Συνέντευξη Τσίπρα: Μήνυμα προς τους υποψήφιους αντάρτες: "Θα είστε ύποπτοι"
Απέρριψε τα περί συγκυβέρνησης και τόνισε πως δεν ζητάει στήριξη στις ψηφοφορίες της Βουλής.
- Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως η γερμανική πρεσβεία διέψευσε το δημοσίευμα της Welt και δεν με ανησυχούν.
- Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί θα έπρεπε να κάτσουν σε ένα τραπέζι και να βρούμε λύση στο προσφυγικό.
- Για τον Βασίλη Λεβέντη δήλωσε πως τον συμπαθεί ιδιαίτερα γιατί έχει χιούμορ - "Θα τον συναντήσω".
- Ανακοίνωσε πως μέχρι τέλος του χρόνου θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις στις αποκρατικοποιήσεις.
- Για την παραίτηση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη δήλωσε πως τιμά την στάση του.
- Για το προσφυγικό δήλωσε πως η Frontex δεν θα μπορεί να επιχειρεί στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας
"Αισθάνομαι πάρα πολύ ασφαλής με την κυβερνητική πλειοψηφία των 153", τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, αποκλείοντας ζήτημα διεύρυνσης και οικουμενικής κυβέρνησης, αλλά επιμένοντας στην αναγκαιότητα ευρύτερων συναινέσεων, εθνικής γραμμής πλεύσης, στα μεγάλα ζητήματα που ξεπερνούν την 4ετία της κυβέρνησης, όπως το Προσφυγικό, το ασφαλιστικό, η συνταγματική αναθεώρηση, η καταπολέμηση της διαπλοκής.
Ερωτηθείς γιατί αποκλείει διεύρυνση ή μια οικουμενική, ο κ. Τσίπρας είπε: "Τις αποκλείω σε αυτή τη φάση γιατί ξέρω ότι οι διαφορές είναι σημαντικές και γιατί δεν το χρειαζόμαστε. "Αισθάνομαι πάρα πολύ ασφαλής με την κυβερνητική πλειοψηφία των 153". Σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι 4ετίας και ότι δεν κάνει καλό στην αντιπολίτευση να κοιμάται και να ξυπνά με την έγνοια ότι αυτή η κυβέρνηση θα πέσει. Τόνισε ότι στον ορίζοντα της 4ετιας υπάρχουν μεγάλα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Είπε ότι στόχος του, στα 40 του που έγινε πρωθυπουργός, δεν είναι η διαχείριση της εξουσίας αλλά να βάλει τις δυνάμεις του για να γίνουν κάποιες μεγάλες αλλαγές.
Υπογράμμισε ότι χρειάζονται ευρύτερες συναινέσεις και πλειοψηφίες σε κρίσιμα ζητήματα και θα το επιδιώξει, για να επισημάνει ότι αυτό δεν σημαίνει αδυναμία. Προσφυγικό, Κυπριακό, Συνταγματική αλλαγή, Ασφαλιστικό, χρειάζονται μεγάλο διάλογο και ευρύτερες συναινέσεις, επισήμανε. Τόνισε ότι με το συμβούλιο αρχηγών δεν ζήτησε από κανέναν να ψηφίσει κανέναν νόμο και πως είναι άλλο η συνεννόηση, η συναίνεση άλλο πράγμα και η συγκυβέρνηση άλλο. Επισήμανε ότι ζήτησε το αυτονόητο, να δουν αν μπορούν να αποκτήσουν μια εθνική γραμμή πλεύσης στα τρία ζητήματα.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι "δεν μπαίνουμε σε συνδιαλλαγή με κανέναν και ότι δεν ζητεί την στήριξη κανενός για να περάσει έναν δύσκολο κάβο. Εξήγησε ότι στη δύσκολη διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό θα βοηθούσε αν το κόμματα κατέθεταν τις προτάσεις του κι αν συμφωνούσαν στο ότι δεν χρειάζονται νέες περικοπές. "ΠΑΣΟΚ και ΝΔ λένε χαιρέκακα ότι 'εμείς μπορεί να κόψαμε τις συντάξεις αλλά τώρα δεν θα σας βοηθήσουμε, για να τις κόψεις κι εσύ και να γίνει ίδιος με μας".
