Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Από την αρχαιότητα, το καθαρό τρεχούμενο νερό ήταν κάτι το δυσεύρετο. Συνεπώς η εμφάνιση νερού στο έδαφος αντιμετωπιζόταν ως σημάδι θεϊκό και ως ένδειξη ευεργεσίας. Τα πηγάδια και τα σιντριβάνια είχαν και χρηστική αξία πέρα από την αισθητική που έχουν σήμερα. 

Την περίοδο της ειδωλολατρίας, οι πηγές θεωρούνταν ιερές και “ευλογημένες” και χρησιμοποιούνταν τις περισσότερες φορές ως ιεροί βωμοί. Εκεί οι άνθρωποι πίστευαν ότι μπορούν να προσεγγίσουν καλύτερα το “θείο”.

Στην αρχή οι πιστοί συνήθιζαν να προσφέρουν δώρα, όπως τρόφιμα και κοσμήματα για να  ευχαριστήσουν και να αναπτύξουν μια καλή σχέση με κάποια θεότητα. Το έθιμο εξελίχθηκε χρόνο με το χρόνο και άρχισαν να πετάνε νομίσματα μέσα στα σιντριβάνια, αντί να αφήνουν δώρα στους αυτοσχέδιους βωμούς. Τα κέρματα με αυτόν τον τρόπο συμβόλιζαν την προσφορά στο θεό και ήταν το αντάλλαγμα για να πραγματοποιηθεί η ευχή τους. Εξάλλου, είναι γνωστή η ιδιαίτερη σχέση συναλλαγής των ανθρώπων με τους θεούς, που υπήρχε από παλιά.

Η Fontana di Trevi στη Ρώμη είναι ίσως το διασημότερο και το πιο φωτογραφημένο σιντριβάνι του πλανήτη, το οποίο κατακλύζεται σε καθημερινή βάση από ορδές επισκεπτών. Μάλιστα λέγεται ότι η αξία των κερμάτων που ρίχνουν οι τουρίστες κάθε μέρα για να κάνουν μια ευχή, ξεπερνάει τα 3 χιλιάδες ευρώ. Υπάρχει και ειδική απαγόρευση στους πολίτες να βουτάνε για να πιάσουν τα νομίσματα από τον πυθμένα του. Το σιντριβάνι κλείνει για μία ώρα το βράδυ, προκειμένου να γίνει οργανωμένη περισυλλογή των κερμάτων από ειδικούς υπαλλήλους, παρουσία βέβαια αστυνομικών. Τα κέρματα μαζεύονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και καταλήγουν στο Βατικανό, το οποίο τα παραχωρεί με δωρεές.

Το σιντριβάνι στο ξενοδοχείο Bellagio του Λας Βέγκας βγάζει περίπου 12.000 δολάρια ετησίως και διαθέτει ειδικό σύστημα που απορροφά τα νομίσματα από τον πάτο του. Τα σιντριβάνια του mall στην Μινεσότα βγάζουν περίπου 2.000 δολάρια τον μήνα, τα οποία χαρίζονται σε φιλανθρωπικές και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, ενώ, το ποσό που μαζεύεται από αυτά της Disney World δωρίζεται σε παιδιά, που το έχουν ανάγκη.

Το σιντριβάνι στο ξενοδοχείο Bellagio του Λας Βέγκας βγάζει περίπου 12.000 δολάρια ετησίως και διαθέτει ειδικό σύστημα που απορροφά τα νομίσματα από τον πάτο του.
ΠΗΓΗ: www.womantoc.gr