Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Όταν φτάνουν οι γιορτές, όλοι ξεκινάμε να ψάχνουμε τι δώρο θα πάρουμε στους αγαπημένους μας!

Γιατί η αλήθεια είναι πως τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή της αγάπης και της προσφοράς και πάντα θέλουμε να κάνουμε τους δικούς μας ανθρώπους χαρούμενους, δίνοντάς του κάτι που θα τους ικανοποιήσει και θα τους είναι χρήσιμο ή τουλάχιστον διασκεδαστικό! Και ποιος είναι ο πιο... δύσκολος παραλήπτης δώρων που έχεις γνωρίσει ποτέ; Φυσικά, το παιδί σου!

Το τι δώρο θα αγοράσεις για ένα παιδί, αποδεικνύεται συνεχώς ένα από τα πιο δύσκολα tasks, μιας και τα παιδιά αλλάζουν γνώμη και ενδιαφέροντα με την ταχύτητα του... φωτός! Και κάπως έτσι, αυτό για το οποίο σήμερα ορκίζονται πως δεν μπορεί να ζήσουν αν δεν το αποκτήσουν, αύριο μπορεί να αποτελεί ένα πολύ μακρινό παρελθόν! Για αυτό και χρειάζεται πάντα να ακολουθείς τις εναλλαγές και να αφιερώνεις πολύ χρόνο στην ανεύρεση του κατάλληλου δώρου!

Μία από τις πιο σταθερές επιλογές, εννοείται πως θα είναι πάντοτε τα παιχνίδια. Ακόμη και σε αυτή την κατηγορία, όμως, τα πράγματα συνεχώς δυσκολεύουν, μιας και η πληθώρα νέων παιχνιδιών, κάνει τα παιδιά να ξετρελαίνονται με ό,τι νέο κυκλοφορεί στο εμπόριο! Ωστόσο, όσα καινούρια παιχνίδια κι αν επινοούνται, κατασκευάζονται και... σκαρφαλώνουν στα ράφια των καταστημάτων, υπάρχουν και εκείνες οι περιπτώσεις των “παραδοσιακών” παιχνιδιών, που έχουν κερδίσει τη μάχη με το χρόνο και έχουν αναδειχθεί στα πιο διαχρονικά που δημιουργήθηκαν ποτέ!

Σίγουρα έχεις στο μυαλό σου πολλά από αυτά, ενώ αρκετά βρίσκονται ήδη στο παιδικό δωμάτιο (ή και σκορπισμένα σε ολόκληρο το σπίτι, όπως συνηθίζεται τις περισσότερες φορές!)! Για να καταφέρουν, όμως, αυτά τα παιχνίδια να “επιζήσουν” για τόσες διαφορετικές γενιές και να παραμείνουν στις πρώτες θέσεις των παιδικών προτιμήσεων, σημαίνει πως μάλλον είναι τα πλέον κατάλληλα και για τα δικά σου παιδιά, έτσι δεν είναι;

Ρίξε, λοιπόν, μια ματιά παρακάτω για να δεις ποια είναι τα μακροβιότερα παιδικά παιχνίδια του κόσμου και πάρε ιδέες για τα φετινά δώρα σου!

Μαριονέτες (2000 π.Χ.)

Υπάρχουν επιβεβαιωμένες αποδείξεις πως οι μαριονέτες υπήρχαν ακόμη και προ Χριστού και μάλιστα χρησιμοποιούνταν ως τρόπος επικοινωνίας και μετάδοσης μηνυμάτων. Οι πρώτες μαριονέτες φαίνεται πως κατασκευάστηκαν στην Αίγυπτο, ενώ αναφέρονται στα γραπτά από την αρχαία Ελλάδα του 422 π.Χ.! Επιπλέον, αρκετοί ιστορικοί θεωρούν πως οι μαριονέτες προϋπήρχαν και των ηθοποιών του αρχαίου θεάτρου!

Ξύλινοι κύβοι της αλφαβήτου (1800)

Οι ρίζες τους φτάνουν τόσο πίσω, όσο το 5000 π.Χ. σε παραπλήσια τουβλάκια που χρησιμοποιούνταν ως επιτραπέζια παιχνίδια. Οι κύβοι έγιναν γνωστού στα τέλη του 1600 από τον Άγγλο φιλόσοφο John Locke, ενώ επίσημα οι πρώτοι αλφαβητικοί κύβοι περιγράφηκαν σε βιβλίο το 1954. Από τότε είναι μια ιδιαίτερα δημοφιλής μέθοδος εκμάθησης του αλφάβητου για τα παιδιά!

Κηρομπογιές (1903)

Μία από τις πιο παλιές εφευρέσεις που μέχρι σήμερα ξετρελαίνει τα παιδιά, οι κηρομπογιές υφίστανται από τα μέσα του 1600, ενώ θεωρείται μία από τις πιο εύκολες και διαδεδομένες μπογιές με τις οποίες καταπιάνονται τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία!

LEGO (1916)

Από την εμφάνισή τους μέχρι σήμερα, τα LEGO ίσως να είναι τα πιο δημοφιλή παιχνίδια του κόσμου, ενώ η συνεισφορά τους στους τομείς της μηχανικής και της τεχνολογίας είναι ανεκτίμητη έως σήμερα! Δεν υπάρχει κανένα παιδί που να μην έχει καταπιαστεί με τα LEGO και να μην τα έχει λατρέψει, ενώ ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας τους αποδεικνύεται και από την αξία τους ως παιχνίδια STEM!

Play-Doh (1954)

Οι “πλαστελίνες” ή “πλαστοζυμαράκια” δημιουργήθηκαν στα μέσα του 1930 ως ειδικό καθαριστικό ταπετσαρίας. Ένα “ατύχημα” τα μετέτρεψε σε βασικό υλικό κατασκευής χριστουγεννιάτικων στολιδιών σε νηπιαγωγείο και τα υπόλοιπα είναι απλά... ιστορία!

Ο κύβος του Rubik (1980)

Αυτό το... τρισδιάστατο παζλ είναι παγκοσμίως μία από τις μεγαλύτερες “σπαζοκεφαλιές”, μιας και αποτελεί τον πιο ευρέως διαδεδομένο γρίφο όλων των εποχών! Η αξία του έγκειται στο γεγονός πως διδάσκει την ορθή λογική, αλλά και την επινοητικότητα και την υπομονή!

Transformers (1984)

Και παζλ και φιγούρα σε ένα! Εμφανίστηκαν το 1984 στην Ιαπωνία, ενώ σύντομα κατέκλυσαν τα... παιχνιδάδικα της Αμερικής! Σειρά είχε, φυσικά, όλος ο κόσμος που “αγκάλιασε” τα action figures που μετατρέπονται σε φορτηγά!

ΠΗΓΗ: www.tlife.gr