώ όσον αφορά τη λογιστική αξία των στοιχείων ενεργητικού των συμμετεχουσών τραπεζών στις 30 Ιουνίου 2015. Επιπροσθέτως, το ύψος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (non-performing exposure – NPE) των τεσσάρων τραπεζών αυξήθηκε κατά 7 δισεκ. ευρώ, με τις σχετικές προβλέψεις να έχουν ήδη ληφθεί υπόψη στις ως άνω προσαρμογές που προέκυψαν από τον έλεγχο της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού. Πέραν των άμεσων προσαρμογών της τρέχουσας λογιστικής αξίας, το αποτέλεσμα του ελέγχου της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού αντανακλάται επίσης στην προβολή για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών σύμφωνα με τα υποθετικά σενάρια που χρησιμοποιήθηκαν στην άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων. Συνολικά, από την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων στις τέσσερις συμμετέχουσες τράπεζες προέκυψε υστέρηση κεφαλαίων ύψους 4,4 δισεκ. ευρώ σύμφωνα με το βασικό σενάριο και 14,4 δισεκ. ευρώ σύμφωνα με το σενάριο δυσμενών εξελίξεων, συμπεριλαμβανομένων των προσαρμογών που προέκυψαν από τον έλεγχο της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού, μετά από σύγκριση των δεικτών φερεγγυότητας βάσει της προβολής με τα ελάχιστα όρια που είχαν καθοριστεί για την άσκηση.

Οι τέσσερις τράπεζες έχουν διορία έως τις 6 Νοεμβρίου για να υποβάλουν στην Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ σχέδια κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών με τα οποία θα εξηγούν πώς προτίθενται να καλύψουν την υστέρηση κεφαλαίων. Κατόπιν αυτού θα ξεκινήσει μια διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους. Η κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών μέσω αυξήσεων κεφαλαίων θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία κεφαλαιακών αποθεμάτων προληπτικής εποπτείας στις τέσσερις ελληνικές τράπεζες, τα οποία θα βελτιώσουν την ανθεκτικότητα των ισολογισμών τους και τη δυνατότητά τους να αντεπεξέρχονται σε ενδεχόμενες αρνητικές μακροοικονομικές διαταραχές.

ΠΗΓΗ : newsit.gr