Ο Αλέξης Τσίπρας σε Ισραήλ και Παλαιστίνη: Τι επιδιώκει η Αθήνα
Μετά από 5 χρόνια από την έναρξη της ελληνοϊσραηλινής προσέγγισης το 2010 η Αθήνα και το Τελ Αβίβ βρίσκονται μπροστά σε νέες προκλήσεις λόγω της συγκυρίας σε διεθνές επίπεδο, με αφορμή την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι από τον ISIS, το προσφυγικό, την ένταση στις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας αλλά και της διεύρυνσης της συνεργασίας τους σε όλα τα επίπεδα και κυρίως στον οικονομικό τομέα, στον αμυντικό τομέα και στην ενέργεια.
Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σήμερα και αύριο στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη είναι βαρύνουσας σημασίας καθώς η ελληνική κυβέρνηση θέλει να αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο το γεωστρατηγικό προφίλ της χώρας, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές, όπως και στο ταξίδι στην Τουρκία, τι ακριβώς επιδιώκει το Μέγαρο Μαξίμου.
Να σημειωθεί ότι το Τελ Αβιβ εδώ και καιρό επεδίωκε την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού αν και υπήρχαν επιφυλάξεις για το αν επιθυμούσε τη συνέχιση της συνεργασίας που είχε ξεκινήσει προ 5ετίας, καθώς ήταν γνωστή η στάση του ΣΥΡΙΖΑ κατά του Ισραήλ λόγω του Παλαιστινιακού, με τον κ. Τσίπρα δια της διπλωματικής οδού να προσπαθεί να καθησυχάσει την ισραηλινή πλευρά για τις προθέσεις του.
Έτσι ο κ. Τσίπρας σύμφωνα με πληροφορίες συνομίλησε με την πρέσβη του Ισραήλ στην Αθήνα κ. Μπεν-Αμπα λίγες ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και τη διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει την πολιτική των προκατόχων του, ενώ στο Τελ Αβίβ βρίσκεται από χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς για να κανονίσει τις τελευταίες λεπτομέρειες της επίσκεψης Τσίπρα.
Αναλόγως και των αποτελεσμάτων της επίσκεψης, στις 16 Δεκεμβρίου είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στην Ιερουσαλήμ συνάντηση των γενικών γραμματέων Ισραήλ, Ελλάδας, Κύπρου που θα προετοιμάσει την Τριμερή Σύνοδο Κορυφής, πιθανότατα εντός του Ιανουαρίου.
Μάλιστα στις αρχές του ίδιου μήνα προγραμματίζεται και συνάντηση των υπουργών Ενέργειας, ενώ εντός του Δεκεμβρίου αναμένεται να λάβει χώρα στην Αθήνα τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, με τις σχέσεις πάντως Λευκωσίας - Τελ Αβίβ λόγω ενέργειας να είναι σαφώς καλύτερες από εκείνες μεταξύ Αθήνας-Τελ Αβίβ.
Τι λέει η κυβέρνηση
Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για συνομιλίες υψηλού επιπέδου σε μια κρίσιμη συγκυρία για τη Μέση Ανατολή, τις διμερείς σχέσεις και τον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή, με στόχο τη διεύρυνση της οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας (μεταφορά φυσικού αερίου, διαχείριση υδάτινων πόρων) του τουρισμού και της τεχνολογίας, ενώ θα προωθηθεί επίσης, η σύγκληση τριμερούς Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, στα πρότυπα της αντίστοιχης με την Αίγυπτο.
Αναφορικά με την επίσκεψη στην Παλαιστίνη και τη συνάντηση με τον Μαχμούτ Αμπάς, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι πρόκειται για μια επίσκεψη που θα επιβεβαιώσει τις παραδοσιακά θερμές σχέσεις του ελληνικού με τον παλαιστινιακό λαό και παράλληλα, θα συμβάλει στην αναβάθμιση των σχέσεων της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο.
Από τις συναντήσεις αναμένεται να ενισχυθούν οι σχέσεις Ελλάδας - Παλαιστίνης, σε επίπεδο διυπουργικής συνεργασίας. Ο ηγέτης των Παλαιστινίων αναμένεται να επισκεφθεί την Αθήνα, το διήμερο 21-22 Δεκεμβρίου.
Τον πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρα σε αυτό το σημαντικό ταξίδι θα συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Δικτύων Χρίστος Σπίρτζης, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.
Το πρόγραμμα της επίσκεψης έχει ως εξής:
25 Νοεμβρίου 2015
09:00 Αναχώρηση
10.30 Άφιξη στο αεροδρόμιο Ben Gurion
12.15 Σύντομη ξενάγηση και κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο Ολοκαυτώματος
13.30 Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ B. Netanyahu και κοινές δηλώσεις στον τύπο. Γεύμα προς τιμήν του Πρωθυπουργού. Κατ’ ιδίαν συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Ισραηλινό ομόλογό του.
16.00 Συνάντηση με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης (Εργατικό Κόμμα) Y.Herzog
16.45 Συνάντηση με την Νεολαία του Εργατικού Κόμματος
18.00 Συνάντηση με ΜΚΟ
20.00 Συνάντηση με τον Υπουργό Ενέργειας κ.Steinitz
26 Νοεμβρίου 2015
10.00 Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ισραήλ κ. Rivlin
11:00 Επίσκεψη του Πρωθυπουργού στον χώρο της ελληνικής Κοινότητας Ιεροσολύμων
12:10 Αναχώρηση για Παλαιστίνη
12.50 Άφιξη στο Μαυσωλείο Yasser Arafat. Kατάθεση στεφάνου.
13.00 Συνομιλίες των δύο Αντιπροσωπειών παρουσία του Πρόεδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μ. Abbas και του Πρωθυπουργού κ. Hamdallah. Κατ’ ιδίαν συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Abbas. Κοινές Δηλώσεις στα Ελληνικά και Παλαιστινιακά ΜΜΕ.
14.30 Γεύμα στο Προεδρικό Μέγαρο, προς τιμήν του Πρωθυπουργού
15.35 Αναχώρηση για Ιερουσαλήμ
16.15 Συνάντηση με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο
17.15 Μετάβαση στον Ι.Ν. Αναστάσεως
19.15 Επιστροφή στην Αθήνα
Δείτε επίσης....
ΠΗΓΗ :newsit.gr