Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Φοράμε τις καινούριες δερμάτινες μπότες που αγοράσαμε το Σάββατο, πατάμε στις λάσπες, τις λερώνουμε. Γυρνάει το παιδί από το μπάσκετ και τ’ αθλητικά του έχουν γίνει από άσπρα, μαύρα. Επιστρέφει σπίτι ο σύντροφός μας και κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, κατάφερε ν΄ αλλάξει χρώμα στα αγαπημένα του πάνινα παπούτσια.

Επειδή τα «βρώμικα» ατυχήματα δεν είναι για να τα γράφουμε στα παλαιά των υποδημάτων μας, δείτε πώς θα καθαρίσετε όλα σας τα παπούτσια ανάλογα με το υλικό τους.

Πάνινα παπούτσια: η εύκολη περίπτωση

«Πετάξτε» τα στο πλυντήριο

Αρχικά, θα χρειαστεί να αφαιρέσετε τα κορδόνια, τα οποία θα καθαρίσετε τρίβοντάς τα ελαφρά με μια οδοντόβουρτσα που θα έχετε βουτήξει σε κρεμοσάπουνο.

Στη συνέχεια, απομακρύνετε την βρωμιά από τον εξωτερικό άσπρο πάτο των παπουτσιών με ένα πανί ή οδοντόβουρτσα και λίγο υγρό σαπούνι. Για τις μικρές τρύπες, οι μπατονέτες είναι ιδανικές για να φύγουν οι ρύποι που έχουν κολλήσει μέσα.



Στη συνέχεια, τοποθετήστε τα παπούτσια σε μια θήκη- διχτάκι πλυσίματος ρούχων και βάλτε τα παπούτσια στον κάδο του πλυντηρίου. Το τρικ για να μην χάσουν τα παπούτσια την φόρμα τους είναι να προσθέσετε στον κάδο μια- δυο παλιές πετσέτες. Προτιμότερο είναι, επίσης, να χρησιμοποιήσετε υγρό απορρυπαντικό γιατί η σκόνη είναι πολύ πιθανό να «κολλήσει» στο ύφασμα.

Για τα μπλε σουέντ παπούτσια σας (ή του Έλβις!)

Μια που το σουέντ επέστρεψε δυναμικά στη μόδα, είναι πολύ πιθανό να έχετε επενδύσει σε ένα ζευγάρι σουέντ υποδήματα, όπως ο Έλβις. Επειδή είναι αρκετά ευαίσθητα, χρειάζονται και ιδιαίτερη μεταχείριση.

Ένα κόλπο για τους μικρούς λεκέδες είναι να τους «σβήσετε» απαλά με μια γόμα (φροντίστε να είναι καθαρή, χωρίς «μαυρίλες» από τα μολύβια).


Σε περίπτωση που ο λεκές έχει ξεραθεί, η καλύτερη επιλογή είναι να βουτήξετε ένα καθαρό πανί σε λίγο λευκό ξύδι και να το τρίψετε στο επίμαχο σημείο. Στη συνέχεια, για να διατηρήσετε την απαλή υφή του σουέντ, μπορείτε να περάσετε από πάνω με μια ειδική βούρτσα για καστόρι παπούτσια.

Για τις δερμάτινες μπότες/ μποτάκια/ αρβιλάκια/

Αρχικά, «ξεσκονίστε» τα με ένα καθαρό αλλά απαλό πανί για να μην αφήσει σημάδια πάνω στο δέρμα και αφαιρέστε τα κορδόνια. Στη συνέχεια, αναμίξτε ίσα μέρη από λευκό και νερό σε ένα μπολ και βουτήξτε μέσα ένα καθαρό πανί, χωρίς όμως να το μουλιάσετε. Έπειτα, περάστε το σε όλη την επιφάνεια των παπουτσιών, επιμένοντας παραπάνω στους λεκέδες.


Αφήστε τα παπούτσια να στεγνώσουν και μετά θα δείτε ότι είναι σαν καινούρια.

Για τα λουστρίνια

Αν ο λεκές δεν είναι έντονος , δοκιμάστε να τον αφαιρέσετε με ένα πανί και και λίγο κρεμοσάπουνο- τα λουστρίνια είναι πολύ πιο εύκολο να καθαριστούν από το κλασικό δέρμα. Αφού στεγνώσουν, τοποθετήστε μια μικρή ποσότητα βαζελίνης σε ένα πανί και γυαλίστε τα.



Σε περίπτωση που αυτό το κόλπο δεν «πιάσει», μια μικρή ποσότητα ασετόν σε ένα πανί πάνω στα επίμαχα σημεία, θα εξαφανίσει τα αντιαισθητικά σημάδια.

Για τις εσπαντρίγιες

Προς το παρόν είναι εκτός εποχής, αλλά των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν! Αρχικά, δείτε αν στο ταμπελάκι με τις οδηγίες αν επιτρέπεται το πλύσιμο στο πλυντήριο. Στην περίπτωση αυτή, ακολουθείτε τις οδηγίες που γράψαμε και για τα πάνινα παπούτσια.

Αν όχι ή αν προτιμάτε μια πιο οικολογική λύση, αφαιρέστε τους λεκέδες με μια πάστα που θ’ αποτελείται από 1 κουταλάκι του γλυκού νερό, ίση ποσότητα μαγειρικής σόδας και ίση ποσότητα από λευκό ξύδι. Με μια καθαρή οδοντόβουρτσα, τρίψτε την πάστα πάνω στα επίμαχα σημεία και στη συνέχεια αφαιρέστε τα υπολείμματά της με ένα στεγνό πανί.

Για τις αγαπημένες μας μπαλαρίνες, όλα εξαρτώνται από την ποιότητά τους. Αν είναι δερμάτινες, ακολουθείτε τις αντίστοιχες οδηγίες, για τις πάνινες το ίδιο κ.ο.κ.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, αν φοβάστε ότι μπορεί να χαλάσετε κάποιο αγαπημένο σας ζευγάρι ή αν δεν βγάζετε άκρη με τις οδηγίες που αναγράφονται πάνω στο σχετικό ταμπελάκι, είναι προτιμότερο να δώσετε κάποια χρήματα στο καθαριστήριο και να μην κάνετε επίφοβα πειράματα.

ΠΗΓΗ : www.mama365.gr

Περισσότερα...