Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Είναι γνωστό ότι οι πρωτεΐνες αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα θρεπτικά συστατικά που διαθέτουν οι τροφές, καθώς και το ότι είναι από τα βασικά στοιχεία των προγραμμάτων διατροφής που σχετίζονται με την απώλεια βάρους.

Μερικά από τα πιο σημαντικά οφέλη που προσφέρουν οι ουσίες αυτές στον ανθρώπινο οργανισμό, είναι ότι αφενός ελέγχουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και επομένως μειώνεται το αίσθημα της πείνας και αφετέρου συμβάλλουν στη διατήρηση ενός γερού μυϊκού συστήματος, καθώς και βοηθούν τους ρυθμούς του μεταβολισμού, να παραμείνουν γρήγοροι. Επιπλέον, έχουν ελάχιστες θερμίδες, αφού ένα γραμμάριο πρωτεΐνης έχει μόλις 4 θερμίδες, σε αντίθεση με 1 γραμμάριο λίπους που έχει 9 θερμίδες.

Βασικές πηγές πρωτεϊνών

Σχετικά με τα παραπάνω λοιπόν, γίνεται προφανές ότι αν κάποιος θέλει να χάσει βάρος και άρα να απομακρύνει το περιττό λίπος από το σώμα του, ένα από τα βασικότερα πράγματα που έχει να κάνει, είναι το να ακολουθήσει ένα διατροφικό πρόγραμμα βασισμένο στις πρωτεΐνες.

Ποιες είναι όμως οι τροφές που είναι πλούσιες σε αυτά τα στοιχεία και δε θα πρέπει να λείπουν από τη διατροφή κανενός;

Κοτόπουλο

Το κοτόπουλο, όπως και κάθε είδος κρέατος πουλερικών είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και μάλιστα υψηλής βιολογικής αξίας, ενώ ταυτόχρονα διαθέτουν ελάχιστο λίπος και άρα πολύ λίγες θερμίδες. Έτσι λοιπόν, έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίζουν τα επίπεδα του σακχάρου στον οργανισμό και άρα να σας χορταίνουν περισσότερο από τα ζυμαρικά ή τα λαδερά φαγητά. Το καλύτερο όμως είναι ότι μπορείτε να τα καταναλώσετε σε μεγάλες ποσότητες, αφού δεν παχαίνουν.

Ψάρι

Μια από τις καλύτερες, αν όχι η καλύτερη πηγή άπαχων πρωτεϊνών, η οποία και σας χορταίνει και δε σας βαραίνει με θερμίδες. Ακόμα και τα λιπαρά που έχουν τα ψάρια, είναι κατά πλειοψηφία πολυακόρεστα ω3 λιπαρά, τα οποία αποτελούν τις καλύτερες ουσίες για την ενίσχυση της καρδιάς. Φυσικά, θα πρέπει να λάβετε υπόψιν σας ότι ο τρόπος που μαγειρεύετε τα ψάρια, αφού αν τα κάνετε τηγανιτά διπλασιάζεται τις θερμίδες τους σε σχέση με το μαγείρεμα στον ατμό ή το grill.

Αβγά

Τα αμινοξέα που περιέχουν τα αβγά, υπερέχουν σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη πρωτεΐνη ζωικής προέλευσης. Σκεφτείτε μόνο ότι τα 2/3 των λιπαρών που περιέχονται σε έναν κρόκο αβγού είναι μονοακόρεστα και πολυακόρεστα, ανήκουν δηλαδή στην κατηγορία των καλών λιπαρών. Επιπροσθέτως, είναι πλούσια χολίνη, μια ουσία που βοηθά στη δημιουργία της κυτταρικής μεμβράνης, της σύνθεσης νευροδιαβιβαστών και της φυσιολογική λειτουργίας του νευρικού συστήματος, καθώς και στον μεταβολισμό των λιπιδίων. 

Όσον αφορά το θέμα της χοληστερίνης, είναι αποδεδειγμένο ότι αυτή που λαμβάνετε διά μέσω της διατροφής σας, επηρεάζει πολύ λιγότερο τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα συγκριτικά με άλλα συστατικά, όπως τα κορεσμένα ή τα trans λιπαρά οξέα. Επομένως αν το αβγό έχει υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερίνη, τότε είναι ερευνητικά αποδεδειγμένο ότι μπορείτε να καταναλώνετε 6-7 αβγά μέσα στην εβδομάδα, καθώς η συνολική τους περιεκτικότητα δεν πρόκειται να αυξήσει τα επίπεδα της χοληστερίνης στον οργανισμό ενός υγιούς ενήλικά.

Ακόμα και αυτοί που έχουν όμως θέμα με τη χοληστερίνη τους, μπορούν να τρώνε αβγά, αρκεί αυτά να μην υπερβαίνουν τα 2-3 την εβδομάδα. Ακόμα, μη ξεχνάτε ότι είναι προτιμότερο να καταναλώνετε τα αβγά σας είτε βραστά, είτε ποσέ, είτε σε ομελέτα, αλλά με ελάχιστο λάδι και λαχανικά.

Μανιτάρια

Είναι στην κορυφή των πιο διαιτητικών τροφίμων της φύσης, καθώς αποτελούνται κατά 90% από νερό και φυσικά, από πάρα πολλές πρωτεΐνες, για αυτό και όταν τα τρώτε νιώθετε σαν να τρώτε κρέας. Μια μερίδα μισού κιλού ψητών μανιταριών πλευρώτους μπορεί να σας δώσει μόλις 150 θερμίδες. Όπως είναι εμφανές λοιπόν, μπορούν να καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες. 

Πολύ συχνά δε, χρησιμοποιούνται στη μαγειρική για να δώσουν γεύση σε άλλα φαγητά και ταυτόχρονα, να τα εμπλουτίσουν με πολλές πρωτεΐνες. Υπάρχουν πολλά είδη μανιταριών, όπως και εξίσου πολλοί τρόποι μαγειρέματος και παρά τις μικρές διαφορές που μπορεί να έχουν στη σύσταση τους, σχεδόν όλα έχουν εξίσου σημαντικό αριθμό πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας. 

Βέβαια, δεν πρέπει να λησμονηθεί ότι οι φυτικές πρωτεΐνες των μανιταριών δεν αντικαθιστούν τις ζωικές πρωτεΐνες, για αυτό και καλό είναι να μην καταναλώνονται σαν υποκατάστατα του κρέατος.

ΠΗΓΗ: www.pink.gr