Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Γνωστή και ως «φυτό της ζωής» και της «αθανασίας», η αλόη διαθέτει το μακρύτερο ίσως κατάλογο χρήσης στη διεθνή ιατρική βιβλιογραφία.

Αποτελεί -εκτός των άλλων- το θαυματουργό φυτό για ένα άψογο δέρμα, με ενυδατικές, καθαριστικές και θεραπευτικές ιδιότητες, κατάλληλη για κάθε τύπο επιδερμίδας.

Η αλόη, αν και ονομαστή και λατρεμένη κατά την αρχαιότητα -την χρησιμοποίησαν μεγάλοι αρχαίοι πολιτισμοί όπως: ο ελληνικός, ο αιγυπτιακός, ο περσικός, ο ρωμαϊκός, ο κινεζικός αλλά και ο ινδικός-  η Δύση ανακάλυψε τις θεραπευτικές ιδιότητές της τα τελευταία χρόνια. Το 1959 ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FΑΟ) άνοιξε το δρόμο για την ευρύτερη χρήση και διάδοσή της, επικυρώνοντας και επίσημα τις ευεργετικές της ιδιότητες.
Το καταπληκτικό αυτό φυτό μπορεί να αντιμετωπίσει πάνω από εξήντα διαφορετικές παθήσεις, πολλές από τις οποίες δερματικές, ενώ βρίσκεται ακόμη στα ερευνητικά εργαστήρια, με τους ειδικούς να ανακαλύπτουν όλο και περισσότερες θεραπευτικές χρήσεις.

Με το τέλος του χειμώνα είναι απολύτως φυσιολογικό το δέρμα μας να έχει χάσει τη λάμψη του και τα μαλλιά μας να είναι άτονα και αδύναμα. Δυστυχώς και κατά την άνοιξη δεν καλυτερεύουν τα πράγματα. Θεωρητικά, ο οργανισμός μας ανακτά τις δυνάμεις του, αλλά πολλές φορές δεν είναι έτοιμος να επιταχύνει και να συμβαδίσει με την εποχή, με αποτέλεσμα να παρουσιάζει λειτουργικές δυσκολίες χωρίς τα κατάλληλα τονωτικά.
Τώρα, με τον ερχομό του καλοκαιριού πρέπει να προσαρμοστούμε σε ένα νέο κλιματικό καθεστώς το οποίο θέτει σε ακόμα μεγαλύτερη δοκιμασία την υγεία του δέρματος και των μαλλιών, καθώς πρέπει να αντιμετωπίσουν την απότομη αύξηση της θερμοκρασίας και την έντονη ηλιακή ακτινοβολία. Αν λοιπόν δεν τα φροντίσουμε εγκαίρως, κινδυνεύουν να αφυδατωθούν.
H αλόη είναι πλούσια σε βιταμίνες, ένζυμα και μεταλλικά στοιχεία. Τα ενεργά συστατικά της μεταφέρουν τα θρεπτικά στοιχεία στις εσωτερικές στιβάδες του δέρματος, ενώ τα πολυσακχαρίδια που περιέχει δημιουργούν πλέγμα, αποτρέποντας την απώλεια της φυσικής υγρασίας.

Βιταμίνες

Η Αλόη αποτελεί μια σημαντική πηγή βιταμινών, ειδικά A, C, E, σημαντικές βιταμίνες που ενεργοποιούν τις διαδικασίες αυτοκαθαρισμού του οργανισμού και είναι γνωστές ως αντιγηραντικές. Βιταμίνες της ομάδας Β (Β1, Β2, Β3, Β6, Β12 και φυλλικό οξύ). Πολύτιμες βιταμίνες βοηθούν στην καλή καρδιακή λειτουργία, την όραση, την καλή λειτουργία του νευρικού και μυϊκού συστήματος, βελτιώνουν τη μνήμη, τη συγκέντρωση και την ισορροπία.

Μέταλλα και ιχνοστοιχεία

Ασβέστιο που σε συνδυασμό με το μαγνήσιο ρυθμίζει τη λειτουργία της καρδιάς και είναι απαραίτητο για την πήξη του αίματος. Μαγνήσιο που βοηθάει στην ομαλή λειτουργία της καρδιάς, των νεύρων, των μυών και των οστών. Επίσης, βοηθάει στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και είναι ευεργετικό για τις μυϊκές κράμπες.

Αμινοξέα

Η αλόη περιέχει 18 αμινοξέα, σημαντικά δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών. Τα 8 βασικά αμινοξέα που ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει μόνος του υπάρχουν σε αφθονία στην αλόη. To αμινοξύ Λυσίνη που φαίνεται να αποτρέπει τις μεταστάσεις του καρκίνου αλλά και τον έρπη ζωστήρα υπάρχει στην αλόη σε φυσική μορφή.

Ένζυμα

Η αλόη περιέχει σημαντικά ένζυμα που ενεργοποιούν διαδικασίες στον οργανισμό. Η αμυλάση διασπά τους υδατάνθρακες για την καλύτερη πέψη τους και η λιπάση διευκολύνει τη διάσπαση και απορρόφηση του λίπους. Γι” αυτό το λόγο όσοι πίνουν αλόη κάνουν καλύτερη πέψη. Επίσης, η λιπάση απομακρύνει τα τριγλυκερίδια από τα τριχοειδή αγγεία. Η φωσφοκινάση έχει έργο να μεταφέρει φώσφορο και βοηθάει στην επιδιόρθωση των μυών. Η κρεατινίνη δίνει ενέργεια στους μύες και μειώνει την κόπωση. Η καταλάση αποτρέπει το σχηματισμό ελεύθερων ριζών.

