Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Στις 27 Αυγούστου η εκκλησία μας γιορτάζει τον Άγιο Φανούριο, τον μέγα ευρετή απολεσθέντων αντικειμένων.

Πλήθος πιστών γυναικών την παραμονή ετοιμάζουν την φανουρόπιτα, η οποία φτιάχνεται με 7 ή 9 και την ώρα της παρασκευής της διαβάζουν την παρακάτω ευχή:

Κύριε Ιησού Χριστέ, ο Ουράνιος Άρτος, ο της βρώσεως της μενούσης εις τον αιώνα πλουσιοπάροχος χορηγός, ο δοτήρ των αγαθών, ο δέ Ηλιού τροφήν αγεώργητον πηγάσας, η ελπίς των απηλπισμένων, η βοήθεια των αβοηθήτων και σωτηρία των ψυχών ημών.

Ευλόγησον τα δώρα ταύτα και τους ταύτα σοι προσκομίσαντας, εις δόξαν σήν και τιμήν του αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Φανουρίου.

Παράσχου δέ, αγαθέ, τοις ευπρεπίσασι τους πλακούντας τούτους, πάντα τά εγκόσμια καί υπερκόσμια αγαθά σου.

Εύφρανον αυτούς εν χαρά μετά του προσώπου σου, δείξον αυτοίς οδούς προς σωτηρίαν. Τα αιτήματα τών καρδιών αυτών καί πάσαν τήν βουλήν αυτών ταχέως πλήρωσον, οδηγών αυτούς προς εργασίαν τών εντολών σου, ίνα διά παντός εν ευφροσύνη καί αγαλλιάσει
υμνώσι καί δοξάσωσι το πάντιμον καί μεγαλοπρεπές όνομά σου, πρεσβείαις της υπερευλογημένης Θεοτόκου, του αγίου ένδοξου νεομάρτυρος Φανουρίου, του Θαυματουργού, καί πάντων σου τών αγίων.  Αμήν.

Οι εκκλησίες κατακλύζονται την μέρα αυτη απο φανουρόπιτες, οι οποίες διαβάζονται και προσφέρονται στους πιστούς ως ευλογία.

Υλικά:

3 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα χυμό πορτοκαλιού
2/3 κούπας σπορέλαιο
1/2 κούπα καρύδια χοντροκομμένα
1/2 κούπα σταφίδες μαύρες
1 κ.γ μαγειρική σόδα
1/2 κ.γ γαρύφαλλο τριμμένο
1 1/2 κ.γ κανέλα

Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι, την σόδα, το γαρύφαλλο και την κανέλα.

Χτυπάμε στο μπλέντερ ή με το μίξερ για 1 λεπτό την ζάχαρη με το σπορέλαιο και τον χυμό πορτοκαλιού.

Το ρίχνουμε στο μείγμα με το αλεύρι, προσθέτουμε τα καρύδια και τις σταφίδες και ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα μέχρι να ενωθούν τα υλικά.

Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψάκι 28 εκ περίπου και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου.

Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

ΠΗΓΗ: www.eimaimama.gr