Πού πήγαν οι φίλοι του Αλέξη Τσίπρα
Νέους φίλους, νέες συμμαχίες αναζητάει ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αφού οι μέχρι πρόσφατα ισχυροί υποστηρικτές του, σε διεθνές επίπεδο αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.
Φαίνεται ότι αυτή την ανάγκη την αναγνωρίζει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, εξού και το φλερτ με τον Φρανσουά Ολάντ και τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές που προκαλεί ρίγη στο ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι τυχαίο ότι πρόσφατα διέρρευσε διάλογος του Αλέξη Τσίπρα με τον Γάλλο πρόεδρο όπου ο κ. Ολάντ φέρεται να τον ρώτησε αν το ΠΑΣΟΚ πήγε πάλι με τη ΝΔ, προκαλώντας εγκεφαλικά στη Χαριλάου Τρικούπη.
Σε κάθε περίπτωση βέβαια το όποιο «φλερτ» είναι δύσκολο και θα περάσει από χίλια κύματα, όμως ήδη ο Αλέξης Τσίπρας έχει να μετράει τις απώλειες του Νικολά Μαδούρο, της Κριστίνα Κίρχνερ στην Αργεντινή, ενώ δεν είναι στα καλύτερά του και ο Πάμπλο Ιγκλέσιας των Podemos στην Ισπανία και η Ντίλμα Ρουσέφ στη Βραζιλία.
Ο Νικολά Μαδούρο στο περιθώριο
2376439
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, πρώην οδηγός λεωφορείου, Νικολά Μαδούρο έχει σοβαρά προβλήματα να αντιμετωπίσει, ενώ δεν αποκλείεται να αναγκαστεί να αποχωρήσει.
Υπέστη μια σημαντική ήττα και πλέον έχει σοβαρά εσωτερικά θέματα να ασχοληθεί. Το «Τραπέζι Δημοκρατικής Ενότητας» (MUD) έλαβε 112 έδρες από τις συνολικά 167 του κοινοβουλίου, σύμφωνα με το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο, δηλαδή μια πλειοψηφία των δύο τρίτων η οποία του δίνει ευρείες αρμοδιότητες. Πενήντα πέντε έδρες διατηρεί το Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βενεζουέλας (PSUV) του Μαδούρο που έλεγχε το κοινοβούλιο επί 16 χρόνια.
Η αντιπολίτευση δεν είχε ποτέ τόσο μεγάλη δύναμη. Το κοινοβούλιο καθώς και όλα τα κρατικά όργανα κυριαρχούνταν από το 1999 από τον τσαβισμό, το κίνημα του θανόντα προέδρου Ούγκο Τσάβες (1999-2013) .
Η νίκη της αντιπολίτευσης συνιστά βαρύ πλήγμα για τον 53χρονο πρόεδρο, ο οποίος κυβερνά από το 2013.
Το γεγονός ότι η αντιπολίτευση έχει πλέον την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού, εκτιμά ο Λουίς Βισέντε Λεόν, πρόεδρος του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Datanalisis και προειδοποιεί: «Η αντιπολίτευση δεν πρέπει να τρέφει αυταπάτες, οι πολίτες την ψήφισαν για να ξεφορτωθούν τον Μαδούρο αλλά και για να επιλυθεί το πρόβλημα ότι δεν υπάρχουν αυγά, δεν υπάρχει ζάχαρη γιατί η οικονομική κρίση είναι αμείλικτη».
fd
Ο Νικολά Μαδούρο έχει στηρίξει τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ οι δύο άνδρες συναντήθηκαν σχετικά πρόσφατα κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη. Μάλιστα την 1η Ιουλίου του 2015 και ενώ η Ελλάδα ζούσε τις δικές της δυσκολίες, με το δημοψήφισμα και τις κλειστές τράπεζες, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας είχε σταθεί στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα τονίζοντας ότι ο λαός του έζησε τα ίδια και έτρωγε ζωοτροφές για να διώξει το ΔΝΤ! «Εμείς όλα αυτά τα έχουμε ήδη ζήσει. Αν μπορούσαμε να μιλήσουμε με τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, θα μπορούσαμε να τραγουδήσουμε μαζί τους και να τους πούμε πως εδώ είχαν ιδιωτικοποιηθεί όλα, πως είχαν εξαφανιστεί οι συντάξεις και η δημόσια εκπαίδευση, πως η εκπαίδευση ιδιωτικοποιήθηκε. Επίσης πώς ο λαός μας έτρωγε "perrarina" (μάρκα ζωοτροφής). Και πώς σπάσαμε τα δεσμά μας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο» έλεγε τότε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας και καλούσε τους Έλληνες πολίτες «να μη φοβούνται».