Παρατήρησε ότι η ειδοποιός διαφορά που υπάρχει με τις προηγούμενες κυβερνήσεις είναι ότι για πρώτη φορά αυτά τα 5 χρόνια είχαμε εκλογές αμέσως μετά από μια δύσκολη συμφωνία και εξελέγη η νέα βουλή με λίστα, όταν όλοι κυρίως οι πολίτες γνώριζαν τη συμφωνία και ήταν πάνω στο τραπέζι οι προτάσεις των κομμάτων για το πώς θα τη διαχειριστούν.
Σε σχετικό ερώτημα, είπε ότι "αν υπάρξουν διαφοροποιήσεις θα είναι εξαιρετικά ύποπτες διότι δεν μπορεί να μπαίνεις στις λίστες για να εκλεγείς και μετά να διαφωνείς εκ των υστέρων". "Δεν έχω λοιπόν καμία μα καμία αμφιβολία τουλάχιστον όσον αφορά στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, αυτές οι δύο αποχωρήσεις ήταν γνωστές από τη δεύτερη ημέρα των εκλογών".
Είπε ότι δεν θα δώσει σε κανέναν το δικαίωμα να διεκδικήσει να έχει μεγαλύτερη ευαισθησία από αυτή που έχουμε εμείς που δίνουμε την μάχη. Σε άλλο ερώτημα διερωτήθηκε τι θα αλλάξει εάν γίνονταν τώρα εκλογές, για να σημειώσει ότι η κυβερνητική πλειοψηφία είναι ο μοναδικός πυλώνας σταθερότητας σε ένα αποσταθεροποιημένο σκηνικό και πως η αστάθεια βρίσκεται στην άλλη πλευρά.
Είπε ακόμα ότι η δεδηλωμένη δεν χάνεται ακόμα κι αν συμβεί κάτι σε ένα νομοσχέδιο, χάνεται όταν υπάρξει πρόταση μομφής ή ψήφος εμπιστοσύνης, "εμείς έχουμε πάρει δύο, στις προγραμματικές δηλώσεις και στον προϋπολογισμό".
Με αφορμή το δημοσίευμα της Die Welt, τόνισε ότι η επίσημη φωνή της γερμανικής κυβέρνησης στην Ελλάδα, η πρεσβεία διαψεύδει πλήρως το δημοσίευμα αυτό. Είπε ότι υπάρχουν ορισμένοι συντηρητικοί κύκλοι που δεν χάνουν ευκαιρία να βάλουν εναντίον της Ελλάδας και πως προφανώς αυτή η θέση και στάση δεν αντικατοπτρίζει την επίσημη στάση της γερμανικής κυβέρνησης. Δεν ξέρω, είπε, αν αφορά ενδοκυβερνητικές, διαφορές και δεν θέλω να υπεισέλθω σε κάτι τέτοιο. "Παραμένω στο ότι είχαμε μια διάψευση απόλυτη του δημοσιεύματος κάτι που δεν συνηθίζει η γερμανική πρεσβεία".
Σημείωσε ότι η χώρα μας όχι μόνο υλοποιεί τις δεσμεύσεις αλλά έχει ξεπεράσει και πολύ κρίσιμους κάβους. Δεν υπάρχει πια στο τραπέζι γκρέξιτ, κι αν κάποιοι θέλουν να φέρουν από το παράθυρο όσα δεν κατάφεραν να φέρουν από την πόρτα τον Ιούλη, θα διαψευστούν, είπε, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη της πια. "Τέτοιου είδους δημοσιεύματα δεν με ανησυχούν", τόνισε.
Αναφορικά με τη διαπλοκή, κληθείς να αναφέρει ονόματα, σχολίασε ότι δεν είναι ¨χρυσός οδηγός" για να λέει ονόματα και πως ευθύνη του είναι να βάζει κανόνες. Η διαπλοκή στον τόπο, είπε, δεν είναι θέμα ονομάτων είναι θέμα διαδικασίας, του λεγόμενου τριγώνου της αμαρτίας.
Αναφορικά με το ΕΣΡ δήλωσε ξαφνιασμένος από το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει καταθέσει προτάσεις για να συγκροτηθούν οι ανεξάρτητες αρχές, το ΕΣΡ, το ΑΣΕΠ και άλλες,
"Είναι θέμα που αφορά την λειτουργία της δημοκρατίας και ελπίζω ότι αυτή η στάση δεν υποκρύπτει κάποια σκοπιμότητα και ότι έχει να κάνει με την ατέρμονη εσωτερική διαδικασία στη ΝΔ, όμως η χώρα δεν μπορεί να περιμένει".
Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα προσέλθουν στο επόμενο διάστημα συντεταγμένα στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες προκειμένου να συγκροτηθεί το ΕΣΡ, για να ξεκινήσει η διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών. Αν αυτό δεν συμβεί, είπε, θα σημαίνει ότι κάποια άλλα συμφέροντα κρύβονται από πίσω. Αν ανακαλύψουμε -συνέχισε- ότι υπάρχει σκοπιμότητα πίσω από αυτό τότε η κυβέρνηση θα πάρει νομοθετικές πρωτοβουλίες. "Είμαι απόλυτα σαφής".
Ερωτηθείς σχετικά για τον κ. Λεβέντη, είπε ότι προφανώς δεν είναι εκπρόσωπος της διαπλοκής και ότι τον εκτιμά και θεωρεί ότι είναι άνθρωπος με χιούμορ. Παρατήρησε όμως ότι δεν πάει πολύς καιρός που αυτό το πολιτικό και μιντιακό σύστημα τον απαξίωνε εν χορώ και τώρα το ίδιο τον έχει καταστήσει ρυθμιστή της πολιτικής ζωής. Είπε μεταξύ άλλων, ότι βεβαίως θα τον συναντούσε και θα τον συναντήσει, όπως και όλους τους άλλους αρχηγούς εκτός από της Χρυσής Αυγής. "Δεν σνομπάρω κανέναν".
Αποκρατικοποιήσεις
Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε σημαντικές εξελίξεις στο θέμα της αποκρατικοποίησης του ΟΛΠ.
Σημαντική εξέλιξη η εξαίρεση της περιοχής της Δραπετσώνας, η οποία θα αποδοθεί στους κατοίκους σύμφωνα με προεκλογική μας δέσμευση.
Δεσμεύτηκε πως δεν θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις
Η θέση μας είναι ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία μείωση στις κύριες συντάξεις. Μια δωδέκατη μείωση στις συντάξεις δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα. Δεσμεύομαι καθαρά επ' αυτού. Είναι μια δύσκολη μάχη και θα ήταν ευκολότερη αν είχαμε την στήριξη της αντιπολίτευσης, ακόμα και των εργοδοτικών οργανώσεων.
Η κυβέρνηση έχει συγκροτημένη πρόταση για το Ασφαλιστικό που συζητείται τώρα στην ΟΚΕ και θα έλθει και στην Βουλή. Προβλέπει διαρθρωτικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό, εξασφαλίζει ότι όποιος έχει εργασθεί επί 15 έτη δικαιούται εθνική σύνταξη, ως βάση πάνω στην οποία θα χτισθεί η αναλογική σύνταξη, προβλέπει ενοποίηση ταμείων, ενώ σε ότι αφορά την κάλυψη του 0,4% υπάρχει και η πρόταση για μια μικρή αύξηση της εργοδοτικής εισφοράς η οποία θα αποσβεσθεί στο μέλλον, καθώς από το 2017 και μετά προβλέπεται αύξηση του ΑΕΠ.
Για το προσφυγικό
Το θέμα της χαλάρωσης των ασφυκτικών οικονομικών πλαισίων με αιτία το προσφυγικό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, το είχε θέσει πρώτος ο Μάρτιν Σουλτς στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ.
Μίλησε για αμέτρητο κόστος για την καθημερινή 24ωρη διαχείριση των προσφυγικών ροών και είπε ότι "έχουμε καταθέσει ήδη ένα σχέδιο αναγκών" και πως προβλέπει η κυβέρνηση ότι θα χρειαστεί την επόμενη χρονιά μια αυξημένη χρηματοδότηση για να αντιμετωπιστούν αυτές οι ανάγκες.
Για τη FRONTEX είπε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει αιτήματα στα οποία δεν έχει ανταποκριθεί, και για προσωπικό και για σκάφη και για μηχανήματα ταυτοποίησης. Απαντώντας σε όσους προβάλλουν σχετικές αιτιάσεις, είπε ότι "εμείς εδώ κάνουμε καλά τη δουλειά μας, δεν είναι η Ελλάδα 'ξέφραγο αμπέλι' ", και τόνισε ότι η Ελλάδα είναι το τελευταίο οχυρό σταθερότητας. Δεν θα υπάρξει επιχείρηση στα βόρεια σύνορά μας, τόνισε.
Δείτε επίσης....
ΠΗΓΗ : newsit.gr