Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Ευχαριστώ … μια λέξη χιλιοειπωμένη απ` τα χείλη όλων μας, ποιος δεν την έχει πει; Την μάθαμε όντας ακόμη παιδιά, η Μάνα μας ρώταγε… τι λέμε όταν μας δίνουν κάτι;… και διστακτικά η παιδική και εύπλαστη φωνή μας προσπαθούσε να αρθρώσει αυτήν την καινούρια για μας λέξη. Ο Δικός μας Χρίστος Ραχιώτης μας δίνει μια διαφορετική ερμηνεία της λέξης " Ευχαριστώ ". Ας διαβάσουμε παρακάτω το ενδιαφέρον άρθρο του....

«Ευχαριστώ»

Ύστερα ως μικρά παιδιά πήγαμε στο σχολείο, όπου και οι δάσκαλοι μας μάθανε ότι το ευχαριστώ το λέμε, για να δείξουμε σε έναν άλλο άνθρωπο τη χαρά μας για κάτι που έκανε για μας ή για κάτι που μας έδωσε.  Από μικρά παιδιά γίναμε έφηβοι, μετά ενήλικες και αυτή η λέξη βιωνότανε και σκαλιζότανε μέσα στον καθένα μας απ` τις εμπειρίες, ανάλογα με τα συναισθήματα μας.

Είμαι σίγουρος πως δε σας λέω κάτι καινούριο… Να δούμε όμως ποια δύναμη κρύβει αυτή η λέξη που μας συντροφεύει όλη μας τη ζωή;

Η Ελληνική γλώσσα μέσα στον αναρίθμητο πλούτο της για κάθε τι που εκφράζει έχει την ιδιότητα να συμπεριλαμβάνει το σημαίνον (δηλ. την λέξη) και το σημαινόμενο (δηλ. την έννοια) αλλά κ την μαγική ιδιότητα να συνθέτει λέξεις μεταξύ τους.

Αν σπάσουμε λοιπόν την λέξη ευχαριστώ θα παρατηρήσουμε το εξής: Ευ που σημαίνει το καλό , τη λέξη Χάρις και την λέξη Άριστο. Δηλ. Η ΚΑΛΗ ΧΑΡΙΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΥ.

Αυτή η μικρή παρατήρηση με έκανε να ενθουσιαστώ τόσο πολύ με τη λέξη αυτή, που ενώ είναι κάτι τόσο κοινότυπο, άνοιξε ένα καινούριο κόσμο να βλέπω και να αντιλαμβάνομαι μέσα μου και γύρω μου.

“Άραγε αντιλαμβανόμαστε τι λέμε” συλλογίστηκα; Η καλή χάρη που έχει το να βρίσκομαι μέσα στο άριστο;;;

Ας παρατηρήσουμε την διαδικασία που συμβαίνει για να εκφράσουμε το ευχαριστώ. Αρχικά, χρειάζεται αυτός που προσφέρει δηλ. αυτός που δίνει και έπειτα αυτός που αποδέχεται την προσφορά, ανταποδίδοντας ο δεύτερος με το ευχαριστώ, ως εκφορά λόγου στον πρώτο.

Εδώ αντιλαμβανόμαστε ότι είναι μία κυκλική ενεργειακή κατάσταση. Ο αποδέκτης εκφέρει τη λέξη ευχαριστώ αναγνωρίζοντας ότι χαίρεται για το άριστο που έλαβε ,αλλά παράλληλα αναγνωρίζει ως άριστο και τον άνθρωπο που πρόσφερε.

Είναι μαγικό, αν αναλογιστεί κανείς με πόσο κόπο προσπαθούσαμε πάντα για το άριστο σε όλα τα μαθητικά μας χρόνια και πόσο απλόχερα μπορούμε να το ζούμε, κατακτώντας το ευχαριστώ, μέσα στην καθημερινότητα μας. Βιώνοντας το στο εδώ και στο τώρα.

Πόσο όμορφο να νιώθουμε τον εαυτό μας να τον αναγνωρίζει ένας άλλος άνθρωπος άριστο και εμείς να βλέπουμε ως άριστο το διπλανό μας ; Θα πει κάποιος “μήπως το βλέπεις πολύ παραμυθένια”; Αλήθεια είναι ότι φτιάχνουμε όλοι μας όμορφα παραμύθια αλλά τα περισσότερα ζουν και εγκλωβίζονται στη σκέψη μας.

Ρωτώ, γιατί;  Γιατί υπάρχει πάντα ένα ξεχωριστό παραμύθι, που είναι η αλήθεια που ζούμε και βιώνουμε, αυτό που λέγεται ζωή. Εκεί μέσα αξίζει να κατακτάς το ευχαριστώ ,αλλιώς πάντοτε το άριστο που ονειρευτήκαμε θα παραμένει ιδεατό, και όπως πάντα η επιλογή είναι δική μας και μας αφορά όλους…

Πόση χαρά και τι μεγαλείο να ζούμε και να αρθρώνουμε ζωγραφίζοντας με μια τέτοια λέξη το μοναδικό παραμύθι που ζούμε αληθινά, με τους ανθρώπους γύρω μας;

ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΗ ΠΑΡΑΘΕΣΗ

Μελετώντας τη ζωή του Μ. Αλεξάνδρου θα δει κανείς να αναφέρεται ότι όταν ο Φίλιππος κάλεσε τον Αριστοτέλη στην Μακεδονία, όπου και οι δύο άνδρες ίδρυσαν τη σχολή όπου μαθήτευσε ο Μ. Αλέξανδρος και η παρέα του, στη Μίεζα (περιοχή κοντά στη Νάουσα).

Εκεί διδασκότανε μέσα σε άλλα μαθήματα και η ΦΡΑΣΤΙΚΗ ΟΡΘΟΕΠΙΑ ή αλλιώς αυτό που αποκαλούμε σήμερα ως καλλιλογία. Εντυπωσιακό δε το γεγονός ότι ανήκε στο κομμάτι της πρακτικής φιλοσοφίας και όχι στο θεωρητικό. Το μάθημα αυτό διδασκότανε απ` τον Ευφορίωνα και τον Θεόφραστο.

Άραγε σπουδάζεται  το ευχαριστώ απ` τους ανθρώπους; Μήπως ανοίγει δρόμους που δεν κοιτάξαμε ποτέ;

Στο σήμερα βλέπουμε επιστημονικούς κύκλους να λένε ότι η βίωση του ευχαριστώ και η σημασία που του δίνουμε έχει να κάνει με την ενεργειακή μας κατάσταση και έλκει ή αντίθετα απωθεί ,σύμφωνα με τους  νόμους της έλξης ,ανθρώπους ή καταστάσεις απ το πώς νιώθουμε μέσα μας, επηρεάζοντας την πραγματικότητα της ζωής μας.

Δηλ. η συμμετοχή μου στο ευχαριστώ εκφράζει τη χαρά μου στο εδώ και τώρα και σε ότι προσδοκώ να έρθει.  

Ποιος δεν αποζητά την αληθινή χαρά;

ΞΥΠΝΑ ΜΕΣΑ ΣΟΥ ΤΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ…ΚΑΤΑΚΤΗΣΕ ΤΟ.

Συντάκτης: Χρίστος Ραχιώτης

Πηγή:www.anavathmisi.com