Σπιτικά μηλοπιτάκια
λικά για 4-6 άτομα
Για τη ζύμη
114 γραμμάρια βούτυρο ή μαργαρίνη
10 κουταλιές της σούπας κρύο νερό
380 γραμμάρια αλεύρι
1/2 κουταλιά του γλυκού αλάτι
1 κρόκο αυγού χτυπημένο για το άλειμμα
Λίγη ζάχαρη για πασπάλισμα
Για τη γέμιση
1 κουταλιά του γλυκού κανέλα
1/2 κουταλιά του γλυκού μοσχοκάρυδο
1 1/2 κουταλιά της σούπας αλεύρι
6 μήλα
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
3/4-1 φλιτζανιού ζάχαρη
1/2 κουταλιά του γλυκού αλάτι
Εκτέλεση
Για τη ζύμη
Σε μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με το αλάτι.
Κόβουμε μέσα το βούτυρο και το ανακατεύουμε τρίβοντάς το, μέχρι να γίνει σαν να έχει το αλεύρι μικρά μπαλάκια. Προσέχουμε το βούτυρο να είναι καλά παγωμένο. Καλό είναι τα χέρια μας να είναι κρύα και στεγνά.
Μετά προσθέτουμε το νερό σταδιακά μέχρι να κρατιέται η ζύμη και να μπορούμε να την ανοίξουμε. Μη χρησιμοποιήσετε περισσότερο νερό απ' ό,τι χρειάζεται.
Βάλτε τη ζύμη σε πλαστική σακούλα, πατήστε τη να γίνει επίπεδη και βάλτε τη στο ψυγείο για τουλάχιστον 15 με 20 λεπτά.
Για τη συναρμολόγηση γέμισης - ζύμης
Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το αλάτι, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το αλεύρι.
Καθαρίζουμε και κόβουμε κομματάκια τα μήλα. Τα ρίχνουμε στο μπολ να καλυφθούν με το μείγμα καλά.
Ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη μέχρι έχει πάχος 1/2 εκ. Στη συνέχεια παίρνουμε ένα κυκλικό κουπ πατ και κόβουμε τη ζύμη σε δίσκους.
Ρίχνουμε στην άκρη του κάθε δίσκου ζύμης 1 έως και 2 κουταλιές σούπας από τη γέμιση μήλου και καλύπτετε τα μηλοπιτάκια με το υπόλοιπο της ζύμης πάνω τα μήλα και πιέζουμε ένα πιρούνι τα τοιχώματα για να κολλήσει καλά.
Χαράσσουμε τα μηλοπιτάκια με ένα μαχαίρι στο πάνω μέρος και τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα. Στη συνέχεια τα αλείφουμε με κρόκο αυγού. Προαιρετικά πασπαλίζετε και με λίγη ζάχαρη.
Ψήνουμε για 30 λεπτά τα μηλοπιτάκια στους 180 βαθμούς.
Στο τέλος πασπαλίζουμε άχνη ζάχαρη, κανέλα και σερβίρουμε.
Δείτε επίσης....
ΠΗΓΗ ; newsbeast.gr