Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Με έναν μήνα καθυστέρηση η κυβέρνηση δέχθηκε να προχωρήσει σε μια σειρά κινήσεων έτσι ώστε να μην κινδυνεύσει η χώρα να βγει από τη συνθήκη Σένγκεν. Είναι μια σειρά από χώρες που πιέζουν για την αποβολή της χώρας μας από τη συνθήκη που θα οδηγήσει σε τριτοκοσμικές καταστάσεις.



Οι περισσότερες πρώην ανατολικοευρωπαϊκές χώρες ουσιαστικά, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ζήτησαν την αποβολή της Ελλάδας από τη Σένγκεν. Ολλανδία, Ουγγαρία, Κροατία, Σλοβακία καταφέρθηκαν κατά της Ελλάδας, ενώ ο Λιθουανός επίτροπος σε επιστολή του περιέγραψε τις καταστάσεις που είδε στη Λέσβο ως εικόνες από την Αφρική.
Παράλληλα φαίνεται ότι ανοίγει ξανά από τις ΗΠΑ το θέμα με τις βίζες, καθώς όλα δείχνουν ότι οι Αμερικανοί θα προχωρήσουν σε αναθεώρηση του καθεστώτος.
Μέσα σε αυτό το κλίμα η κυβέρνηση αναδιπλώθηκε και δέχθηκε μια σειρά από μέτρα έτσι ώστε να αποκατασταθεί το κλίμα εμπιστοσύνης.
Πλέον η χώρα μας έχει πάρει μια άτυπη παράταση ως τις 17 και 18 του μήνα οπότε και θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής ώστε να δείξει ότι κάνει προσπάθειες για τη συγκράτηση της ροής των μεταναστών.
Η χώρα πλέον δέχθηκε την αποστολή κομάντος του FRONTEX στα σύνορα με τα Σκόπια, την ανεργοποίηση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίς για την αποστολή υλικής βοήθειας, αλλά και τη συνδρομή της δύναμης ταχείας επέμβασης RABIT για τη φύλαξη των συνόρων.

Η ανακοίνωση του FRONTEX

«Ο οργανισμός Frontex συμφώνησε σήμερα με την Ελλάδα να επεκτείνει τις δραστηριότητές του στα σύνορα της χώρας με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, όπου ο οργανισμός θα συνδράμει με την καταγραφή των μεταναστών. Η ανάπτυξη των υπαλλήλων του οργανισμού θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα.

Με την κοινή επίσκεψη που διεξήχθη μεταξύ των ελληνικών αρχών και εκπροσώπων του Frontex θα λάβει χώρα το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να επεξεργαστεί τις τεχνικές λεπτομέρειες της εγκατάστασης.

Η ενίσχυση των λειτουργιών του οργανισμού Frontex στα ελληνικά νησιά και τη βοήθεια στην καταχώριση και λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων των μεταναστών στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας ήταν μεταξύ των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της "Οδού των Δυτικών Βαλκανίων" τον Οκτώβριο.

Η Frontex βοηθά τις ελληνικές αρχές για τον εντοπισμό και την καταγραφή των εισερχόμενων μεταναστών. Ο οργανισμός έχει σήμερα 195 υπάλληλους στα νησιά του Αιγαίου που πλήττονται περισσότερο από τις μεταναστευτικές ροές, αναλαμβάνοντας την αναγνώριση και τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με δίκτυα διακίνησης λαθρομεταναστών. Μόνο στο hotspot της Λέσβου, Frontex αναπτύσσει επί του παρόντος περίπου 83 αξιωματικούς.

Τον Οκτώβριο, η Frontex κάλεσε τα κράτη μέλη να παράσχουν 775 συνοριοφύλακες για τις δραστηριότητές της, με 600 που θα εγκατασταθούν στην Ελλάδα. Τα κράτη μέλη έχουν μέχρι στιγμής προσφέρει 447 υπαλλήλους».

Όλα όσα γίνονται σήμερα είναι όσα η κυβέρνηση είχε αρνηθεί στην σύνοδο του Οκτωβρίου με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η κατάσταση η οποία περιγράφεται ως... αφρικανική από τους εταίρους στην Ένωση και απειλεί την Ελλάδα με έξοδο από τη Σένγκεν.

ΠΗΓΗ : newsit.gr