Πλέον πολλοί βλέπουν στην ήττα του τη χρεοκοπία της πολιτικής ιδεολογίας του Τσάβες και αρκετοί εκλαμβάνουν τις εκλογές ως πρώιμο δημοψήφισμα όσον αφορά το πρόσωπο του προέδρου Μαδούρο, του πρώην οδηγού λεωφορείου και στενού συνεργάτη του Τσάβες, τον οποίο εκείνος έχρισε πολιτικό διάδοχο.
Σε κάθε περίπτωση η κάθετη πτώση των τιμών του πετρελαίου, βασικού αγαθού της βενεζουελανής οικονομίας, οδήγησε σε πρωτοφανή οικονομική κρίση, τεράστιες ελλείψεις σε τρόφιμα και βασικά είδη ανάγκης, αύξηση του πληθωρισμού και κορύφωση της βίας στη χώρα. Η Βενεζουέλα, η οποία ήταν άλλοτε μία από τις πιο πλούσιες χώρες της Λατινικής Αμερικής, είδε την οικονομία της να καταρρέει με τον ίδιο ρυθμό που κατέρρεαν και οι τιμές του πετρελαίου, το οποίο είναι σχεδόν ο μοναδικός πλούτος της.
Κουρασμένοι να περιμένουν ώρες μπροστά στα σούπερ-μάρκετ για να βρουν βασικά προϊόντα, οι Βενεζουελανοί έχουν να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό που υπερβαίνει το 200%.
Το τέλος της δυναστείας των Κίρχνερ στην Αργεντινή
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΚΡΙΣΤΙΝΑ ΦΕΡΝΑΝΤΕΣ
Η 12ετής περίοδος προεδρίας της Κίρχνερ και προηγουμένως του συζύγου της Νέστορ Κίρχνερ στην Αργεντινή τελείωσε. Μάλιστα η Κριστίνα Κίρχνερ στις εκλογές δεν κατάφερε να βοηθήσει αρκετά και να βγάλει πρώτο έναν δικό της άνθρωπο... Το τέλος εποχής για τους Κίρχνερ είναι γεγονός.
«Εγώ δεν θα φύγω με ελικόπτερο», φέρεται να έχει πει η πρόεδρος της Αργεντινής και έτσι έγινε. Η γοητευτική και δυναμική πρόεδρος δεν έφυγε με ελικόπτερο, αλλά έφυγε.
Ο νικητής των εκλογών Μαουρίτσιο Μάκρι που κατά πολλούς είναι μια στροφή της χώρας προς τα δεξιά, έχει τώρα να διαχειριστεί τη βαριά πολιτική κληρονομιά των Κίρχνερ αλλά και την ιδιαίτερη οικονομία της Αργεντινής. Η τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Λατινικής Αμερικής παρουσιάζει υψηλό πληθωρισμό, ενώ ο διάδοχος της Κίρχνερ έχει απέναντί του και τα αμερικανικά κερδοσκοπικά hedge funds, με τα οποία συγκρούστηκε ανηλεώς η πρώην πρόεδρος της Αργεντινής μετά τη χρεοκοπία της χώρας το 2001. Ωστόσο παρά τις συγκρούσεις ακόμη η χώρα παλεύει...
kjh
Η Κίρχνερ έδειχνε τελευταία ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Έστειλε επιστολή στον Αλέξη Τσίπρα τον Ιανουάριο, όταν έγινε πρωθυπουργός, ενώ στο δημοψήφισμα όταν επικράτησε το «όχι» η πρόεδρος της Αργεντινής, έσπευσε πάλι. «Ο ελληνικός λαός είπε ΟΧΙ στις αδύνατες και ταπεινωτικές συνθήκες που ισχυρίζονται ότι του επιβάλλουν για την αναδιάρθρωση του εξωτερικού χρέους του. Εμείς, οι Αργεντινοί, ξέρουμε καλά περί τίνος πρόκειται. Ας ελπίσουμε ότι η Ευρώπη και οι ηγέτες της θα καταλάβουν το μήνυμα της κάλπης. Δεν είναι δυνατόν να απαιτείται από κανέναν να υπογράψει τη ληξιαρχική πράξη θανάτου του» έγραφε.
