Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Πολύ δύσκολη η συμφωνία που κάναμε με την πλάτη στον τοίχο, ακόμα και ο Σόιμπλε δηλώνει πως η κυβέρνηση εφαρμόζει τις υποσχέσεις της, τονίζει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη Guardian, όπου χαρακτηρίζει ως άκυρο το επιχείρημα ότι με Grexit θα ήταν καλύτερα.



Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει αναλάβει την πιο δύσκολη δουλειά στην Ευρώπη, καθώς είναι ο οικονομικός επικεφαλής μιας χώρας, η οποία βιώνει την χειρότερη ύφεση της μεταπολεμικής ιστορίας της, είναι αντιμέτωπη με ένα τεράστιο χρέος ενώ εξαρτάται οικονομικά από τη διεθνή βοήθεια, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα ''The Guardian''.

''Θα χρησιμοποιήσω καρότο και μαστίγιο για να κυνηγήσω την ανώτερη τάξη που απέφυγε να βοηθήσει τη χώρα βγάζοντας τα χρήματά της στο εξωτερικό στο απόγειο της κρίσης. Δεν είχαμε τον χρόνο να κυνηγήσουμε τους πλούσιος και να δημιουργήσουμε μία αίσθηση δικαιοσύνης''
Στη συνέντευξη του ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών υπόσχεται άρση των capital controls εντός του 2016 και απολογείται για το νέο Μνημόνιο.
''Η νέα συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές που επιτεύχθηκε το περασμένο καλοκαίρι αποτελεί έναν πολύ δύσκολο συμβιβασμό που έκανε η κυβέρνηση με την πλάτη στον τοίχο. Ακόμα και τώρα δεν είναι βέβαιο ότι η Αθήνα θα βγει από την κρίση με τον τρόπο που θα ήθελε η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ''.

Αμέως μετά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επικαλείται τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών.
''Ακόμα και ο Σόιμπλε έχει πει ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζει αυτά που έχει υποσχεθεί και ότι διαπραγματεύεται με τους δανειστές με έναν πολύ πιο εποικοδομητικό τρόπο''.

Ο Τσακαλώτος δεν παραλείπει να ρίξει τα βέλη του προς το κόμμα του Λαφαζάνη και τους υποστηρικτές της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
''Το επιχείρημα ότι τα πράγματα θα ήταν καλύτερα αν είχαμε φύγει από την ευρωζώνη τον Ιούλιο μοιάζει να βασίζεται στην υπόθεση ότι δε θα είχαμε χρηματοδοτικές ανάγκες και ότι δε θα υποχρεωνόμασταν να πάμε στο ΔΝΤ για ένα νέο δάνειο και ότι το ΔΝΤ δε θα επέβαλε όρους.
Αυτή η ιδέα, ότι εκτός ευρωζώνης είσαι τελείως ελεύθερος να κάνεις ό,τι θέλεις, δεν υποστηρίζεται από την οικονομική θεωρία ή την οικονομική ιστορία''.

Εντύπωση όμως προκαλεί η ομολογία του Τσακαλώτου στη Guardian πως δεν έχουν γίνει πολλά στην αντιμετώπιση της ολιγαρχικής ελίτ.
''Θα χρησιμοποιήσω καρότο και μαστίγιο για να κυνηγήσω την ανώτερη τάξη που απέφυγε να βοηθήσει τη χώρα βγάζοντας τα χρήματά της στο εξωτερικό στο απόγειο της κρίσης. Δεν είχαμε τον χρόνο να κυνηγήσουμε τους πλούσιος και να δημιουργήσουμε μία αίσθηση δικαιοσύνης''.

ΠΗΓΗ ; newsit.gr