Τα προϊόντα ελιάς προστατεύουν το σώμα από το οξειδωτικό στρες
Μπορούν τα προϊόντα της ελιάς να προστατέψουν το ανθρώπινο σώμα από το σύνδρομο του οξειδωτικού στρες; Η απάντηση στο ερώτημα είναι καταφατική, με βάση τουλάχιστον τα αποτελέσματα έρευνας του Ελληνικού και του Διεθνούς Παρατηρητηρίου Οξειδωτικού Στρες, σε Θεσσαλονίκη και Σαλέρνο Ιταλίας και του Εργαστηρίου Επεξεργασίας Τροφίμων και Μηχανικής, του Τμήματος Γεωπονίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Δείτε επίσης....
Ο πρόεδρος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Οξειδωτικού Στρες, πρώην καθηγητής Ελαιολάδου-Λιπαρών Υλών του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Απόστολος Κυριτσάκης, θα παρουσιάσει τη σχετική έρευνα στο 28ο συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας της Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών (ΕΕΕΟ), που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή.
«Το ελαιόλαδο, οι ελιές και τα φύλλα ελιάς, μπορούν να επηρεάσουν το οξειδοαναγωγικό σύστημα και να προστατεύσουν το σώμα μας από το σύνδρομο του οξειδωτικού στρες και πιθανόν να επιμηκύνουν τη διάρκεια της ζωής μας» υπογραμμίζεται στην έρευνα.
Το οξειδωτικό στρες (ΟΣ) είναι η αντίδραση του οργανισμού σε εξωγενείς ή/και ενδογενείς στρεσογόνους παράγοντες, όπως το κάπνισμα ή οι προσβολές από ασθένειες, που προκαλεί δυσλειτουργία του οξειδοαναγωγικού συστήματος. Εξαιτίας της δυσλειτουργίας αυτής, τα ενεργά οξειδωτικά είδη (ΕΟΕ) καθίστανται εκτός αντιοξειδωτικού ελέγχου, προκαλώντας εξασθένηση της κυτταρικής άμυνας, με πιθανές φυσικές και χημικές αλλαγές σε όλο το σώμα, που τελικά οδηγούν στο οξειδωτικό στρες.
Το ΟΣ, όπως τονίζεται στην εργασία, είναι το αποτέλεσμα της ανισορροπίας μεταξύ των αντιοξειδωτικών που περιέχει η δίαιτα που κάποιος ακολουθεί και η παρουσία των ελεύθερων ριζών που υπάρχουν στο σώμα του κάθε ανθρώπου. Επειδή το ΟΣ δεν συνοδεύεται από κλινικά συμπτώματα, ο μόνος τρόπος είναι να διαγνωσθεί μέσω ειδικών εργαστηριακών τεστ και της νέας προσέγγισης με REDOXOMICS, βοηθώντας έτσι τους ανθρώπους να προλάβουν την πρόωρη γήρανση και περισσότερες από 100 ασθένειες συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικού, εμφράγματος, διαβήτη, καρκίνου και νευρολογικές παθήσεις.
Η μεθοδική κατανάλωση του ελαιόλαδου, το οποίο αποτελεί φυσικό φρουτοχυμό και φυσική μονοακόρεστη λιπαρή ύλη πλούσια σε πολυφαινόλες, συνδράμει -σύμφωνα με την ίδια έρευνα, αλλά και παλαιότερες- στη μακροζωία των ανθρώπων που ζουν στη λεκάνη της Μεσογείου και στα χαμηλά ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων και άλλων ασθενειών, όπως ο καρκίνος. Ελιές και φύλλα ελιάς περιέχουν επίσης πολυφαινόλες που δρουν ως λειτουργικά συστατικά, προστατεύοντας τον οργανισμό μας από διάφορες ασθένειες που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες.
«Ιδιαίτερα η γνωστή σε όλους μας μεσογειακή δίαιτα φαίνεται να προστατεύει τα κύτταρα από την σμίκρυνση των τελομερών, που αποτελεί νέο βιοδείκτη γήρανσης και ασθενειών, στενά συνδεδεμένων με το οξειδωτικό στρές» υπογραμμίζεται στην εργασία.
Υπενθυμίζεται ότι το συνέδριο οργανώνεται από το Τμήμα Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στη διάρκεια των εργασιών του θα παρουσιαστούν περισσότερες από 300 εισηγήσεις από 270 συνέδρους σε διάφορες θεματικές ενότητες. Οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώνονται την προσεχή Παρασκευή.
ΠΗΓΗ: www.govastileto.gr