Θαμπώνει το άστρο των Podemos στην Ισπανία
ΤΣΙΠΡΑΣ ΙΓΚΛΕΣΙΑΣ PODEMOS
Μεγάλους πονοκεφάλους έχει να διαχειριστεί ο Πάμπλο Ιγκλέσιας των Podemos στην Ισπανία. Όταν ήρθε στην Ελλάδα, προεκλογικά και ανέβηκε να χαιρετήσει το πλήθος στην κεντρική προεκλογική ομιλία του Αλέξη Τσίπρα τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Απειλούσε ευθέως τον Ραχόι, όλα πήγαιναν καλά, τα ποσοστά ανέβαιναν διαρκώς... Εκείνη την περίοδο, στις αρχές του 2015 και νωρίτερα, μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα παρουσιάζονταν ως αδελφά κόμματα, έβγαιναν μαζί φωτογραφίες, στήριζαν διαρκώς ο ένας τον άλλο.
Τώρα όμως κάτι έχει αλλάξει... Μετά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα φάνηκε να παίρνει κάποιες αποστάσεις από τον Αλέξη Τσίπρα και τους χειρισμούς του, ενώ τα νούμερα των δημοσκοπήσεων άρχισαν να αλλάζουν.
Πλέον το Podemos εμφανίζεται στο τέλος στην τετράδα των μεγάλων κομμάτων με το κυβερνών κόμμα του Μαριάνο Ραχόι να καταγράφει αξιοσημείωτη αντοχή παραμένοντας πρώτο.
Συγκεκριμένα, στην πιο πρόσφατη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού καναλιού Τelecinco το PP (Λαϊκό Κόμμα) καταγράφει 27,4%, το PSOE (Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα) 23,7%, οι φιλελεύθεροι Ciudadanos (Πολίτες) σημειώνουν 18,1%, ενώ οι Podemos περιορίζονται στο 16,3%.
2229357
Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας είχε να διαχειριστεί ταυτόχρονα το κλείσιμο των τραπεζών στην Ελλάδα, που προβλήθηκε στα media της χώρας και έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης από την κυβέρνηση Ραχόι, και την αποχώρηση του «πολιτικού νου» του Podemos, του 52χρονου Χουάν Κάρλος Μονεδέρο.
Όπως φαίνεται η κατάσταση με την Ελλάδα, το κλείσιμο των τραπεζών, το τρίτο μνημόνιο στοίχισαν στους Podemos.
Οι δύσκολες μέρες της Ντίλμα Ρούσεφ
2310131
Η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ, περνάει δύσκολες μέρες. Περίμενε μια απόφαση που θα κρίνει το πολιτικό της μέλλον καθώς η αντιπολίτευση μεθόδευσε την άμεση παραπομπή της σε πολιτική δίκη με στόχο την καθαίρεσή της.
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας μπορεί να ανέστειλε προσωρινά τη διαδικασία αποπομπής της αριστερής προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ, ωστόσο τίποτα δεν τελείωσε.
Η Πρόεδρος της χώρας που επανεκλέχτηκε το 2014 στο δεύτερο γύρο με 51,6%, αλλά στο Κοινοβούλιο δεν έχει απόλυτη πλειοψηφία και κυβερνάει με τα μικρότερα σύμμαχα κόμματα (ανάμεσα τους και το ΚΚ της Βραζιλίας), αντιμετωπίζει πρόταση αποπομπής.
Ο πρόεδρος της Βουλής, Εντουάρντο Κούνια, που ο ίδιος είναι υπό έρευνα για διαφθορά στον πετρελαϊκό κολοσσό «Πετρομπράς» και για κρυφούς λογαριασμούς στην Ελβετία ύψους 5 εκατ. δολαρίων, έκανε αποδεκτή την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής κατά της Ρουσέφ με το ερώτημα της αποπομπής της. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν την Ρουσέφ για διαφθορά, κακοδιαχείριση στην «Πετρομπράς».
Για την ώρα το πολιτικό της μέλλον είναι αβέβαιο.
Με τη Ρούσεφ ο Αλέξης Τσίπρας έχει συναντηθεί πολλές φορές. Ακόμη και σε δύσκολες στιγμές η ίδια πρόσφερε στήριξη. «Γνωρίζουμε τις δυσκολίες της Ελλάδας, γιατί και εμείς την ίδια δυσμενή κατάσταση βιώσιμα πριν από μερικά χρόνια», έλεγε στον πρωθυπουργό το καλοκαίρι στο περιθώριο της Συνόδου Ευρωπαϊκής Ένωσης – Νοτίου Αμερικής και Καραϊβικής.
Δείτε επίσης....
ΠΗΓΗ ; newsbeast.gr