Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Δεκτά θα γίνονται και πάλι ως εγγυήσεις τα ελληνικά ομόλογα από την ΕΚΤ και μάλιστα πριν από την πρώτη αξιολόγηση του τρίτου ελληνικού προγράμματος, που θα αρχίσει τον Ιανουάριο, σύμφωνα με το ενδεχόμενο που αφήνει ανοικτό ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Β. Κοστάντσιο.



Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κοστάντσιο ανέφερε ότι δεν αποτελεί προϋπόθεση η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, προκειμένου η ΕΚΤ να αρχίσει και πάλι να αποδέχεται ως εγγύηση στις πράξεις αναχρηματοδότησης των τραπεζών τα ελληνικά ομόλογα. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, μία τέτοια απόφαση του διοικητικού συμβουλίου προϋποθέτει ότι θα υπάρχουν σαφή και επαρκή δείγματα ότι η χώρα έχει πλήρως υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Σε κάθε περίπτωση, η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η αποδοχή των ελληνικών ομολόγων δεν συνεπάγεται τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο είναι πιο πολύπλοκο θέμα, όπως είπε ο κ. Κοστάντσιο.

Αναφερόμενος στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ δεν συμμερίστηκε την άποψη για τις απώλειες που υπέστησαν οι παλαιοί μέτοχοι, προσθέτοντας ότι σε αντίθεση με την προηγούμενη ανακεφαλαιοποίηση, αυτή τη φορά το Δημόσιο στις δύο τράπεζες που συμμετείχε (Εθνική και Πειραιώς) έχει πλήρη δικαιώματα. Σε κάθε περίπτωση, όπως υπογράμμισε, η διαδικασία που επιλέχθηκε ήταν απόφαση εν μέρει της κυβέρνησης και εν μέρει των διοικήσεων των τραπεζών.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, παρουσίασε τα νέα πέντε μέτρα που αποφασίστηκαν, προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και να αποφευχθεί ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού (συνεχιζόμενη μείωση του πληθωρισμού).

Τα μέτρα αυτά αφορούν α. τη μείωση του επιτοκίου καταθέσεων σε επίπεδο ρεκόρ -0,30%. Πρόκειται για το επιτόκιο το οποίο προσφέρει η ΕΚΤ στις τράπεζες για τη ρευστότητα που καταθέτουν σ΄ αυτή, β. την επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (αγοράς ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά) κατά έξι μήνες έως το Μάρτιο του 2017, διατηρώντας αμετάβλητο το όριο των 60 δισ. ευρώ κάθε μήνα γ. την επανεπένδυση των ομολόγων που αποπληρώνονται, μετά τη λήξη τους. Πρόκειται για ομόλογα που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ δ. την επέκταση της γκάμας των ομολόγων που θα αγοράζει η ΕΚΤ από τη δευτερογενή αγορά στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Θα περιλαμβάνονται πλέον και ομόλογα που έχουν εκδόσει δήμοι και Περιφέρειες και ε. την πλήρη κάλυψη των αναγκών ρευστότητας των τραπεζών με σταθερό επιτόκιο για όσο καιρό ακόμη κρίνεται απαραίτητο.

ΠΗΓΗ : news.gr