Με απεργία απειλούν οι καθηγητές μέσα στις πανελλήνιες!!!!
Απειλείται η ομαλή διεξαγωγή των φετινών Πανελληνίων εξετάσεων καθώς οι καθηγητές διαμαρτύρονται για τα τεράστια κενά στα σχολεία.
Από τη μια οι υποψήφιοι που ετοιμάζονται για τη μάχη των Πανελληνίων, η οποία αρχίζει τη Δευτέρα 16 Μαΐου, με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και από την άλλη οι καθηγητές οι οποίοι προετοιμάζονται για απεργίες κατά τη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου.
Διαβάστε εδώ όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις πανελλήνιες 2016
Καθώς σήμερα (11/05) ολοκληρώνεται το διδακτικό έτος στα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας και το εκπαιδευτικό σύστημα μπαίνει στην τελική ευθεία για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις, οι καθηγητές «ρίχνουν στο τραπέζι» το ζήτημα των κινητοποιήσεων.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», η οριστική απόφαση θα ληφθεί στις 21 Μαΐου από τη γενική συνέλευση των προέδρων των τοπικών ενώσεων καθηγητών (ΕΛΜΕ).
Χθες, η ΟΛΜΕ ανέφερε ότι «ο κόσμος της εκπαίδευσης οφείλει να αγωνιστεί για να σταματήσει την πολιτική περικοπών και της λιτότητας στον χώρο της εκπαίδευσης», τονίζοντας ότι η φετινή σχολική χρονιά θα ολοκληρωθεί με 3.000 κενά εκπαιδευτικών σε δευτεροβάθμια και πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ η κατάσταση θα χειροτερέψει από Σεπτέμβριο.
Δείτε επίσης....
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, παρά τις εξαγγελίες του Υπουργείου για 20.000 διορισμούς σε βάθος τριετίας, ο υπουργός Νίκος Φίλης, μετά την τελευταία συνάντηση του με τους εκπροσώπους των θεσμών δεν είχε κάτι που να μπορέσει να εμφανίσει ως επιτυχία. Βέβαια, τα δεδομένα μπορούν να αλλάξουν μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης για τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας.
«Το υπουργείο συστηματικά προσπαθεί να καλύψει τς ανάγκες με εξοικονόμηση ωρών εκπαιδευτικών (κατάργηση υπεύθυνων εργαστηρίων), με διάθεση εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες και τα ΔΙΕΚ, με αλλαγές στα ωρολόγια προγράμματα, με συγχωνεύσεις τμημάτων. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη μη πρόσληψη, δηλαδή απόλυση των αναπληρωτών, εκπαιδευτικούς "λάστιχο" να συμπληρώνουν ωράριο σε 4 διαφορετικά σχολεία και βαθμίδες, και πιθανά πλεονάσματα σε ειδικότητες», συμπλήρωσε η ΟΛΜΕ.
Πίεση για κινητοποιήσεις ασκούν και οι εκπαιδευτικοί που περιμένουν διορισμό. Το Συντονιστικό Αναπληρωτών – Αδιόριστων Εκπαιδευτικών ζητεί να γίνει απεργία κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, καθώς «η προκήρυξη μιας στάσης εργασίας ή μια μονοήμερη απεργία χωρίς χαρακτηριστικό κλιμάκωσης δεν είναι αρκετή».
Όπως αναφέρει το Συντονιστικό, εξαιτίας της μείωσης και της κατάργησης διδακτικών ωρών στο ολοήμερο δημοτικό σχολείο, την επόμενη σχολική χρονιά εκτιμάται ότι θα γίνουν από 5.500 έως 7.000 λιγότερες προσλήψεις εκπαιδευτικών ειδικοτήτων, ενώ από 800 έως 1.000 λιγότερες θα είναι οι προσλήψεις αναπληρωτών στα νηπιαγωγεία.
Σύμφωνα τέλος με την ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, φέτος στις στρατιωτικές σχολές θα δοθούν 819 θέσεις, όπως και πέρυσι.
Η απάντηση του υπουργείου
Για κλίμα υπονόμευσης των εξετάσεων έκανε λόγο ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης ενώ επισήμανε ότι «δεν υπάρχει ενδεχόμενο για απεργία διαρκείας», σχολιάζοντας το δημοσίευμα περί απεργίας των εκπαιδευτιών κατά τη διάρκεια των Πανελληνίων.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο υπουργός τόνισε ότι «τα κενά δεν υπάρχουν τον Μάιο. Τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για να μην υπάρξουν κενά τον Σεπτέμβριο. Συνεπώς δεν υπάρχει λογική και είναι αδιανόητο να δημιουργείται ένα κλίμα υπονόμευσης των εξετάσεων με τέτοιου είδους εξαγγελίες» και πρόσθεσε ότι «τα κενά καλύφθηκαν κατά το δυνατόν. Το ταμείο είναι συγκεκριμένο. Θα υπάρχει αναδιοργάνωση της εκπαίδευσης με έναν βασικό στόχο. Τον στόχο των διορισμών».
ΠΗΓΗ ; newsbomb.gr