Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Όχι, δεν πρόκειται για κρασί από πορτοκάλι.

Το πορτοκαλί κρασί (orange wine) είναι κάτι νέο και γίνεται από λευκά σταφύλια, τα οποία πολτοποιούμε και βάζουμε σε μεγάλα τσιμεντένια ή κεραμικά αγγεία.

Στη συνέχεια τα αφήνουμε να παλαιώσουν, μαζί με τις φλούδες και τα κουκούτσια (από 4 ημέρες το λιγότερο μέχρι ένα χρόνο).

Σε αυτή τη φυσική διαδικασία ωρίμανσης κρασιού δεν χρησιμοποιούνται καθόλου πρόσθετα, ούτε καν μαγιά.

Η γεύση του πορτοκαλί κρασιού είναι διαφορετική από αυτή που έχουν τα συνηθισμένα λευκά, αφού έχουν ελάχιστες φρουτώδεις και λουλουδάτες νότες. είναι καπνιστή και ελαφρώς ξινή λόγω της ζύμωσης και στο τέλος στυφή από την οξείδωση, γι΄ αυτό και κάποιοι δυσκολεύονται στην αρχή να το πιουν.

 Πως προήλθε το όνομα orange wine;

Ο Βρετανός εισαγωγέας κρασιού David Harvey είναι αυτός που έδωσε το συγκεκριμένο όνομα στο κρασί, στο Raeburn Fine Wine για να περιγράψει ένα μη παρεμβατικό είδος λευκής οινοποίησης.

Τι γεύση έχει το πορτοκαλί κρασί;

Το πορτοκαλί κρασί έχει έντονα μελωμένα αρώματα καρπών (σαρκώδη τροπικά φρούτα), φουντουκιού, καρυδιού Βραζιλίας, ώριμου μήλου, βερνικιού ξύλου, λινέλαιου, άρκευθου, μαγιάς και αποξηραμένης φλούδας πορτοκαλιού. Είναι ξηρό και αφήνει μια γεύση παρόμοια με μπύρα φρούτων.

Με τι φαγητά ταιριάζει το orange wine;

Λόγω της έντονης γεύσης του ζευγαρώνει με τρόφιμα έντονων γεύσεων όπως πιάτα με κάρυ, μαροκινή κουζίνα, αιθιοπική κουζίνα κορεάτικα πιάτα και παραδοσιακή ιαπωνική κουζίνα.

 Πως ξεκίνησε το πορτοκαλί κρασί;

Η διαδικασία της παραγωγής πορτοκαλί κρασιών είναι πολύ παλιά, αλλά η αρχαία αυτή διαδικασία επανήλθε στη μόδα τα τελευταία 20 χρόνια. Η προέλευση των πορτοκαλί κρασιών φτάνει στο 6000 π.Χ. πίσω και ξεκίνησε από τον Καύκασο (τη σύγχρονη Γεωργία). Τότε τα κρασιά ζυμώνονταν σε μεγάλα σκεύη που θάβονταν στο χώμα ( Qvevri) και σφραγίζονταν με πέτρες και κερί μέλισσας.

ΠΗΓΗ: www.news.gr

 

 

Περισσότερα...