Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Χιλιάδες άνδρες σε ολόκληρο τον κόσμο πρόκειται να υποβληθούν κατά τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Αγγειεκτομής (σ.σ η χειρουργική διαδικασία στείρωσης που χρησιμοποιείται στους άνδρες εκείνους που δεν θέλουν να αποκτήσουν άλλα παιδιά) στη συγκεκριμένη επέμβαση, σε μία προσπάθεια να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο στον οικογενειακό προγραμματισμό.

 

Περίπου 750 γιατροί σε 25 χώρες πρόκειται να πραγματοποιήσουν τις χειρουργικές επεμβάσεις σε 3.000 εθελοντές, με πολλές από αυτές να παρέχονται είτε δωρεάν είτε σε πολύ χαμηλή τιμή.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε σε ναό της νήσου Μπαλί στην Ινδονησία, έδρα για φέτος της Παγκόσμιας Ημέρας Στείρωσης: οι πρώτοι έξι άνδρες που υποβλήθηκαν στη διαδικασία παρουσιάστηκαν ενώπιον συγκεντρωμένου πλήθους προτού μεταφερθούν στους εσωτερικούς χώρους της κινητής μονάδας υγείας για τη διαδικασία.

Ο ειδικός σε στειρώσεις γιατρός Νταγκ Στάιν, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει την επέμβαση σε περισσότερους από 30.000 άνδρες και έχει θεσπίσει--μαζί με τον Στακ--την Παγκόσμια Ημέρα Αγγειεκτομής, δήλωσε στους παρευρισκόμενους ότι η διαδικασία είναι θετική τόσο για τους άνδρες όσο και για τις οικογένειές τους και τις κοινωνίες.

Αυτή ήταν η τρίτη εκδήλωση του είδους. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε το 2013 στην Αυστραλία. Οι διοργανωτές επέλεξαν φέτος το Μπαλί ώστε να συμπέσει με την διεθνή διάσκεψη για τον οικογενειακό προγραμματισμό, η οποία ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί στο νησί, αλλά αναβλήθηκε έπειτα από το κλείσιμο του αεροδρομίου του Μπαλί για αρκετές ημέρες εξαιτίας της παρουσίας ηφαιστειακής σκόνης.

Τέσσερις στις δέκα εγκυμοσύνες σε όλο τον κόσμο είναι ανεπιθύμητες

Η εκδήλωση πραγματοποιείται την ώρα που, σύμφωνα με νέα έκθεση, περίπου 24 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια σε φτωχές χώρες έχουν σήμερα πρόσβαση σε σύγχρονα αντισυλληπτικά χάπια - αριθμός που είναι κατά δέκα εκατομμύρια μικρότερος από τη δέσμευση που είχαν αναλάβει ακτιβιστές και χορηγοί το 2012.

Περίπου τέσσερις στις δέκα εγκυμοσύνες σε όλο τον κόσμο είναι ανεπιθύμητες και οι διοργανωτές της εκδήλωσης δήλωσαν ότι ο οικογενειακός προγραμματισμός εξακολουθεί να επαφίεται τις περισσότερες φορές στις γυναίκες, οι οποίες είναι εκείνες που καλούνται να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες.

Σε πολλές χώρες, το ποσοστό των ανδρών που υποβάλλονται σε αγγειεκτομή είναι μικρότερο από 1%, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μία ασφαλή διαδικασία και ότι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν επηρεάζει την σεξουαλική ζωή του άνδρα, διευκρίνισαν οι διοργανωτές.

Στην κυρίως μουσουλμανική Ινδονησία, οι προσπάθειες να πειστούν οι άνδρες να υποβληθούν σε αγγειεκτομή, συνάντησαν εμπόδια πριν από μερικά χρόνια όταν το ανώτατο όργανο των ισλαμιστών κληρικών χαρακτήρισε τη διαδικασία αντίθετη στον ισλαμικό νόμο.

Σε άλλες χώρες, η πρακτική αυτή επίσης συναντά απαγορεύσεις και προκαταλήψεις και σε μερικές περιπτώσεις θεωρείται εσφαλμένα ότι επηρεάζει τον ανδρισμό.

ΠΗΓΗ ; news.gr