Το γουάν μπήκε στο "καλάθι" του ΔΝΤ και απειλεί το ευρώ
Την πρώτη αλλαγή στη σύνθεση του SDR από το 1999 - όταν το ευρώ αντικατέστησε το γερμανικό μάρκο και το γαλλικό φράγκο – αποτελεί η απόφαση του ΔΝΤ να συμπεριλάβει στο "καλάθι" του το κινεζικό νόμισμα.
Δείτε επίσης....
Το γουάν αποτελεί, πλέον, ένα από τα νομίσματα που καθορίζουν τα ειδικά τραβηχτικά δικαιώματα, SDR, - τη συναλλαγματική μονάδα που χρησιμοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τα αποθεματικά του.
Το κινεζικό νόμισμα θα είναι το πέμπτο νόμισμα του καλαθιού, το οποίο αποτελείται σήμερα από το δολάριο, το ευρώ, η στερλίνα και το γεν. Επίσημα, το γουάν θα μπει στο "καλάθι" τον Οκτώβριο του 2016, με έναν συντελεστή 10,92%.
«Η προσθήκη του γουάν στο καλάθι των νομισμάτων των SDR αποτελεί αναγνώριση των σημαντικών μεταρρυθμίσεων που έχουν πραγματοποιηθεί, της σημαντικής απελευθέρωσης της κινεζικής οικονομίας, της υιοθέτησης αρχών που στηρίζουν την ελεύθερη αγορά από τις κινεζικές αρχές» δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
Πρακτικά, η αναγνώριση του εκσυχρονισμού της νομισματικής της πολιτικής της Κίνας θα συμβάλλει στην εισροή ξένων κεφαλαίων στην χώρα.
Πόσο θα χάσει το ευρώ
Το ευρώ θα υποστεί τη μεγαλύτερη επίπτωση από την απόφαση του ΔΝΤ να εντάξει το γιουάν στο νομισματικό καλάθι του, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.
Η απόφαση του ΔΝΤ προβλέπει ότι ο συντελεστής βαρύτητας του ευρώ στο SDR θα μειωθεί στο 30,93% από 37,4% από την 1η Οκτωβρίου 2016. Αντίθετα, ο συντελεστής του δολαρίου θα παραμείνει ουσιαστικά στα ίδια επίπεδα και συγκεκριμένα στο 41,73% από 41,9%. Αξιοσημείωτη είναι και η απώλεια του ειδικού βάρους συμμετοχής της στερλίνας, καθώς από την τρίτη θέση που έχει σήμερα με συντελεστή 11,3% θα υποχωρήσει στην πέμπτη θέση με ποσοστό 8,09%. Στην τέταρτη θέση θα παραμείνει το ιαπωνικό νόμισμα, με συντελεστή 8,33% από 9,4%.
Η απόφαση του ΔΝΤ αποτελεί, επίσης, ορόσημο σε μία πορεία δεκαετιών του γιουάν για την απόκτηση διεθνούς αξιοπιστίας του. «Δεν νομίζω ότι οι κεντρικές τράπεζες θα μειώσουν τα αποθέματά τους σε ευρώ δραματικά βραχυπρόθεσμα», δήλωσε ο υπεύθυνος για τη συναλλαγματική πολιτική της Bank of Nova Scotia στο Τορόντο, προσθέτοντας ότι οι αλλαγές στο SDR και η διατήρηση των αρνητικών επιτοκίων του ευρώ θα το κάνουν πιθανόν λιγότερο δημοφιλές στους διαχειριστές συναλλαγματικών αποθεμάτων.
ΠΗΓΗ ; news.gr