Ενεργά συστατικά

Στο χυμό της Αλόης βρίσκονται σε μικρές ποσότητες συστατικά που λέγονται Ανθρακινόνες.  Πρόκειται για ουσίες που δρουν σαν φυσικά αντιβιοτικά και αποτελούν μια ασπίδα προστασίας ενάντια σε μύκητες, βακτηρίδια και ιούς. Τα φυτά της αλόης που μεγαλώνουν σε γλάστρες έχουν χαµηλή περιεκτικότητα σε ανθρακινόνες.

Αποτοξινώνει τον οργανισμό  

Η αλόη έχει ισχυρή αποτοξινωτική δράση. Λειτουργεί ως φυσική «σκούπα» που καθαρίζει τον οργανισμό από τις τοξίνες και τις βλαβερές ουσίες. Καθαρίζοντας το έντερο, αυξάνεται η ικανότητά του στην απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων.
Ακόμη, διεγείρει την ανανέωση των κυττάρων, δράση που οφείλεται στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που διαθέτει.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα   

Είστε εξαντλημένοι και εξουθενωμένοι; Η αλόη είναι ό,τι πρέπει για σας. Χάρη στην αλοερεζίνη, διεγείρει το αμυντικό σύστημα του οργανισμού, χαρίζοντάς του μια γερή δόση ενέργειας και βοηθώντας τον να αντιδράσει σε ενδεχόμενες ιώσεις και μολύνσεις. Η χρήση της αποδείχθηκε αποτελεσματική στη θεραπεία της ψωρίασης και σε άλλες ασθένειες.

Επουλώνει και θεραπεύει

Η επουλωτική δράση της αλόης θεωρείται πανάκεια κατά των εγκαυμάτων και των ελκών. Κι αυτό γιατί αυξάνει την παραγωγή των υγιών κυττάρων που δομούν τους ιστούς του οργανισμού. Σε αυτό προστίθεται και η άριστη ενυδατική της ικανότητα, η οποία οφείλεται στους πολυσακχαρίτες που, μεταξύ άλλων, βοηθούν το δέρμα να συγκρατεί το απαραίτητο νερό για να διατηρείται υγιές και λαμπερό. Αυτές οι ουσίες πράγματι καταφέρνουν να δημιουργήσουν μια ασπίδα προστασίας στα πιο βαθιά στρώματα του δέρματος, εμποδίζοντας την αφυδάτωση.
Για το λόγο αυτό, η αλόη αποτελεί ένα αναντικατάστατο συστατικό στα προϊόντα που χρησιμοποιούμε μετά το μπάνιο, μετά την έκθεση στον ήλιο και στις κρέμες αντιγήρανσης. Έχει αποδειχθεί ότι το gel της αλόης δεν είναι μόνο ένα άριστο φάρμακο με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες, αλλά κι ένα πολύτιμο καλλυντικό. Αρκεί μια λεπτή στρώση, δύο τρεις φορές την ημέρα για να έχετε ένα άμεσο αποτέλεσμα.

Για μάσκα προσώπου

Κόψτε ένα από τα χοντρά φύλλα της αλόης βέρα. Aφαιρέστε το εξωτερικό περίβλημα του φύλλου και χρησιμοποιήστε το υγρό που θα βγάλει ως μάσκα για 15 λεπτά. Eνυδατώνει και ανακουφίζει την ξηρή και ταλαιπωρημένη από τον ήλιο επιδερμίδα. Tονώνει και αναζωογονεί.

Ενυδατική κρέμα για λιπαρά-μεικτά δέρματα

Θα χρειαστείτε 5 κουταλιές τζελ αλόης βέρα, 1 κουταλιά γλυκερίνη και 5 σταγόνες από το αιθέριο έλαιο της προτίμησής σας (π.χ. τριαντάφυλλο, που απαλύνει και περιποιείται την επιδερμίδα).

Για περιποίηση μετά τον ήλιο

Αναμείξτε καλά 10 γρ. τζελ αλόη βέρα σε 50 γρ. βρασμένο νερό που το έχετε αφήσει να κρυώσει και περάστε με αποστειρωμένη γάζα τα σημεία που έχουν εκτεθεί στον ήλιο. Για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, μπορείτε να κάνετε κομπρέσες με το υγρό.

● Αν καπνίζετε και ζείτε σε μία πόλη με νέφος και καυσαέριο, τότε πολύ πιθανόν το δέρμα και τα μαλλιά σας να έχουν αρχίσει να εξασθενούν και να γίνονται εύθραυστα. Για να αντιμετωπίσετε την αφυδάτωση και την ξηρότητα χρειάζεστε μια δραστική θεραπεία  με αλόη.

● Ο χυμός της αλόης και όλα τα φυσικά παράγωγα που προέρχονται από την έκθλιψη των φύλλων του φυτού είναι πολύ πλούσια σε θεραπευτικές ουσίες. Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι ένα από τα συστατικά του, η αλοΐνη, έχει καθαρτικές ιδιότητες και δεν συνιστάται για ορισμένες εσωτερικές χρήσεις. Η υπερβολική κατανάλωση αλοϊνης μπορεί να προκαλέσει στον οργανισμό διάρροιες και απώλεια της χλωρίδας του εντέρου σε μεγάλο βαθμό. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της περιόδου, η αλοΐνη μπορεί να προκαλέσει μυϊκές συστολές στη μήτρα.

ΠΗΓΗ: www.naturanrg.gr