Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Ως προς το πρώτο σκέλος του σύνθετου ερωτήματος πράγματι είναι βέβαιο ότι σε καμία περίπτωση ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν σκοπεύει να ικανοποιήσει την απαίτηση του υπουργού Άμυνας και προέδρου των ΑΝΕΛ για απομάκρυνση από την κυβέρνηση του αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για την Μεταναστευτική Πολιτική.


Ως προς το δεύτερο σκέλος αν αυτός που θα "φύγει" από την κυβέρνηση θα είναι ο κ. Καμμένος τελικά ούτε αυτό είναι μια εξέλιξη που θα επιθυμούσε ο κ. Τσίπρας, γιατί μπορεί να δημιουργούσε κλίμα πολιτικής αστάθειας, επικίνδυνης για τη χώρα μεσούσης μάλιστα της προσφυγικής κρίσης και της αξιολόγησης.

Το Μέγαρο Μαξίμου σε καμία περίπτωση δεν θέλει να ανατραπούν οι ούτως ή άλλως λεπτές ισορροπίες στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού και η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα ότι και ο κ Μουζάλας και ο Κ. Καμμένος χρειάζονται στην κυβέρνηση αποτυπώνει τις πραγματικές προθέσεις του πρωθυπουργού: να παραμείνουν και οι δύο στη κυβέρνηση.

Πάντως μέχρι και την επιστροφή του Πάνου Καμμένου από τις ΗΠΑ στην κυβέρνηση κρατούν χαμηλούς τόνους καθώς από χθες ξεκίνησε και επίσημα η εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε.- Τουρκίας για το προσφυγικό, γεγονός που ανάγκασε τον κ. Τσίπρα να συγκαλέσει σύσκεψη το Σάββατο στο Μαξίμου, στην οποία μετείχαν όλοι οι συναρμόδιοι Υπουργοί, στην οποία αποφασίστηκε η σύσταση Κυβερνητικού Συμβουλίου για την Προσφυγική και Μεταναστευτική Πολιτική υπό τον Πρωθυπουργό, με αντικείμενο την εφαρμογή της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.

Στο πλαίσιο αυτό αναζητείται η κατάλληλη νομική φόρμουλα με πιο πιθανή εξέλιξη την διαχείριση της προσφυγικής και μεταναστευτικής πολιτικής προσφυγικής να την αναλάβει κεντρικά ο Πρωθυπουργός με το νεοσυσταθέν Κυβερνητικό Συμβούλιο να μετεξελίσσεται σε Γενική Γραμματεία την ευθύνη της οποίας θα αναλάβει ο κ. Μουζάλας.

Την ίδια ώρα με συνέντευξή του στην εφημερίδα "Real News" ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος ζητούσε εμμέσως πλην σαφώς από τη Ν.Δ. να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του κ. Μουζάλα προκαλώντας έντονο εκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου. "Εγώ έχω εννέα βουλευτές, όχι πενήντα για να κατατεθεί πρόταση μομφής κατά υπουργού. Αν όμως κατατεθεί πρόταση μομφής από άλλο κόμμα εγώ θα την ψηφίσω. Θα ψηφίσω κατά του κ. Μουζάλα" δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επί της ουσίας ο κ. Καμμένος αναζητά τρόπο προκειμένου να βγει αλώβητος, αφού έχει βρεθεί πολιτικά απομονωμένος έχοντας ουσιαστικά τη στήριξη μόνο της ΝΔ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες και οι υπουργοί των ΑΝΕΛ που μετέχουν στην κυβέρνηση δεν συμφώνησαν με την πρότασή του να παραιτηθούν.

Δεν αποκλείεται τελικά η υπόθεση Μουζάλα-Καμμένου να κλείσει στο πλαίσιο ενός συνολικού ανασχηματισμού της κυβέρνησης. ο οποίος όμως χρονικά προσδιορίζεται πλέον μετά το τέλος της αξιολόγησης κατά τον Μάιο δηλαδή, γεγονός που δεν ικανοποιεί τον κ. Καμμένο, αν και ο ίδιος έριξε τους τόνους αποσυνδέοντας το αίτημα για παραίτηση Μουζάλα από τη βιωσιμότητα της κυβέρνησης.

Με την επιστροφή εν τέλει του υπουργού Εθνικής Άμυνας από τις ΗΠΑ μετά την 25η Μαρτίου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, ενώ σήμερα το απόγευμα αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η παρουσία του Γ. Μουζάλα στη Βουλή καθώς το απόγευμα θα απαντήσει σε επίκαιρη επερώτηση 12 βουλευτών της ΝΔ για το προσφυγικό.

ΠΗΓΗ ; newsit.gr

Περισσότερα...